Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 19 sep 2018, 20:22

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 29 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 11:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 nov 2010, 23:07
Berichten: 278
De monteur is geweest.
De installatie staat weer aan, en is hoorbaar aanwezig.

Om het goed te zeggen.
De installatie is made in Italy.
De frequentieregelaars zitten in een kunststof behuizing en zijn voorzien van een CE merk.
Volgens mij is de leiding van het stopcontact naar de motor niet afgeschermd.
Volgens de monteur zouden er netfilters in de frequentie-regelaars aanwezig moeten zijn, maar dat betwijfel ik.
Ook de wartels op de motoren zijn van kunststof.
De kabels naar de motoren toe zijn volgens mij ook niet afgeschermd.

Maar voor de goede orde,
zolang de waterleiding op druk staat, heb ik geen storing.
Dus simpel gezegd, als de motoren niet draaien, is er geen storing.
Maar zodra iemand in de flat een kraan open draait, en de leiding druk verliest. Heb ik dus storing.

Heb de situatie aan de monteur uitgelegd en de goede man had totaal geen idee waarover ik het had.
Hij had geen ervaring met EMC. Ik heb dus geen hele discussies gevoerd.
Denk dat ik er maar gewoon het AT bij haal en ga kijken waar het schip strandt.
Heb de installatie maar gewoon laten draaien, ben van mening dat waterdruk een hogere prioriteit heeft dan mijn verbindingen op HF.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 12:16 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1217
Woonplaats: Zuidbroek
Ik zou eerst een netfilter proberen in de voeding.

Als het via de voeding naar buiten komt heb je inderdaad op het hele net storing.

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 12:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 jul 2009, 19:32
Berichten: 202
In jouw geval zal het aanspreken van de leverancier wel niet meer helpen, te lang geleden waarschijnlijk.
Het is wel triest dat een monteur geen idee heeft wat EMC is. Iedereen die een frequentieregelaar toepast/plaatst moet de voorschriften aanhouden.

Ben bang dat je het beste zelf filters kunt plaatsen. Een netfilter helpt mogelijk al een boel en dat is niet zo'n dure investering ( zal een pompje van een paar 100 watt zijn dus een filter voor een paar Ampere ).
Aan de motorkant een filter plaatsen is lastiger. ff Googlen op het merk en zoeken naar de filters.
Kabels afschermen desnoods met aluminium folie.
Waarschijnlijk krijg je het niet helemaal weg maar een stuk minder is altijd beter.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 13:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 nov 2010, 23:07
Berichten: 278
Nou, het is nog niet zo lang geleden.
Ongeveer 2 jaar en bij mijn weten hebben we op de frequentie-regelaars nog garantie.

Maar om een lang verhaal heel kort te houden,
2 november is het dag van de amateur. Dan heb ik zowel de EMC-commissie als het Agentschap Telecom dicht in de buurt.
Kunnen we misschien de koppen bij elkaar steken en kijken of er een oplossing is.

Ik kan wel op mijn amateur-strepen gaan staan en een hoop stampij maken,
maar daar heb ik geen zin. Daar kweek ik ook geen good-will mee.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 17:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1569
Woonplaats: Oldenzaal
Het is dan 99% de kabel naar de motor.
Een moderne frequentie-regelaar, geeft honderden malen per seconde pulsen, soms positief, soms negatief, het heeft niks met een sinus te maken, wat er uit komt.
De kabel naar de motor is je antenne, met een paar honderd Watt gaat dit signaal kilometers ver.
Je hebt het AT helemaal niet nodig volgens mij. Pak gewoon de nen1010 of nen3140

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 17:34 
Offline

Geregistreerd: 02 okt 2011, 11:07
Berichten: 268
Woonplaats: Hardenberg
pa5cw schreef:
Ik zou eerst een netfilter proberen in de voeding.

Als het via de voeding naar buiten komt heb je inderdaad op het hele net storing.

Kees


Je gaat toch zelf geen filter kopen om dat een bedrijf een installatie niet goed
heeft aangelegd volgens de nen norm.
Die regels zijn er niet voor niks.
We lopen wel te mopperen over de storing van die internet plc plugs,
en dan dit met een filtertje proberen op te lossen.
Het probleem is dus duidelijk die pomp.
Moeten wij eens flikken om een freq. gestuurde motor niet met een afgeschermde kabel
en emc wartels aan te sluiten.
Dit is gewoon niet goed aangelegd volgens de regels punt.
Welk bedrijf heeft het gemaakt?
Erop aanspreken of anders de wetgever van de installatie brance inlichten.

Gr Jan

_________________
Als je niet buiten roken kunt, rook je buiten!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 20:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1569
Woonplaats: Oldenzaal
Nee, en zo'n filter help ook niet, want die plaats je voor de omvormer, en de storing komt waarschijnlijk na de omvormer tot stand

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 20:50 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1217
Woonplaats: Zuidbroek
Als de storing via kabel naar net gaat helpt filter wel.

Kleine investering.

Je kunt wel iedereen de schuld geven en een hoop heibel maken, maar daar schiet je niet veel mee op.

Als je het zelf simpel de storing kunt oplossen/verminderen dan scheelt dat een hoop ergernis.

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 21:07 
Offline

Geregistreerd: 20 apr 2010, 08:35
Berichten: 1292
De verbinding tussen frequentie regelaar en motor is meestal kort, te kort om als antenne te kunnen werken. Maar, je kunt via zo'n kabel wel een (aard-) lus maken als je b.v motor en regelaar aan een verschillende aarde hangt. Dan wordt het een ander verhaal omdat er een common-mode stroom kan ontstaan. Niet doen dus. De motor moet met de regelaar een gesloten systeem vormen. Kabel eventueel afschermen maar vorm dus geen aardlus! In verreweg de meeste gevallen wordt de storing veroorzaakt door de primaire kant van de regelaar. Daar zit het ding aan het grote net en kan het stoorsignaal de hele flat bereiken. Met een goed filter is dat doorgaans goed te ontstoren.

Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2013, 21:10 
Offline

Geregistreerd: 06 maart 2009, 10:05
Berichten: 247
Woonplaats: Leens
Klopt Kees,

RTFM
Hier vier pagina's uit mijn frequentieregelaar manual.
Aansluiten met de juiste kabels én filter....


Bijlagen:
IM_FR.pdf [125.42 KiB]
77 keer gedownload
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 sep 2013, 16:07 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 411
Dit is dus een klusje AT, laten meten of dat ding wel voldoet aan de NEN-EN 61000-3 etc...
Dat CE kan namelijk ook slaan op het kastje dat het cadmium vrij is...
Als er in de declaration of conformity staat welke normen er zijn gebruikt.

Dus AT moet handhavend optreden in deze.
En ja er kunnen filters inzitten, maar die gaan vaak wegen onder dimensionering in verzadiging..

Je kunt dat ding ook in de Fyra leggen, dan gaat ie vanzelf retour italie :)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 sep 2013, 17:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 nov 2010, 23:07
Berichten: 278
Ik ben ook van mening dat het een kwestie wordt voor het AT.
Zoals ik al zei, 2 november is het Dag van de Amateur en dan kan ik daar een boom over opzetten.

Het voordeel is nu dat ik inmiddels weet waar de storing vandaan komt.
Nu nog een voor iedereen passende oplossing.
Ik leef al een tijd met deze storing en heb in deze nog wel wat geduld.

Ik hou jullie op de hoogte.


Maarten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 sep 2013, 19:41 
Offline

Geregistreerd: 06 maart 2009, 10:05
Berichten: 247
Woonplaats: Leens
EMCees schreef:
....En ja er kunnen filters inzitten, maar die gaan vaak wegen onder dimensionering in verzadiging...


Ik begrijp je probleem van ''verzadiging'' niet.
Zoals altijd; je moet de juiste spullen gebruiken.
Geen ''amateur zooi'', maar degelijk spul met MIL-SPEC.
Wat ik gebruik is geschikt voor 24/7.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Netfilters
netfilter_LR.jpg
netfilter_LR.jpg [ 70.2 KiB | 1113 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 sep 2013, 17:26 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 411
Ach ja mil spec, dat is over gedimensioneerd, ik heb nog een milspec platen speler, helemaal van plaatstaal en 30 kg zwaar.

als je kijkt naar de BH kromme van de inductieve componenten dann kan het heel goed dat bij de belastingsstroom die componenten in het horizontale stuk zitten van de BH krommem, dus een toename van de stroom levert geen extra impedantie van de spoel meer op. Dan werkt het filter niet meer.

Komt heel vaak voor. dat dde filters dus niet geschikt zijn voor de gevraagde stromen.

En milspec wordt heden ten dage ook vervangen door COTS app. (Commercial off the shelf)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 29 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling