Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 15 okt 2018, 18:08

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 70 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 19 jan 2014, 09:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 aug 2009, 21:07
Berichten: 83
Woonplaats: Dordrecht
Hallo Cor en medestrijders,

Hier heb ik op een adres in de straat ook een set plc's vervangen door genotchte (van kpn), op de plc's is met zwarte stift "ZA" geschreven, wat waarschijnlijk voor zend amateur staat.
Ik heb ze zelf vervangen, deze mevrouw wilde dat niet zelf doen, het is nu zo dat ik de oude weer terug geplaatst heb, omdat telefoon en internet wel werkte, maar de tv niet.
Dus we zijn weer terug bij af.
Ik ben benieuwd of er bij jouw ook ZA op staat, zo niet, dan zijn het waarschijnlijk ongenotchte.
De vraag is nu of die genotchte wel werken met tv?

Ad, pa3fbi


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jan 2014, 10:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1391
Woonplaats: Brunssum
Ze hebben te weinig bandbreedte, daarom halen ze de Notches er uit, om ook TV te kunnen kijken via PLC. . . .

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jan 2014, 11:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 aug 2009, 21:07
Berichten: 83
Woonplaats: Dordrecht
Hallo Egbert en medestrijders,

Dan komt het erop neer dat het melden bij kpn en het aanvragen van genotchte plc's via het formulier een " wassen neus is" , dan hebben klanten dus geen tv meer.
Het komt er dus op neer dat plc de wereld uit moet en tv via coax binnenshuis aangesloten moet worden en telefoon en intenet ook met een kabel.
Is er dan een apparaat dat de uitgang van de kpn experia box kan omzetten naar een coax signaal?

Ad, pa3fbi


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jan 2014, 11:22 
Precies wat ik jaren geleden al riep.
Als je de deur op een kier zet voor PLC dan zal de zucht naar meer bandbreedte alleen maar toenemen.

Blijkbaar is KPN er op enig ogenblik achter gekomen dat voor HDTV de genotchde Homeplug niet meer voldeed. De stuiptrekking was om de notches dan maar uit te zetten met en soort gedrocht-regeling voor ZA's.

Men kan nu nog nét van de overgangsjaren naar EN50561-1 gebruik maken om zoveel mogelijk ongenotchde PLC te dumpen en voorlopig in-home HDTV via PLC veilig te stellen.
Tot er weer een paar pixels bij komen en ook deze bandbreedte niet meer toereikend is...

Dan moet men door naar 80MHz of hoger.
De lobby daarvoor zal al in volle gang zijn.

73
Paul
PD0PSB


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jan 2014, 11:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 dec 2006, 12:22
Berichten: 742
Woonplaats: Eibertjesdarp
ad pa3fbi schreef:
Hallo Egbert en medestrijders,

Het komt er dus op neer dat plc de wereld uit moet en tv via coax binnenshuis aangesloten moet worden en telefoon en intenet ook met een kabel.
Is er dan een apparaat dat de uitgang van de kpn experia box kan omzetten naar een coax signaal?

Ad, pa3fbi


Meestal ligt er nog wel coax van de aop naar de tv en die zou je kunnen gebruiken met een MoCa(http://en.wikipedia.org/wiki/Multimedia ... x_Alliance) netwerk.
Voordelen zijn dat het niet stoort en dat je veel makkelijker hogere snelheden haalt .
Nadeel is dat het een stuk duurder is!

_________________
Soms weet het ook niet meer.........


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2014, 16:35 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 13:04
Berichten: 441
Contact gehad met de KPN en inderdaad er wordt een merkje aan gebracht aan de binnen kant als de PLC is genotchd is.
En die ik even mocht bekijken van de bewoner was zonder viltstift merk.

Maar ik merk er niet veel van deze actie.
Nu heb ik die ik het ergste en verste wat ik hoorde met peilen zover dat deze genotchd is.
Moet nu nog twee huizen doen waar ze met PLC werken deze zitten weer dichter bij plus minus 75Mtr.

Wat ik wel gek vind dat ik eigenlijk een dijk van een ruis S9 heb staan op 14Mhz.
En dat is het ergste als de antennen op ZW staat is ook de richting van de PLC!

En als ik hem 180 graden draai dan scheelt dat 6s punten.

Maar kan de PLC een enorm ruis veroorzaken zonder dat ik eigenlijk een ratel hoor!?
Want ik zo op You-Tube kijk hebben de meeste en ratel. En dat heb ik niet zo.

Niet dat ik in de verkeerde hoek zit e zoeken :oops:

_________________
Cor-PD9CN
http://www.pd9cn.nl

Het ligt op het puntje van mijn tong. Misschien ff slikken dan schiet het me wel te binnen...

73's


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2014, 18:46 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 439
Woonplaats: Blanden JO20IT
Die ruis heb ik ook, zelfs tot 9+30. Er hoeft niet altijd een ratel bij te horen.
Wanneer men dan de PLC's uitschakelde was de ruis ook verdwenen, tot signaal 3, die ruis was dan weer afkomstig van een andere PLC, enkele tientallen meters de andere richting uit.
Tot op heden heeft de Belgische AT (BIPT) de PLC's wel weten te vinden. Nu dient een andere dienst eerst PLC's naar de Belgische AT te sturen, deze worden dan onderzocht door de AT of ze wel genotch zijn en worden dan vervangen bij de eigenaars van de storende PLC's. Maar juist dit duurt blijkbaar wel langh, zit er al 3 weken en meer op te wachten. :evil:

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2014, 19:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 aug 2009, 21:07
Berichten: 83
Woonplaats: Dordrecht
Hallo Cor en medestrijders,

Ik heb ook die ruis, ik ben nu van plan om de ruis uit te peilen met een ft 817 en daarvoor een kleine loop antenne te maken.
Buiten de amateur banden zijn er vele frequenties waar een s9+ signaal te horen is, en dan heb ik nog geen beam, alleen een stuk draad met tuner.
Ik heb goede hoop dat het met de ft 817 beter gaat dan met een wereld radiootje.
Dus niet de plc op bijvoorbeeld 13,750 MHz peilen, maar gewoon midden in de 20 m amateurband waar de ruis zit, en dan gaan peilen.
Wat betreft de plc's waar we last van hebben : ze moeten gewoon overgaan op een box waar coax voor de tv uitkomt...

Ad pa3fbi


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2014, 19:44 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 13:04
Berichten: 441
Ja Ad PLC strijders dat zeg je goed want het is echt een strijd om weer een normaal ontvangst signaal te krijgen.
Wat die PLC TROEP niet kan veroorzaken voor de zendamateur :evil:

En Mark ON5GM ook sterkte in de strijd daar tegen de PLC, je hebt trouwens een hele mooie setup daar :!:
Maar je mag blij zijn dat er actie ondernomen wordt en hopen dat ze niet genotchd zijn!

Dus bij storing van PLC kan er een ratel te horen zijn maar hoeft niet.
Een dijk van een ruis is of kan ook afkomstig zijn van PLC

Maar wat ik dan niet begrijp :roll:
Als die PLC dan wel genotchd is.
Is het dan zo dat er wel storing is maar deze valt dan buiten de amateur banden!?
Dan zou ik in (principe) geen last van ruis moeten ondervinden op 14Mhz.

_________________
Cor-PD9CN
http://www.pd9cn.nl

Het ligt op het puntje van mijn tong. Misschien ff slikken dan schiet het me wel te binnen...

73's


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jan 2014, 21:26 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 13:04
Berichten: 441
Ad,

Ik ben benieuwd hoe je ervaring gaat worden met de FT-817 en loop antenne.

Ik peil zelf met een Portofoon IC-E92D en daar heb ik een heel soepele lange antenne bij 2/70.
Deze kan ik rond buigen zodat het een vorm van een loop krijgt.
Moet zeggen dat hij dan een wonderbaarlijk richting gevoel krijgt :mrgreen:

En ik zet hem ook op de frequentie waar ik de meeste ruis hier op de HF set ontvangen en ga dan lopen kijken wat ik vind.
Als ik hoor dat ik meer QRM ga opvang draai ik meestal aan de VFO knop om het wat te fine tune.

Ik ben vanavond nog met de portofoon langs de genotchd PLC gelopen.
En die zitten netjes buiten de amateurband te ratelen!

_________________
Cor-PD9CN
http://www.pd9cn.nl

Het ligt op het puntje van mijn tong. Misschien ff slikken dan schiet het me wel te binnen...

73's


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 jan 2014, 17:38 
PD9CN schreef:
Maar wat ik dan niet begrijp :roll:
Als die PLC dan wel genotchd is.
Is het dan zo dat er wel storing is maar deze valt dan buiten de amateur banden!?
Dan zou ik in (principe) geen last van ruis moeten ondervinden op 14Mhz.


Cor,

Attached een spectrum overview van *genotchde* PLC.
De dipjes zijn de amateurbanden, de heuvels zijn PLC data.

73
Paul
PD0PSB


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: PLC notches overview
PLC notches.jpg
PLC notches.jpg [ 22.17 KiB | 1565 keer bekeken ]
Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 jan 2014, 17:42 
Dit zijn wat Perseus SDR waterfall overviews van de amateurbanden in detail.
Je ziet hierop duidelijk waar de PLC notches beginnen en ophouden.

73
Paul
PD0PSB


Bijlagen:
RDJPP 28MHz PLC.JPG
RDJPP 28MHz PLC.JPG [ 178.69 KiB | 1564 keer bekeken ]
RDJPP 25MHz PLC.JPG
RDJPP 25MHz PLC.JPG [ 182.34 KiB | 1564 keer bekeken ]
RDJPP 21MHz PLC.JPG
RDJPP 21MHz PLC.JPG [ 154.51 KiB | 1564 keer bekeken ]
RDJPP 18MHz PLC.JPG
RDJPP 18MHz PLC.JPG [ 171.38 KiB | 1564 keer bekeken ]
RDJPP 14MHz PLC.JPG
RDJPP 14MHz PLC.JPG [ 169.69 KiB | 1564 keer bekeken ]
RDJPP 7MHz PLC.JPG
RDJPP 7MHz PLC.JPG [ 172 KiB | 1564 keer bekeken ]
Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 jan 2014, 20:21 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 13:04
Berichten: 441
Paul,

Bedankt dit schept veel duidelijkheid voor mij :wink:


Misschien wil je zo vriendelijke zijn om de spectrum overview van *genotchde* PLC naar mij te mailen in het originele formaat als dat kan?

Dit wil ik gebruiken in de brief over de PLC die aan de gebruikers geef.
Waar ik in laat weten waarom ze geen PLC moeten gebruiken :mrgreen:
Kan ik aan de hand van dit aantonen wat er niet gebeurt wat wel zou moeten.

Want dat is de tweede vraag is het wel verplicht dat de PLC genotchd is?

_________________
Cor-PD9CN
http://www.pd9cn.nl

Het ligt op het puntje van mijn tong. Misschien ff slikken dan schiet het me wel te binnen...

73's


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 jan 2014, 21:06 
Hi Cor,

In dit document vind je de exacte "permanently excluded frequencies" (item 358)
Dat zijn de genotchde banden volgens de nieuwe norm.
http://www.cept.org/Documents/wg-se/6985/SE(12)Info31_Final-draft-CENELEC-EN-50561-12012

De nieuwe norm heet EN50561-1:2012 (correct me if I'm wrong)
De norm is echter geen verplichting maar een richtlijn voor de industrie.
Ook zal het nog een paar jaar duren voordat deze norm van kracht is voor de industrie (overgangsregeling)

Als men deze norm op de verpakking zet, dan is er een "vermoeden" dat het product voldoet aan die norm. Als je als consument het vermoeden hebt dat dit vermoeden onjuist is, kun je vermoelijk een juridische procedure beginnen. Vermoedelijk zul je die niet winnen omdat je als eenling dit vermoedelijk technisch juridisch niet glashard kunt maken.

Ik vermoed dus dat dit onbegonnen werk is en dat we met dit vermoeden, vermoedelijk aan de leeuwen zijn overgeleverd, die daar vemoedelijk heel veel centjes mee verdienen. Vermoedelijk is deze norm dus wederom een neoliberale wassen lobbyneus van een instituut Cenelec dat inmiddels vermoedelijk EMC normen publiceert die elkaar tegenspreken, waardoor de EU EMC adviseur die dit schoons moest ratificeren vermoedelijk is opgestapt dan wel de deur is gewezen. Maar ook dat is een vermoeden.

Sorry voor mijn (vermoedelijk vermoeiende) cynisme.
Ik zal je de full-resolution JPGjes per PB sturen.

73
Paul
PD0PSB


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 jan 2014, 20:02 
Offline

Geregistreerd: 18 dec 2005, 13:04
Berichten: 441
Paul,

Nogmaals dank :wink:


Ik lees de frustratie uit je verhaal.
Had zelf ook nog via een ander kanaal ook een vraag gesteld over de norm EN-50561-12012.
En kreeg dit terug als antwoordt.

Wat betreft de status van de door u genoemde norm het volgende. De norm is inderdaad in oktober door CENELEC bekrachtigd. De norm wordt echter pas officieel van kracht en de EU na publicatie in de Official Journal of the EU. Deze OJEU is te vergelijken met onze Staatscourant. De publicatie heeft nog steeds niet plaats gehad omdat de norm nog moet worden behandeld in het Europese Parlament. Dit kan resulteren in een latere publicatie datum en dus datum van ingang. De verwachting was dat de norm in 2014 van kracht zou worden en de modems dus in ieder geval vanaf die datum zouden moeten voldoen aan de eisen van de norm. Als de norm van toepassing wordt verklaard door de leverancier dan moeten de modems voorzien zijn van notches voor de demping van het signaal in de amateurbanden.
De door KPN geleverde modems beschikken over deze notches, maar worden bij eerste installatie niet geactiveerd. Men wacht af tot er klachten komen, omdat het inschakelen van de notches de bandbreedte vermindert en dus de beeldkwaliteit. De systemen zijn bovendien erg gevoelig voor storing op het lichtnet waardoor men gebruik moet/wil maken van de maximale bandbreedte.
Onze ervaring is dat indien er modems met ingeschakelde notches worden gebruikt, de storing op de amateurbanden erg laag of helemaal weg.

_________________
Cor-PD9CN
http://www.pd9cn.nl

Het ligt op het puntje van mijn tong. Misschien ff slikken dan schiet het me wel te binnen...

73's


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 70 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling