Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 17 nov 2018, 05:29

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 11:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 13:58
Berichten: 873
Woonplaats: Vlaardingen (JO21EV)
Bedrijf waar ik voor werk publiceerde pas geleden dit artikel. Iemand hier in de praktijk ooit ervaring mee gehad?

http://www.imbemabelgium.be/ImbemaNieuws/nl_BE/644/Slechte-isolatoren-verstoren-radiocommunicatie

_________________
73 de PA9X Jean-Paul

PA9X' Blog

Kenwood TS-480HX (remote via TCP/IP) | 9,4 m vertical met CG-3000 autotuner (10 m t/m 160 m) | Moxon 10 m | Delta Loop 6 m | 4 ele. collineair 70 cm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 12:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 maart 2010, 14:45
Berichten: 3739
Woonplaats: JO20VV
Wel eens van gehoord van iemand die voor de hdtp werkte... opmerkelijk verschijnsel, storing werd maar liefst 40km verderop veroorzaakt.

_________________
Niet gehinderd door enige kennis van zaken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 12:30 
Offline

Geregistreerd: 09 apr 2013, 08:29
Berichten: 99
Woonplaats: Utrecht
PA9X schreef:
Bedrijf waar ik voor werk publiceerde pas geleden dit artikel. Iemand hier in de praktijk ooit ervaring mee gehad?

(nog?) geen persoonlijke ervaring mee, maar het deed me wel heel sterk denken aan: HamRadioNow episode 10: locating power line noise samen met Power Line Noise - arrl.org. De delen over de afhandeling zijn natuurlijk redelijk specifiek voor de Verenigde Staten maar het probleem kan hier ook voor komen. Wel denk ik dat het bovengrondse distributienetwerk in de US de kans verhoogt.

_________________
Koos van den Hout callsign PE4KH


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 12:43 
Offline

Geregistreerd: 25 jan 2012, 21:26
Berichten: 244
http://youtu.be/4VWNIfuTHZw

_________________
Transceivers : Icom 781 | Icom 7700 | Icom 7100 |
Broadcasting : Heil 781 | Heil Pro-Set Elite 6


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 19:12 
Offline

Geregistreerd: 01 apr 2013, 10:06
Berichten: 49
Hoi,

Ik heb er tot ongeveer 3 weken geleden
last van gehad bij PI9SRS, de storing heeft ongeveer 1.5 maand geduurd.

de hoogspanningsleidingen staan ongeveer 70Meter bij onze antenne vandaan,
tot Ca 2 maanden geleden stond er in het ZW een prachtige 30 db storing op de S-meter.
op de 40/80/dipole op 40m en 80meter gemeten een 60db storing. ook op 2meter was de storing prima
te nemen met een 5/9 10elm, dus een zeer breedbandig signaal.

vervolgens zijn we met een portable wereldontvangertje even op pad gegaan rondom het gebouw en de uit eindelijke storing leek inderdaad vanaf de hoogspanningsmast te komen, het gekke was dat als we aan de kant van het gebouw stonden ging de wereld ontvanger lichtelijk over zn nek, welke freq dan ook.. maar als we onder de leidingen doorgelopen waren was het brommetje nouwelijks nog te nemen. wij hebben dit kunnen verklaren dat een isolator aan de kant van het gebouw stond te vonken, en de leidingen aan de andere kant als een zeer goede reflector dienen.

ik heb contact opgenomen met een medewerker van het AT die ik persoonlijk ken, hun advies was om met een AM ontvanger voor VHF/UHF de storing uit te pijlen. jagi is dan makkelijk. Als je weet uit welke mast de storing komt, is het handig om de GPS coordinaten door te geven aan het AT en eventueel je eigenbevindingen erbij.

Tot dit laatste zijn wij niet gekomen, tot 4 weken geleden was de storing weg, het zou kunnen dat er meer klachten
waren omdat de leidingen dwars door een woonwijk heen lopen, of het energie bedrijf heeft het zelf opgelost, het kost immers stroom ;-) dit blijft speculeren.

de mast die 70 meter bij ons vandaan staat ligt in het zuiden, het bleek dus dat de storing van een mast verder kwam.
in het zuidwest ligt bij ons alleen maar polder, dus een andere oorzaak is mogelijk maar niet waarschijnlijk.
de storing klonk zoals op bovenstaand youtube filmpje,

Heel verhaal, dusja we hebben er ervaring mee gehad.

GR73 Florian

_________________
PB8DX


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2013, 19:48 
Offline

Geregistreerd: 25 jan 2012, 21:26
Berichten: 244
Idd Florian ik heb zelf TeneT hier gehad, verteld welke mast het is.
Bij onderhoud op de 50kV lijn gaan ze het controleren. Ze zijn zeer schappelijk en hebben alle tijd voor je.
Dit had ik niet verwacht n.a.v een mailtje van mij.

Ik heb er nog steeds last van, dit is zeker 1500mtr rond om de mast te meten... dus nog steeds niet opgelost.

Het is niet duidelijk te zien op het filmpje maar het is een 50hz sinus vorm
signaal ...... :(

_________________
Transceivers : Icom 781 | Icom 7700 | Icom 7100 |
Broadcasting : Heil 781 | Heil Pro-Set Elite 6


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2013, 18:56 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2005, 19:46
Berichten: 411
Ach de oude vonken zender van Marconi deed het ook op deze manier..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 mei 2013, 09:51 
Offline

Geregistreerd: 26 apr 2013, 13:10
Berichten: 1626
LS
al meer dan 40 jaar een bekend verschijnsel. De masten zijn zeer goed te peilen over grote afstand.
Onderhoud is duur dus!! Oordopjes
De overslagstoring is tevens weersgevoelig luchtvochtigheid.73 de ruud PA0RAB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 mei 2013, 18:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 13:58
Berichten: 873
Woonplaats: Vlaardingen (JO21EV)
In het verhaal van het Amerikaanse vliegveld stond de hoogspanningsleiding ook een mijl verderop. Ik dacht dat wat overdreven was, maar als ik de 1500m lees van BUDDY kan het dus wel. Op mijn oude qth woonde ik hemelsbreed zo'n 400m van een 150kV hoogspanningsleiding vandaan. Over de heel HF had je daar altijd een soort bromstoring, maar niet meer dan S1. Ik heb nooit de link gelegd met de hoogspanningsleidingen, maar het lijkt erop dat die destijds wel de oorzaak was.

Je kunt het detecteren met een corona camera, maar die kosten een vermogen (heb me laten vertellen dat je er een behoorlijk luxe auto voor kan kopen). Alleen de netbeheerders zullen zo'n apparaat hebben.

_________________
73 de PA9X Jean-Paul

PA9X' Blog

Kenwood TS-480HX (remote via TCP/IP) | 9,4 m vertical met CG-3000 autotuner (10 m t/m 160 m) | Moxon 10 m | Delta Loop 6 m | 4 ele. collineair 70 cm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling