Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 18 dec 2017, 21:30

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 31 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 16 mei 2015, 11:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
Even een apart topic m.b.t. de QB50px satellieten.

Er zijn op dit moment twee QB50 Satellieten in omloop die beiden te decoderen zijn.

Op deze link is meer informatie te vinden: http://www.isispace.nl/HAM/qb50p.html

QB50p1: 145.813 USB 1200bps BPSK
QB50p2: 145.878 USB 1200bps BPSK

Ontvangst mogelijkheid: FUNcube Dongle Pro+ -> SDRSharp -> VB-Cable -> UZ7HO Soundmodem -> AGW Online Kiss.
De output van AGW Online Kiss geeft een output file welke als input gebruikt kan worden voor de QB50px decoder van Mike DK3WN en geeft dan een ouput als in de bijlage te zien is.

Software downloaden:

SDR#: http://www.sdrsharp.com/#download
VB-Cable: http://vbaudio.jcedeveloppement.com/Dow ... ack42b.zip
UZ7HO: http://uz7.ho.ua/packetradio.htm
DK3WN: http://www.dk3wn.info/software.shtml


73 PE0SAT


Bijlagen:
qb_qb50p2_pe0sat_16052015_1015.png
qb_qb50p2_pe0sat_16052015_1015.png [ 14.25 KiB | 1889 keer bekeken ]
QB50px-SDR.png
QB50px-SDR.png [ 270.01 KiB | 1889 keer bekeken ]
QB50px-BPSK.png
QB50px-BPSK.png [ 48.09 KiB | 1889 keer bekeken ]

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 mei 2015, 11:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 jan 2010, 00:08
Berichten: 450
Woonplaats: Drieborg
Jan is het ook mogelijk om de eerste 3 te vervangen voor een ouderwetse set met lsp uitgang en dan dit toevoeren middels de laatste twee aan/op een pc?
Ik heb de eerste drie toepassingen niet in de shack hier.

Johan-PE9DX.

_________________
member IBP project

www.pe9dx.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 mei 2015, 11:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 10 okt 2009, 18:46
Berichten: 139
Woonplaats: JO21LO
Bedankt voor deze info Jan!

Citaat:
Ontvangst mogelijkheid: FUNcube Dongle Pro+ -> SDRSharp -> VB-Cable -> UZ7HO Soundmodem -> AGW Online Kiss.
De output van AGW Online Kiss geeft een output file welke als input gebruikt kan worden voor de QB50px decoder van Mike DK3WN en geeft dan een ouput als in de bijlage te zien is.


Dit maakt al veel duidelijk, ik had de stukjes software al bekeken van Mike ( volg hem ook op Twitter ) en nu valt het kwartje op zijn plaats.

_________________
Aan de rand van een afgrond is een stap voorwaarts meestal geen vooruitgang.

73, Alex.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 mei 2015, 11:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
PE9DX schreef:
Jan is het ook mogelijk om de eerste 3 te vervangen voor een ouderwetse set met lsp uitgang en dan dit toevoeren middels de laatste twee aan/op een pc?
Ik heb de eerste drie toepassingen niet in de shack hier.

Johan-PE9DX.


Hallo Johan,

Je kunt audio out van je set koppelen aan je audio in van je computer (even kijken naar een goede koppeling of een Signalink of iets dergelijks gebruiken)
hierna kun je die input weer aan het soundmodem koppelen.

Dan wordt het: RX Radio -> Audio Card -> Soundmodem -> AGW Online Kiss -> enz.

Dit zou moeten werken, wel even stoeien met signaal sterkte en nogmaals een goede koppeling tussen je radio en de computer maken.
Hier kunnen veel problemen ontstaan zoals brom en aard lussen.

73 Jan PE0SAT

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 mei 2015, 12:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
PE1RXU schreef:
Bedankt voor deze info Jan!

Citaat:
Ontvangst mogelijkheid: FUNcube Dongle Pro+ -> SDRSharp -> VB-Cable -> UZ7HO Soundmodem -> AGW Online Kiss.
De output van AGW Online Kiss geeft een output file welke als input gebruikt kan worden voor de QB50px decoder van Mike DK3WN en geeft dan een ouput als in de bijlage te zien is.


Dit maakt al veel duidelijk, ik had de stukjes software al bekeken van Mike ( volg hem ook op Twitter ) en nu valt het kwartje op zijn plaats.


Leuk dat je Mike op Twitter volgt, waarschijnlijk zul je dan ook veel decodes van mij tegen komen :D

Ik heb het volgende plaatje al meerdere keren gedeeld, maar doe het nog een keer om een idee te krijgen van hoe blokken aan elkaar gekoppeld zijn. Je bent zelf natuurlijk helemaal vrij om daar mee om te gaan zoals jij dat wilt en wat voor jouw past. Johan gaat bv zijn radio gebruiken i.p.v. een SDR maar dat gaat ook werken.

73 Jan PE0SAT


Bijlagen:
RX.gif
RX.gif [ 55.93 KiB | 1873 keer bekeken ]

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 11:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3504
Woonplaats: JO22NB
Tussen 11:42-11:55 LT heb ik het signaal van QB50P1 EO-79 gehoord.

Via SDR heb ik het opgenomen maar nog geen gedecodeerde signalen in het scherm gezien.

Jan, Moet je in het soundmodem ook tekst gaan zien of alleen in online KISS?

Vanmiddag nog maar eens afspelen en met de instellingen spelen.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 12:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
PA3GNZ, Tjeerd schreef:
Tussen 11:42-11:55 LT heb ik het signaal van QB50P1 EO-79 gehoord.

Via SDR heb ik het opgenomen maar nog geen gedecodeerde signalen in het scherm gezien.

Jan, Moet je in het soundmodem ook tekst gaan zien of alleen in online KISS?

Vanmiddag nog maar eens afspelen en met de instellingen spelen.


In soundmodem zie de melding NON AX25 frame en de uiteindelijk data zie je inderdaad in Online Kiss.

De zelfde setup werkt ook met Delfi-C3 voor als je geen Rascal gebruikt. Je kunt het IQ file wat ik eerder
heb gedeeld gebruiken en zo een test doen m.b.v. een IQ replay.

Succes

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 13:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3504
Woonplaats: JO22NB
Ik heb de Delfi C3 file "beluisterd" en eerst niets in het scherm. Vervolgens wat aan de instellingen veranderd en heb kwam op gang.

Volgende stap was het beluisteren van het EO-79 bestand. Er rolde 4 frames over mijn scherm. Het komt erg nauwkeurig met afstemmen heb ik het idee.

Jan, hoe krijg ik het hele plaatjes van het decodeer resultaat op het scherm. Er verdwijnt bij mij een stuk.
Resolutie van het scherm staat op maximaal.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: EO-79 QB50P1 1150 lt
eo-79.jpg
eo-79.jpg [ 152.77 KiB | 1808 keer bekeken ]

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 20:33 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
Gefeliciteerd Tjeerd, dat ziet er goed uit.

Ik geloof niet dat de afmetingen van de decoder zijn te veranderen.
De afmetingen zijn dacht ik +/- 740x700px

Wat voor resolutie heb je op je computer scherm?

73 Jan PE0SAT

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 20:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3504
Woonplaats: JO22NB
De resolutie van mijn scherm is 1366 x 768

Vanmiddag de file nog een paar keer afgespeeld en gespeeld met de AF gain en afstemming. Uiteindelijk 9 frames.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: EO-79 11:45 lt
EO-79.jpg
EO-79.jpg [ 283.68 KiB | 1766 keer bekeken ]

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 21:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 dec 2005, 18:19
Berichten: 672
Woonplaats: JO21ho
Tja, dat is een erg kleine resolutie. Ik neem aan dat je een laptop gebruikt.
Is het een idee om er een extern monitor aan te verbinden?

Ik zelf zou niet meer zonder kunnen, en dan bedoel ik twee monitors.

Op naar de volgende satellieten ;-)

_________________
Call: PE0SAT
Location: JO21ho
Website: PE0SAT


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 21:13 
Offline

Geregistreerd: 24 nov 2012, 13:44
Berichten: 960
Woonplaats: JO11TM
Ben vanmiddag ook nog heel even bezig geweest, maar kreeg niks binnen. Zal de voorgaande posts nog eens aandachtiger doornemen.
Heb wel verschillende sats gehoord vandaag en gisteren,alleen het decoderen moet ik nog voor elkaar zien te krijgen.
Zat al te denken om een virtuele kabel te downloaden, en dan via sdr# kijken of ik die test kan draaien.
Wordt vervolgd :)

_________________
Leon - PA1LH.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2015, 22:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3504
Woonplaats: JO22NB
PE0SAT schreef:
Tja, dat is een erg kleine resolutie. Ik neem aan dat je een laptop gebruikt.
Is het een idee om er een extern monitor aan te verbinden?

Ik zelf zou niet meer zonder kunnen, en dan bedoel ik twee monitors.

Op naar de volgende satellieten ;-)


Ik maak inderdaad gebruik van een laptop, met extern scherm. De laptop heb ik dicht en gebruik alleen de externe monitor.
Morgen zal ik er nog eens kritisch naar kijken.

Om 11:55 lt komt de EO-79 weer gunstig over. Deze keer laat ik SDRSharp corrigeren door Orbitron.
Het decoderen van het BPSK komt zeer kritisch en hopelijk heb de correctie van Orbitron daar een beetje bij.

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 mei 2015, 11:16 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 apr 2005, 14:53
Berichten: 3504
Woonplaats: JO22NB
Rond 12:00 lt kwam deze satelliet weer over. Realtime kon ik 2 frames decoderen. Hierbij viel het mij op dat het uitgezonden signaal er anders uitzag als gisteren.
Het leek wel over de uitzendingen langer duurde. In de baseband zag ik ook het cw signaal.


Bijlagen:
Opmerkingen bij bestand: Telemetrie EO-79
EO-79 frames 18-5-2015 1000.jpg
EO-79 frames 18-5-2015 1000.jpg [ 218.45 KiB | 1734 keer bekeken ]

_________________
73, Tjeerd
PA3GNZ


www.pa3gnz.nl
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 mei 2015, 14:14 
Offline

Geregistreerd: 24 nov 2012, 13:44
Berichten: 960
Woonplaats: JO11TM
Ik snap nu ineens hoe het kwam dat ik niks binnen kreeg van die EO-79. Had het verkeerde KISS file gedownload blijkbaar, moest een ander hebben :)
Heb nu de goeie, dus kijken of het nu wel gaat werken.
Het is wel aanstekelijk als het bij een ander wel lukt, om het dan zelf ook te proberen :D

_________________
Leon - PA1LH.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 31 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling