Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 aug 2018, 07:51

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 113 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 06 sep 2011, 07:39 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2426
Woonplaats: Schijndel
knip

Die lui in eindhoven werken stations van dik 800km weg op 2 meter en soms nog wel meer. Hoe ik dat weet, luisteren! Soms zijn ze er, bijna altijd is het tijdens een contest. Dan hoor je de stations herhaald worden (meestal hoor je ze namelijk niet) en weet je hoever ze zitten....

knip

mijn antenne staat 4 meter boven de grond ( 4 x 10 elements ) werkt prima voor EME ( antenne hoogte maakt voor EME niet uit de maan staat toch 300.000 km weg ..dus die paar meter extra )

voor " normale " verbindingen op twee meter gebruik ik een 17 elements yagi op +/- 10 meter boven de grond
..pre-amp in de mast verbindingen van over 800 km lukken regelmatig in tropo

als je zou willen weten waar het tegenstation zit dan zoek je de call toch even op in qrz.com
meestal staat de qra locator wel in de info

Groet Rick ,PA1BVM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 06 sep 2011, 16:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1569
Woonplaats: Oldenzaal
Code:
04-09-2011    08:06    M0B         Richard Li   144.351 MHz    London,           England           449 km    270°    016   173
03-09-2011    21:55    PA0EHG   Jcj Van Al   144.230 MHz    Hazerswoud,   Netherlands   161 km    262°    015   189
03-09-2011    21:38    PA0EMO   J Osinga    144.202 MHz    Dronryp,           Netherlands   132 km    318°    014   083
03-09-2011    21:28    PI4AMF   Club Stati    144.293 MHz    Amersfoort,   Netherlands   108 km    266°    013   047
03-09-2011    21:24    G0VHF   Colchester    144.324 MHz    Hornchurch,   England           390 km    265°    012   255
03-09-2011    20:03    G8T           Blacksheep144.285 MHz    Stoney Sta,   England           430 km    259°    011   368

Antennehoogte: 10m
type: 4 el Yagi
Afstand tot stadscentrum: 500m
Geen speciale condities wel contest

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 07 sep 2011, 22:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 nov 2010, 23:07
Berichten: 278
Over het wel of geen nut hebben van twee meter SSB.

Ik zit eraan te denken om een station op te zetten voor VHF en dan met name 2 meter.
In het verleden heb ik 2m altijd zeer leuk gevonden en dan met name tijdens tropo.

Daar zou ik graag weer een station voor in elkaar willen zetten.

Ik wil geen 2m doos halen, maar een elecraft VX144 transvertor in elkaar zetten.
Heb wel wat bouw ervaring, maar ook niet heel veel. Hulp kan ik wel krijgen.
Als transciever heb ik nl een flexradio 1500. Laat deze nu "toevallig" een transvertor-uitgang hebben.
Ik weet dat Kohne ook mooie transvertors hebben, maar die liggen buiten budget wat ik wil uitgeven.

Als antenne wil ik een horizontale yagi gebruiken, ergens tussen de 9 tot 11 elementen.
Nu woon ik in een appartement van 6 etages hoog. Alleen woon ik wel ergens onderaan. Dus lange coax-weg.
Voor kortegolf niet zo'n probleem. Heb nu een 2x13 meter dipool met lange coaxlijn en dat werkt wel. Kan met qrp vermogen in CW buiten Europa geraken.

Alleen voor 2m zal er denk ik wel een mastvoorversterker in moeten. Waarschijnlijk ook wel een eindtrapje moeten komen.

Mijn vraag is. Is er nog voldoende activiteit? QRP op HF is leuk. Maar VHF is wel heel uitdagend. Zeker op grote hoogte.

Maarten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 08 sep 2011, 08:39 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2007, 20:43
Berichten: 456
..


Laatst bijgewerkt door Lezer op 02 jan 2012, 11:47, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 08 sep 2011, 11:37 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2426
Woonplaats: Schijndel
Maarten,

2 meter is nog steeds een fraaie band .. er is veel aan de hand

kijk maar eens op

http://www.on4kst.com/chat/start.php

ff een inlog naam en registeren ..

of

http://www.mmmonvhf.de/


of op de EME chat

http://www.chris.org/cgi-bin/jt65emeA

diverse contesten en wat acyivities evenementen

ben er zelf nu ruim 30 actief op 2 meter en ik heb me nog geen moment verveelt
Tropo / Meteor-scatter / E-skip / EMe en af en toe Aurora maar dat gaat hier in het zuiden een beetje minder ..

focus ligt bij mij op Meteor-scatter en EME , toevallig did jaar wat geluk had met E-skip ( Kreta ..maar dat was gewoon mazzel )

er is echt veel actie te beleven met Meteor scatter , veel nieuwe stations in het voormalige oostblok
ook buiten de standaard meteor regens is er veel te doen
bijna iedereen gebruikt WSJT software voor meteor scatter dat werkt prima

jouw keuze voor een transverter + SDR lijkt me seer verstandig , ik gebruik hier zelf een DEM transverter met een K2
of mijn bejaarde IC-746 , dat werkt nog steeds prima

Als straks jouw antenne ( of antennes ) of zo een meter of 20 hoog staan ..nou .. dat is niet mis
je zal zo een 30 meter coax nodig hebben ..
Als je dan exoflex 15 gebruikt zit je met iets van 1 of 1.5 db demping .. nou met een klein eindtrapje los je die 10-15 % verlies wel op

In de mast een goede voorversterker en dan met " standaard " kabel omlaag ( iets van RG213 )
handig is om Rx en Tx coax te gebruiken en je Coax relais in de mast te zetten , denk aan een relais van NARDIA of RADIALL die kunnen iets van een kilowatt aan met een zeer behoorlijke isolatie ( +/- 60dB ..dan blijft je voorversterker heel bij zenden )

qua antenne hoor ik veel goeds over de LFA -style yagi
http://www.g0ksc.co.uk/component/conten ... rived.html

zelf gebruik ik voor tropo /MS / e-skip een zeer bejaarde cushcraft yagi ( boomlengte ruim 9 meter) staat op een mastje van +/- 10 meter boven de grond .
Voor EME gebruik ik 4 x 10 ele op een mastje van 4 meter boven de grond
eigenlijk pas dit jaar min of meer serieus begonnen met EME ( na verhuizing ) ...ook hier bijna alles via WSJT mode
heel af en toe een EME qso in CW

als je aan het bouwen gaat met antennes .. maak de boel dan lekker lomp en stevig

natuurlijk werkt 1 yagi prima ...maar na een tijd wil je er vast twee ( boven elkaar of naast elkaar ) ..
en dat worden er dan misschien wel 4 ..
dus neem gelijk een fikse rotor ( met steunlagers ) en denk alvast na over elevatie ..dat scheelt heel veel extra werk.

met een enkele yagi zonder elevatie kan je ook best EME qso maken ... maar dan heb je een " dik" tegen station nodig
die zijn er best wel +/- 15 actieve stations met 8 of meer yagis's ( USA / Italie / UA / OH / Japan )
als je een paar honderd watt kan maken en min of meer vrij zicht bij maan-opkomst of ondergang ..dan lukt dat wel

Alvast veel plezier met plannen en bouwen .. dat is al de helft van de fun

73 Rick,PA1BVM

e-mail "mijncall"@hotmail.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 25 sep 2011, 14:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3068
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Ik zie in dit topic een enkele keer het advies of opmerking om met gescheiden (TX en RX) kabels naar de shack te gaan.
kan iemand het nut daarvan uitleggen, die kan ik n.l. zo 1-2-3 niet vinden.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 25 sep 2011, 18:08 
Offline

Geregistreerd: 15 feb 2010, 10:55
Berichten: 635
..


Laatst bijgewerkt door QSY op 19 maart 2013, 01:34, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 25 sep 2011, 18:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3068
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Dat de relais in een pre-amp een beperkt vermogen kunnen verdragen is mij wel duidelijk, en om toch meer vermogen te kunnen gebruiken is een gescheiden RX en TX kabel wel een behoorlijk voordeel..? (dure relais vs. meer kabel zou ook een rol kunnen spelen?)

En aangezien je een pre-am zo dicht mogelijk op de antenne wilt hebben (kort mogelijke kabel tussen pre-amp en antenne om het ontvang-signaal verlies zo laag mogelijk te houden)...

Snap ik het zo goed?

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 25 sep 2011, 19:02 
Offline

Geregistreerd: 15 feb 2010, 10:55
Berichten: 635
..


Laatst bijgewerkt door QSY op 19 maart 2013, 01:35, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 26 sep 2011, 13:01 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2426
Woonplaats: Schijndel
Natuurlijk kan het ook met een enkele kabel ..

maar als je gaat beginnen met een station op VHF .. dan wil je op een gegeven moment meer Yagi's
of beter ontvangst of elevatie ..
het is wel handig om dat meetenemen ( iets dikkere Rotor , toch dat mast lager erbij , extra steun etc , alvast een kabel voor elevatie ..en een preamp ...)

waarom seperate RX/TX + preamp

nadeel
1) je moet een extra ingang maken op je tranceiver
2) je moet een relais + preamp in de mast zetten

voordeel
1) je kan makkelijk eindtrapjes in je TX lijn zetten
2) je kan makkelijk een bandfilter oid in je rx lijn zetten
3) je kan in de meeste gevallen je totale ruisgetal behoorlijk verbeteren
( hnagt af van coax type en coax lengte )

kijk maar eens naar dit sommetje
Bijlage:
kabeldempingrg213.ppt [56 KiB]
77 keer gedownload


groet Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 26 sep 2011, 13:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3068
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
En maak diezelfde berekening nog eens met bijvoorbeeld H2000 of Ecoflex15?

H2000: 4.8 dB demping per 100m op 144MHz => voor die 30m wordt de demping 1.44 dB. Geeft die ruis dan ook 1.44 dB bij 17 gr. C??

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 26 sep 2011, 15:57 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2426
Woonplaats: Schijndel
dat kan met dit tooltje ...

http://www.rfdh.com/rfdb/nf.htm

ik heb dat voor h2000 even gebruikt ( 4.8 db demping bij 100 meter )
Noise = demping van de kabel ( bij 17 graden een " vuistregel" )


Bijlage:
kabeldempingh2000.ppt [53.5 KiB]
62 keer gedownload



73 Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 27 sep 2011, 20:11 
Offline

Geregistreerd: 15 feb 2010, 10:55
Berichten: 635
..


Laatst bijgewerkt door QSY op 19 maart 2013, 01:35, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2011, 09:19 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2426
Woonplaats: Schijndel
Zal in FM toch ook wel een en ander te doen zijn

73 Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 28 sep 2011, 10:45 
Ik hoorde gister avond al vele deense stations met elkaar praten.
(op twee meter)
Gewoon op mijn X 200, we gaan leuke tropo dagen tegemoet :D


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 113 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling