Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 19 aug 2017, 15:57

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 64 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 03 nov 2012, 18:46 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 554
Woonplaats: Winsum (Gr)
Mijn laagste vermogen was met een 20W (als ik dat al had) met KB8RQ en ook met I2FAK. Maar dan heb ik wel 4 harken erin voor 2m.

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 nov 2012, 13:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 2010, 00:08
Berichten: 440
Woonplaats: Drieborg
Voor Jelle 4DX, jazeker is er dan EME mogelijk!
Alleen kun je dan maar een station of 15-20 werken, dus alleen de echt grote jongens.
Je zult middels de chatbox voor 70 eme vrij eenvoudig een paar skeds kunnen afspreken en dan ook deze stations werken.

Wij zijn de laatste jaren meerdere keren op expeditie geweest ( 2 meter EME ) naar o.a. Afrika en hebben dan voor 70cm alleen maar 1 yagi, 30 watt en een voorversterker ter beschikking en kunnen ook dit aantal stations werken. We nemen deze spullen extra mee om de grote jongens aan een nieuw land te helpen, helaas willen wij wel meer maar door de beperkt aantal mensen welke meegaan kan er niet meer bagage mee.

O ja,
Het enigste wat je moet hebben is geduld, het is geen HF!!

Johan-PE9DX




PD4DX schreef:
Stel als.

Ik pak 2 Yagi's voor 70 cm 20 Elm elk....Preamp en 25 watt Output......Is er dan Eme mogelijk of is dat echt onbegonnen zaak?

Niet dat ik het direct van plan was, maar vroeg me dit wel eens af......Dit zou namelijk op momenten mogelijk zijn vanaf mijn zeer beperkte thuis locatie.

Gr Jelle

_________________
member IBP project

www.pe9dx.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 nov 2012, 21:20 
Offline

Geregistreerd: 17 dec 2005, 00:57
Berichten: 4
Woonplaats: Eindhoven
Deze website kan ik aanraden: www.hb9q.ch. Niet om het station na te maken, maar stuur de jongens een mailtje voor een sked. Dit staat op de voorpagina en het is echt waar:
144 MHz: If you have 1 yagi and 100 watts you are capable to work us!
432 MHz: If you have 1 yagi and 30 watts you are capable to work us!
1296 MHz: If you have 1 yagi and 50 watts you are capable to work us!

73 Rob


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 nov 2012, 13:17 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2270
Woonplaats: Schijndel
144 mhz , 200 watt op de dipool , 17 ele Cushcraft ( boomlengte is dan wel bijna 9 meter ) , Pre-amp in de mast ( mgf1302)
geen elevatie .
mijn 4CX250 eindtrapje maakte toen +/- 300 watt maar dat moest nog wel door +/- 35 meter Aircom +

in 1998 mijn eerste 17 stations gewerkt ( 3 x cw , 14 x wsjt) ..in periode van 6 maanden , in de bebouwde kom


daarna is het " upgraden " begonnen ..tja het blijft een hardnekkig virus dat EME ..

helaas geen ervaring op 432 .. misschien komt dat nog wel . ben nog lekker aan het prutsen op 144

rick,pa1bvm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 nov 2012, 21:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 dec 2006, 23:46
Berichten: 292
Woonplaats: Veldhoven
Op 70cm zijn enkele hele grote stations qrv.

Of je met 2 yagi's en 25watt deze stations kunt werken is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van je eigen station.
Zij zullen jou wel horen maar of jij hun ook hoort ?

Een goed hulpmiddel is de gratis software emecalc van vk3um.
Deze is te downloaden van de website van vk3um en laat zien wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.
Als baken kun je de zon gebruiken. In emecalc kun je uitrekenen wat je zonneruis zal zijn als je het station
goed bouwt. Door de zonneruis in werkelijkheid te meten, weet je precies hoe je ontvangst is en hoeveel je nog kunt verbeteren.
Een goede zonneruismeting is mogelijk bij hogere zonnestand; ongeveer vanaf 30 graden elevatie dus niet in de maanden
november, december of januari.

Naast HB9Q, die al door Rob werd genoemd, is DL7APV zeer actief en altijd op zoek naar nieuwe stations. Bernd heeft veel
geduld en zal je helpen om het ultieme qso te maken.

Zodra ik qrv ben, stuur ik mijn rx-data naar http://www.livecq.eu/432/

73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK

qrv 432MHz eme
http://www.qsl.net/pe1rdp/

_________________
73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK
http://www.qsl.net/pe1rdp/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 nov 2012, 22:18 
Offline

Geregistreerd: 11 nov 2009, 13:44
Berichten: 210
Woonplaats: Haarlem
Tussen vraag: elevatie, hoe doen jullie dat? (zie diverse dure rotors maar neem aan dat er ook zelfbouwers zijn.....)
Heb nl al een goede rotor en wil eigenlijk alleen nog maar elevatie toevoegen.

_________________
http://www.PE1KXY.NL


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 nov 2012, 22:36 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 554
Woonplaats: Winsum (Gr)
Hoi,

Ik heb de elevatie gemaakt met een actuator en met een waterpas van de Lidl.
Hier zijn wel een paar foto's. http://members.home.nl/schollema/ef02010lt/index.html
En bij http://members.home.nl/schollema/elevation/index.html zie je de laatste 2 foto's hoe ik het heb met de Lidl waterpas.

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 nov 2012, 17:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 dec 2006, 23:46
Berichten: 292
Woonplaats: Veldhoven
Ja!
Een actuator is inderdaad een hele goedkope en toch enorm sterke elevatierotor.
De waterpassen zijn er niet meer bij de lidl en je hebt ook nog een externe voeding nodig om de actuator aan te sturen.
Maar het kan ook met een vbox2. Dit apparaat is speciaal gemaakt voor het aansturen van een actuator en er komt dan
ook meteen de juiste spanning uit de vbox.
De vbox is voorzien van een display en hierop zijn de cijfers 0-199 zichtbaar. Calibratie kun je zelf doen.
Een lijstje naast de box. Bijvoorbeeld:
000 = 0 graden
015 = 10 graden
030 = 20 graden
enz
Een vbox2 kocht ik recent voor 30 euro :-)

Een nadeel van de actuator is de storing die kan ontstaan op je ontvangst tijdens het eleveren. Oplossing: alleen elevatie
toepassen in een TX sequence.

73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK

_________________
73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK
http://www.qsl.net/pe1rdp/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 nov 2012, 17:55 
Offline

Geregistreerd: 11 nov 2009, 13:44
Berichten: 210
Woonplaats: Haarlem
in google de kreet Vbox2 invullen vind ik een hhop PSP toepassingen, heb je misschien een linkje?
Soory te ongeduldig de kreet actuator erachter doet wonderen :oops:

_________________
http://www.PE1KXY.NL


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 nov 2012, 19:25 
Offline

Geregistreerd: 30 apr 2005, 17:09
Berichten: 554
Woonplaats: Winsum (Gr)
Moi Arno en anderen,

Mijn actuator kan tot 32V. Heb hem nu op een 24V draaien, maar kan ook op 13,8V. Alleen gaat het dan wat langzamer en hij is minder sterk. Beste is vanzelf om de antennes mooi in evenwicht te hebben. Inderdaad hij stoort wel bij het eleveren, maar ach het is altijd maar heel even.

Vbox2 ken ik niet maar is zeker een optie dan.

Peter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 aug 2013, 12:13 
Offline

Geregistreerd: 20 jan 2011, 23:16
Berichten: 293
Woonplaats: Oostendorp
Wat is de minimale grote voor een schotel voor 70 cm eme.

Groet Evert

_________________
Yaesu ft 817
Kpo dx5000
Hb9CV voor twee en zeventig
Dipool twee keer 10
End Fed Twintig meter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 aug 2013, 20:31 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 dec 2006, 23:46
Berichten: 292
Woonplaats: Veldhoven
Voor EME moet je rekenen op 8 golflengtes, afhankelijk van de kwaliteit van de dish, de belichter en de efficiency.
Zoals eerder gezegd: vul de gegevens in bij EMECALC van VK3UM en je weet wat je kunt werken.

73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK

_________________
73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK
http://www.qsl.net/pe1rdp/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 aug 2013, 13:07 
Offline

Geregistreerd: 20 jan 2011, 23:16
Berichten: 293
Woonplaats: Oostendorp
Ik zit er aan te denken om hier een schotel op het schuur dak te plaatsen.

_________________
Yaesu ft 817
Kpo dx5000
Hb9CV voor twee en zeventig
Dipool twee keer 10
End Fed Twintig meter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 aug 2013, 14:30 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2270
Woonplaats: Schijndel
nou dan heb je nog een stevig dak nodig ..

schotel van ruim 4 meter voor 70 cm

best nog windvangers ( een sneeuwverzamelaars ) zo een schotel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 aug 2013, 15:27 
Offline

Geregistreerd: 20 jan 2011, 23:16
Berichten: 293
Woonplaats: Oostendorp
Ja dat is heel groot.
Dan ga ik toch wat anders bedenken een raster antenne of zo.
Het punt is, hij moet op het schuur dak komen.
Ik ben niet een voorstander van die grote masten

_________________
Yaesu ft 817
Kpo dx5000
Hb9CV voor twee en zeventig
Dipool twee keer 10
End Fed Twintig meter


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 64 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling