Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 27 sep 2020, 10:51

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 14 sep 2020, 21:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 1042
Woonplaats: Almelo/JO32HI
Voor degene die niet wil investeren in een off-the-shelf MIL spec laptop, bouw er zelf een met een Raspberry PI.

https://hackaday.com/2020/09/14/this-ru ... be-copied/

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 sep 2020, 21:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 746
Alles "Ruggedized", behalve het brakke SD-kaartje.....

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AISJO23ta


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 07:04 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1542
Woonplaats: JO22kj
Er lijkt voldoende ruimte in dat kastje voor een SSD.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 12:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 1042
Woonplaats: Almelo/JO32HI
PA1AIS schreef:
Alles "Ruggedized", behalve het brakke SD-kaartje.....

Klopt dat is nog steeds het grote issue van de Raspberry PI.
Gelukkig hebben ze nu de mogelijkheid om van een SSD te starten na een beetje bitjes flippen in de flash.

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 14:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1680
Woonplaats: Brunssum
Allemaal mooi dat het kan, maar je kunt een SSD drive niet rechtstreeks aansluiten.

Moet via een soort Docking station en die komt aan de USB poort....

En dan is het kastje dus te klein, en wordt alles weer groter.... :roll:

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 15:19 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1542
Woonplaats: JO22kj
USB SSD kan heus compacter dan via een groot docking station. Gaat echt wel passen, met even zoeken naar miniatuur adapter.

Het haalt wel het goedkope er een beetje af. Maar dan heb je ook iets.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 20:53 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 dec 2006, 12:22
Berichten: 795
Woonplaats: Eibertjesdarp
Ipv een sd card kan je ook een emmc rom via USB gebruiken .
Deze kunnen ook wat meer hebben dan de sd kaartjes .

_________________
Soms weet het ook niet meer.........


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 21:48 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 jan 2020, 21:42
Berichten: 19
PA1AIS schreef:
Alles "Ruggedized", behalve het brakke SD-kaartje.....

Of niet blind staren op de Raspberry Pi maar kijken naar alternatieve SBCs die de RPi form factor hebben. Sommige hebben namelijk aansluitingen voor een eMMC of (nog beter) NVMe module. Die zijn een stuk meer bedrijfszeker dan een µSD kaartje in een RPi.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 21:50 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 jul 2007, 00:02
Berichten: 359
Woonplaats: JO21WF
Edit. Ik herhaalde wat al hierboven stond.
Booten zonder sd kaartje is dus ook mogelijk.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 22:00 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 1042
Woonplaats: Nuenen
waar kan ik de img vinden voor deze toepassing?

_________________
Automatiseren gaat sneller, maar duurt langer


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 sep 2020, 22:47 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 jan 2020, 21:42
Berichten: 19
pa3dsc schreef:
waar kan ik de img vinden voor deze toepassing?

In het project op Hackaday wordt geen image genoemd maar met een beetje goochelen ( ;) ) kan je genoeg vinden.
Wat een goede is, waarbij je wel het nodige handmatig moet doen, is deze. Het voordeel hiervan is dat je alles zelf in de hand hebt, wat je niet nodig denkt te hebben installeer je gewoon niet. Het ideale hieraan is, als je geen of weinig Linux kennis hebt wordt je stap voor stap begeleid in het maken van je eigen RPi HAM image. Wanneer je de instructies op die website volledig opvolgt heb je een systeem met, wat ik zo snel kon zien, alles wat een radio-hartje begeert.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2020, 07:30 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 1042
Woonplaats: Nuenen
Is inderdaad wel wat handwerk. Ik heb ook een RPI geconfigureed met het systeem op de harde schijf(usb).
Maar de SD kaart blijft wel nodig om het systeem te wijzen waar het boot proces verder moet gaan.
Ik heb een paar bananapi systemen die onder ARMBIAN draaien.
https://www.armbian.com/download/
Daar is in de armbian-config aan te geven waar het systeem moet komen en wordt al het handwerk als bij de RPI automatisch gedaan

Armbian is een os dat op veel single board computers draait. Behalve op de Raspberry-pi

_________________
Automatiseren gaat sneller, maar duurt langer


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 sep 2020, 07:47 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1542
Woonplaats: JO22kj
Ik dacht dat het tegenwoordig helemáál zonder kon, via flash settings. De oudere methode met een minimale "pointer" of kernel op SD werkt zelfs op de oer-Pi. Dat geeft trouwens meer "winst" dan je zou denken, want het is het herhaaldelijk beschrijven wat een SD kaart onbetrouwbaar maakt. Op deze manier wordt er echter nooit meer één bit geschreven naar de kaart. Ondanks dat je toch nog een SD kaart gebruikt, is dat dus wél betrouwbaar, zeker als je een goeie neemt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 sep 2020, 11:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 746
pc1mb schreef:
Ondanks dat je toch nog een SD kaart gebruikt, is dat dus wél betrouwbaar, zeker als je een goeie neemt.


Als je een kwaliteits kaartje gebruikt met wear-levelling zou de slijtage meevallen.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AISJO23ta


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 sep 2020, 12:07 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 1042
Woonplaats: Nuenen
Hoe kan ik zien wat een kwaliteits kaartje is?
Alleen maar de buitenkant zegt mij niks.

_________________
Automatiseren gaat sneller, maar duurt langer


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 19DT2120, PA8S en 14 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling