Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 feb 2018, 01:30

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 113 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 10:59 
Offline

Geregistreerd: 31 mei 2009, 11:19
Berichten: 1756
PD0Y schreef:

Nu vraag ik mij af of het nog nut heeft een SSB radio te nemen?


Graag reakties..


Natuurlijk heeft het nut, niet alleen voor 2m en 70cm, HF is er ook nog :wink:

en voor 2m ssb of 70cm: zou ik je een HB9CV adviseren schijnen zeer goed te zijn, ben zelf ook van plan omziets te gaan gebruiken.

en met een FT-817 is niks mis mee om 2m of 70cm SSB te bedrijven, de FT-817 heeft alles wat betreft de Banden en de modes, met een PA van 25 watt met 5 watt insturen, en een beetje een knappe yagi met hoge dB gain, zou het wel moeten lukken. toch :wink:

maar goed, tuurlijk ieder moet doen waarvan zei of hij denkt dat goed is :wink:

_________________
Ik ben ook maar een mens :wink:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 18:27 
Deleted


Laatst bijgewerkt door dc2dc op 11 jul 2011, 09:10, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 18:43 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 dec 2008, 10:18
Berichten: 1081
Woonplaats: Warmenhuizen
????????????????????????????

_________________
73 Jinny .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put VRZA dot NL behind the call
Mail from: yahoo, hotmail, aol and msn goes unread /dev/null
This message is NOT scanned by any Anti Virus software :-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 20:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jan 2008, 19:37
Berichten: 2449
Woonplaats: Alkmaar JO22jp19qv
Meer dan genoeg activiteit op 2 m SSB en ook op 70cm is nog wel eens wat te doen.
Alleen ga je dat dus NIET horen op een verticale rondstraler!
Ook een HB9CV is marginaal te noemen voor serieus VHF DX werk, minimaal zo'n 7 elementen horizontaal en met 25W, dan is met wat geduld zelfs een DXCC op 2m mogelijk.
Maak je die 7 elementen ook nog eens eleveerbaar komt het DXCC sneller dichterbij, want met WSJT en 25W in een 7el, zijn er al een paar EME "big gunns" die je als "verry small pistol" kunt werken.
Kortom 2m SSB heeft wel degelijk zin, alleen moet je er wel wat voor doen, met name met je verwende kont van die overvolle 20 en 40m band afkomen en Watten de ether in slingeren op 144MHz en hoger!

_________________
73 es gud dx de eric pe7eb k
AIVD/NSA information ... the post above has nothing to do with "dirty bombs", "plane hyjacks" or "Sarin" ;-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 20:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 maart 2010, 19:48
Berichten: 510
Woonplaats: Ridderkerk
Afgelope maandag toch een leuke QSO gehad in SSB op 2 meter met een rondstraler (zelf bouw J-pole). Een station in Dordrecht en een ander station in Ettenleur. Ik zelf woon in Ridderkerk. Het ging mooizaam maar het ging. Het was mijn eerste verbinding in SSB op 2meter.

Ga wel een dipool bouwen en kijken of het beter gaat.

_________________
73 Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 20:48 
Offline

Geregistreerd: 29 maart 2011, 21:48
Berichten: 900
Het verschil tussen verticaal en horizontaal is ruim 20db! Dus het helpt behoorlijk als beide stations dezelfde polarisatie aanhouden.

Sommige mede amateurs proberen de suggestie te weken dat je d.m.v. verticale afstraling net zo ver komt als d.m.v. horizontale afstraling :?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 21:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3815
Woonplaats: Kampen
Dat is toch ook zo, als beide stations dezelfde polarisatie aanhouden? :roll:

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 21:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jan 2008, 19:37
Berichten: 2449
Woonplaats: Alkmaar JO22jp19qv
Neen, horizontaal gepolariseerde golven op 2m dragen aantoonbaar verder dan verticaal gepolariseerde golven.

_________________
73 es gud dx de eric pe7eb k
AIVD/NSA information ... the post above has nothing to do with "dirty bombs", "plane hyjacks" or "Sarin" ;-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 21:33 
Offline

Geregistreerd: 29 maart 2011, 21:48
Berichten: 900
PA3DAT schreef:
Dat is toch ook zo, als beide stations dezelfde polarisatie aanhouden? :roll:

Na de ervaringen luisterend van de om's op het super vhf dx station op de TUE in Eindhoven is dat niet zo.

Het schijnt dat een verticale uitgezonden 2m signaal op een gegeven ogenblik uitdooft en echt niet verder meer gaat. Dit punt is meestal net voorbij de horizon, afhankelijk van hoogte, afstand tot tegen station etc. Waar een verticaal signaal zeg maar uitdooft daar schijnt een horizontaal signaal weer verder te kunnen kaatsen/bouncen? Het kwam in een PI4AA uitzending van een paar maanden geleden aanbod.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 10 jul 2011, 21:37 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3815
Woonplaats: Kampen
Ok, duudelijk.
Ik dacht: zet de yagi's aan beide kanten vertikaal, dan maakt eht geen verschil.
Toch wel dus. Ik sla het op, op mijn toch al overvolle harde schijf... :wink:

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 11 jul 2011, 05:50 
Offline

Geregistreerd: 27 mei 2008, 17:32
Berichten: 2302
Woonplaats: Dordrecht
Echte dx-ers op de 2 meterband zweerden vroeger bij circulaire polarisatie en vandaar dat een 9 elementskruisyagi nogal populair was. Zat je alleen weer met het probleem: linksom of rechtsom. Hun bevindingen waren dat de polarisatie onderweg gewoon veranderd en dat circulair het beste alles meepakte.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 11 jul 2011, 07:49 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2365
Woonplaats: Schijndel
Dennis

maar natuurlijk ... er is nog steeds heel erg veel te doen in het SSB bandje op 144 ...
nu redeliijk wat E-skip ( de factor toeval speelt de hoofdrol !)

en vergeet Meteor scatter niet .. daar wordt het nu ook weer wat drukker

Ik neem aan dat je nu een redelijke set voor HF gebruikt ..
je zou dan met een transverter dan vrij eenvoudig 144 kunnen toevoegen ..

Er zijn diverse types transverters , meestal van 28 <> 144 met een uitgangs vermogen tussen de 20mW en 30 watt
extra uitdaging is natuurlijk om zo iets zelf te maken of via een bouwpakket ..

combinatie transverter + goede HF -set .. wint het qua performance bijna altijd van een VHF set
Er zijn een aantal " bejaarde" VHF setjes die het echt goed doen .. denk aan een IC -202 ( 3 watt pep SSB)
of een FT225 ( FT221 ) ..maar dan wel eentje met een MUTEC front-end ..

Als je aan DX op 144 denkt .. ,..vergeet dan vertikale sprietjes , of andere rondstralende dingen
ga voor een Yagi .. zo iets van 10 elementen ( +/- 6 meter boom lengte ) ..zet dat ding horizontaal
zoek er een stevige rotor bij .. want die ene Yagi waar je mee begint .. dat worden er 2 of 4 als je de smaakt te pakken krijgt.

denk ook gelijk aan een goede voorversterker ( in de mast ) .. en zorg voor een goed coax relais ( in de mast ) en dan met twee stukken coax naar de Shack ( RX en TX gesplitst ) ...

er zal ook wel een en ander in FM gebeuren op 144-146..
ik moet altijd zoeken op mijn set hoe dat ding in FM mode moet ...
kom er bijna nooit ... alleen als er E-skip is .. dan draai ik snel even tussen 145.000 en 145.600 kijken of er een verdwaalde rus of spanjaard is ..
Ben ook bijna nooit actief op HF .. zo druk .. zo gruwelijk druk ...

73 Rick , PA1BVM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 11 jul 2011, 13:12 
Offline

Geregistreerd: 31 mei 2009, 11:19
Berichten: 1756
ja tuurlijk je kan glijk al je geld spenderen en glijk grote antennes gebruiken, maar op een niet goed werkend kun je het wel al beetje leren, vooral goed voor je operating practic.

En je moet overigens ook de mogelijkheid hebben, om uberhaupt een antenne kwijt te kunnen, anders heb je er nog steeds niks aan.


of een station verweg of dichtbij is dat maakt niet uit , als er dan veel ruis is, dan lijkt het net ( DX ) zo kun je wel goed leren luisteren. Als het om echte DX verweg gaat, waar overigens ook ruis bij voorkomt, kun je al beetje operating practic opdoen, Hi P.S. kan voor mij ook geen kwaat je leert er alleen maar van.

_________________
Ik ben ook maar een mens :wink:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 11 jul 2011, 20:42 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2365
Woonplaats: Schijndel
nee hoor .. je kan ook zelfbouwen , dat was toch een onderdeel van onze hobby ???
de een maakt een hb9vc ..de andere een 15 elements beam voor 144
gewoon een kwestie van keuzes ..



operating praktise en DX werken is niet hetzelfde ..

leven is heel simpel .. als je het station niet hoort kan je het ook niet werken ..
en DX op 144 is niet vaak te horen met een sprietje ..

dan kan je natuurlijk de definitie DX nog tegen het licht houden ..
voor de een is dat een qso op 20 meter met italie , voor de ander een qso op 144 mhz tussen eindhoven en den bosch
allemaal prima maar dat bedoelen we denk ik niet met DX op 144 mc ..


veel plezier met de hobby ..Rick ,PA1BVM


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 2/70 heeft SSB nut?
BerichtGeplaatst: 05 sep 2011, 21:47 
Offline

Geregistreerd: 19 sep 2006, 17:12
Berichten: 342
Vooral de hoogte is erg belangrijk, boven de bomen uitkomen en dergelijke. Een beam hangen op 4 a 5 meter waar bomen om heen staan van 13 meter, dan word het niet veel op 2...

Kun je beter de hf nemen!

Die lui in eindhoven werken stations van dik 800km weg op 2 meter en soms nog wel meer. Hoe ik dat weet, luisteren! Soms zijn ze er, bijna altijd is het tijdens een contest. Dan hoor je de stations herhaald worden (meestal hoor je ze namelijk niet) en weet je hoever ze zitten....

Maar ja, de hoogte, de antenne.... Dat kan normaal niet. Daarbij heb je in een stad ook vrij veel omgevingsruis.

Idd als een amateur op 20 meter met italie of spanje werkt, spreekt hij meestal altijd over "lokaal" maar word dit zelfde station gewerkt op 2 meter staan ze te springen, en is het een super dx!

Bedoel op 20 meter italie, dat is 1 keer roepen met een dipooltje of een 1/4 golf antenne. In bijna alle gevallen zijn het raport 5 bij 9 zijn.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 113 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling