Pagina 1 van 1

Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 15:50
door PE5PVB
GPS, lang niet alleen voor navigatie. Veel communicatiesystemen zijn er ook afhankelijk van. Wie vult dit lijstje aan?

- DAB(+) netwerken
- DVB-T(2) netwerken
- SFM netwerken

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 16:43
door PD7FT
Je staat er niet altijd bij stil, maar coördinaten worden veel gebruikt voor Sales/ Service / Marketing doeleinden. Ook incidentmanagement maakt vaak gebruik van gekoppelde gps posities. Bijvoorbeeld alle incidenten op wegen worden gemeld op gps posities en/of gekoppeld aan een km paaltje met gps positie. Het visueel maken van data maakt het combineren van data erg makkelijk. Bijvoorbeeld een koppeling met demografische gegevens kan je wellicht vertellen waar je het beste een product kan verkopen. En bij een incident melding bijvoorbeeld “ water op de weg” door een verstopte afvoer kan je in een oog opslag zien of deze binnen een bepaalde tijd ook gladheid zou kunnen veroorzaken door een koppeling met de weersvoorspelling op die bepaalde gps positie.

Wij ontwikkelen al sinds 1993 software die diverse data bronnen koppelt op gps positie en deze op kaarten visueel maakt om beslissingen snel en accuraat te nemen. Doordat er steeds meer beschikbare bronnen zijn die data vastleggen met coördinaten is onder de noemer “Location Intelligence” Veel efficiënte te behalen en op eenvoudige wijze kwaliteit te bewaken.

Dus zo maar een toepassing van GPS coördinaten.

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 16:48
door sottezero
ik heb vorige week een nieuwe autoradio ingebouwd in mijn auto en was vergeten de GPS kabel aan te sluiten.
DAB+ werkte gewoon als een tierelier... :?:

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 16:51
door PE5PVB
ik heb vorige week een nieuwe autoradio ingebouwd in mijn auto en was vergeten de GPS kabel aan te sluiten.
DAB+ werkte gewoon als een tierelier..
Ik heb het ook over zenders (netwerken), niet over ontvangers.

De reden van deze topic. Ik heb laatst eens overdacht hoe afhankelijk we in het dagelijks leven afhankelijk zijn van deze navigatiesatellieten en ben benieuwd wat er allemaal plat gaat mocht er iets met die dingen gebeuren....

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 19:50
door sottezero
# Traject controle
# bank overschrijvingen
# beurs feeds


In principe zouden glonass, bds en galileo een redundant optie moeten opleveren maar de amerikaanse cia heeft al minstens 8 atoomklokken gemold van de galileo satellieten.

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 19:57
door -Verwijderd account
OV ook. Op het moment van inchecken en uitchecken weet de apparatuur in de bus precies bij welke halte de bus op dat moment staat. En daarmee de ritprijs.

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 20:59
door PA1AIS
GPS is maar één systeem, er zijn er meerdere:
Glonass = USSR
Beidou = Chinees
Gallileo = EU

Eigenlijk is GPS technisch al achterhaalt in algemene lijnen. Galileo is ruim een factor 10 nauwkeuriger en heeft meer zendvermogen. Galileo is geheel operationeel, echter de fabrikanten gebruiken dat vaak nog niet.

De algemene naam is verzamelnaam is GNSS (Global Navigation Satellite System). Kortom GPS is al lang niet zo belangrijk meer.

Wat wel zorgelijk is dat al deze systemen tussen 1400-1600 MHz werken, ook iridium satelliet telefoon werkt op 1625MHz. Het is dus relatief simpel om jammers te maken of te kopen.

Er zijn regelmatig meldingen van vliegtuigen en scheepvaart dat de satelliet navigatie geheel wegvalt in de buurt van Noord Korea.

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 22 mei 2020, 23:23
door pe1hzg
PA1AIS schreef: Eigenlijk is GPS technisch al achterhaalt in algemene lijnen. Galileo is ruim een factor 10 nauwkeuriger en heeft meer zendvermogen. Galileo is geheel operationeel, echter de fabrikanten gebruiken dat vaak nog niet.
Galileo is de reden dat we steeds meer problemen krijgen op 23cm. In Finland is de band recent volledig afgepakt. Dat is jammer en ook helemaal niet nodig (en als je spullen hebt voor 23cm doet 't nog veel meer zeer kan ik je vertellen).

De vraag is wat de toegevoegde waarde is van Galileo naast de drie andere systemen. "Een man met een horloge weet de tijd, een man met twee horloges is er nooit zeker van"

Er worden diverse features genoemd over Galileo. "De amerikanen kunnen het niet uitschakelen". Dat is uit de tijd dat er een onnauwkeurige mode was voor burgers en een nauwkeurige mode voor militairen en dat er in geval van oorlog geschakeld kan worden. Maar dat gebeurt nooit en is ook achterhaald: in plaats van onnauwkeurig maken gebruiken militairen "site denial" waar ze met zenders de GPS signalen spoofen en je volgens GPS helemaal ergens anders zit als waar je zit. Veel eenvoudiger, veel goedkoper en per gebied te regelen, zonder dat de Amerikaanse maatschappij crashed door uit uitschakelen van de naurkeurige mode. Dat is dan ook achterhaald.
Tweede is "ontwikkeld in Europa". Een voorbeeld van waar je dure belastingcenten naartoe gaan. Galileo zou ook gedeeltelijk betaald moeten worden vanuit de industrie. Maar de industrie had snel door dat ze hier niks aan hebben en die industrie-inkomsten zijn nooit van de grond gekomen: hoe wenselijk is dit systeem?
Derde is "hogere nauwkeurigheid". Maar GPS is een aantal keren aangepast en op dit moment net zo nauwkeurig (of beter!).
En dan zullen we het maar niet over de betrouwbaarheid hebben, waarbij een incident een paar maanden geleden Galileo rum een volle week plat ging: galileo navigatie onbruikbaar. Maar gelukkig had dit geen consequenties want niemand gebruikt het.

Wat overblijft is een systeem wat overbodig is: Je EU-belasting-Euro's aan het werk. Ik kan daar niet echt enthousiast van worden eerlijkgezegd.

Geert Jan

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 23 mei 2020, 14:18
door PE2AAB
Vergeet ook de referenties niet voor meetapparatuur. Ook gelockt aan GPS

Re: Hoe afhankelijk zijn we van GPS?

Geplaatst: 23 mei 2020, 21:06
door PA1AIS