Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 jun 2018, 13:10

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 02 okt 2013, 13:36 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
Hallo OM's,

De titel dekt eigenlijk de lading al, maar ik zal even uitleggen wat er aan de hand is.
Afgelopen weekend deed ik mee met een RTTY contest.
Ik gebruik een Microham interface usb3.
Hele dag op de hogere banden gewerkt met 400W.
's avonds ga ik naar 40mtr. verlaag mijn vermogen naar 200W en na 2 qso's blijft mijn set hangen op TX, en vervolgens is mijn interface kapot.
Bij navraag blijkt dit een 5V stabilisator te zijn die de geest heeft gegeven.

Blijkbaar komt er bijhoorlijk wat RF(I) bij me in de shack.
Om dat bijvoorbaat te voorkomen heb ik nabij het voedingspunt bij de antenne een HF-shoke geplaatst.
Dit blijkt echter niet voldoende te zijn, althans voor 40mtr.

Wat kan ik het beste doen om de RF(I) te verminderen in de shack?
Is bv.een grondpin van 6 meter voldoende als aarde aan de set/pc/linear?
Overigens is de SWR optimaal (lees 1:1).

Wie heeft een goede oplossing om deze ongewenste spanningsverschillen te onderdrukken?

73,
Harry.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 okt 2013, 19:29 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Misschien interessant om eens te kijken naar die 5 volt stabilisator schakeling.
Zit daar een lange printbaan en/of een dc voedingssnoertje die HF heeft opgepikt?
Wat voor antenne gebruik je voor 7Mhz en hoe ver zit die van je radio en interface?
Ook mijn FT897D blijft de PTT wel eens hangen op 7mhz maar niets is defect.
Ook een goede mantelstroom filter aan mijn Fritzel GP404 hielp niet.
Overigens gebruik ik geen microham interface.

73's Cor PD0RKC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 okt 2013, 20:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 nov 2007, 16:19
Berichten: 3492
Ikzelf gebruik in ieder geval een aparte voeding voor de Microham.

Daarbij is de beste manier om "RFI" te voorkomen, een symmetrische antenne gebruiken :mrgreen:

Maar IK zou een stuk RG213 nemen, net na/voor de antenne, met daarin 12 slagen met een diameter van 35 cm, netjes met Tyraps bij elkaar gebonden. Dat mantelstroom filter kan in ieder geval 400 watt hebben, en de impedantie van de buitenmantel is ruim hoog genoeg om de antenne in balans te dwingen.

Denk ik :wink:

_________________
Retired opp


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 okt 2013, 21:15 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
@Steef
Ik gebruik ook een aparte voeding en er hangt al een mantelstroomfilter bij het voedingspunt van de antenne (dat schreef ik al).

@Cor
Ik kan het moeilijk bekijken, de interface is opgestuurd voor reparatie.
Ik gebruik een SteppIR met 30/40 trombone.
Staat te dicht op shack, kan ik helaas niet veranderen.
Welk interface gebruik jij? en heb je dat wel eens gebrobeerd met 400W ? :)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 okt 2013, 22:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 nov 2007, 16:19
Berichten: 3492
Het komt dus niet via de coax, maar rechtstreeks vanaf de antenne de shack in :mrgreen:
Dat is dan weer wel een bekende situatie!

Toen ik thuis de Steppir had, draaide deze ook net over het dak heen waar ik net onder zat.
En ik had ook veel problemen met de computer en de interface als ik begon te zenden.
Met name op 40!

Wat ik toen heb gedaan is ALLE draden voorzien van ferriet, van het toetsenbord, de muis, de 230 kabels en van alles en nog wat. Ik heb een staal bureau op de kop getikt, en de pc zelf onder deze gezet. En de pc en het bureau zelf aan de veiligheidsaarde van het huis geknoopt. Maar het meeste effect had nog, de pc een kwart slag draaien! Hoe gek het ook klinkt, maar de (rechtop staande) 2e hands DELL computer had echt heeeel veel minder last van het zenden, als ik deze 90% draaide!

Hoe dat kan weet ik nog steeds niet, maar het werkte echt!

_________________
Retired opp


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 okt 2013, 09:15 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
@Steef

Niet via de coax maar direct vanaf de antenne in de shack, schrijf je.
Dat is toch ook RFI?
De vraag in mijn geval is op welk apparaat komen de grote spanningsverschillen (RFI) binnen.
Is dat op de set, op de PC of op de Interface.
De interface gaat uiteindelijk defect, de spanningsstabilizator krijgt meer dan 5V te verwerken.
De vraag is of dat komt doordat de pc of de set of misschien de interface over de zeik gaat.

Welk ferriet heb je gebruikt? De ringkern #31 mix FT240 wordt vaak genoemd.

Daarnaast is het lastig om te testen of ferriet afdoende werkt, de kans dat opnieuw de interface defect raakt is groot. En dat wil je natuurlijk niet weer.

73,
Harry.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 okt 2013, 15:20 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Hallo Harry,

Ferriet clamps helpt in mijn geval wel.
Ik heb dit ook om mijn zelfbouw interface kabel zitten die van interface naar de
data connector naar mijn set gaat.
Aan beide uiteinden een ferriet clamp.
Ik weet niet hoe die microham interface gevoed word indien dat met een
losse dc kabel gaat is het (zoals boven genoemd) verstandig om die op een
aparte voeding aan te sluiten en ook een ferriet clamb om deze kabel zo
dicht mogelijk bij de microham interface.
Zenden via de interface gaat prima (zonder hangen) maar als ik de PTT knop van
mijn Yaesu mike in druk blijft de set op zenden hangen.
Tzt ga ik daar eens naar kijken.

73's Cor PD0RKC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 okt 2013, 19:55 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1212
Woonplaats: Zuidbroek
Inderdaad ferriet en check ook of de usb cabel wel geaard is. Vaak heeft
de interface geen massa verbinding waardoor er hoge spanningen optreden en de interface kapot gaat.
Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 okt 2013, 22:54 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
@Cor
Bij de Microham kabels 15pins en de USB kabel zitten standdard ferrit omheen.
De interface wordt apart gevoed.

@Kees
Microham apparatuur wordt gemaakt door zendamaterus.
Ik ga ervan uit dat de usb kabel geaard is.
De interface opzich heeft inderdaad geen aarde aansluiting.

73,
Harry.

p.s.
Mijn vraag of een grondpin van 6 mtr. een oplossing kan zijn tegen de RFI in de shack is helaas nog niet beantwoord.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 okt 2013, 16:03 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
Niemand een flitsend idee om het RFI probleem te tackelen?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 okt 2013, 16:23 
Offline

Geregistreerd: 25 jan 2012, 21:26
Berichten: 244
alles goed HF ontkoppelen, of de bron aan pakken ..... :idea:

_________________
Transceivers : Icom 781 | Icom 7700 | Icom 7100 |
Broadcasting : Heil 781 | Heil Pro-Set Elite 6


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2013, 11:21 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
De bron is de antenne, die kan niet verplaatst worden.
In mijn geval (zoals eerder beschreven) is de vraag waar de RFI precies binnenkomt, die uiteindelijk het defect aan mijn Microham interface veroorzaakt.
Op de interface? transceiver? Pc? iets anders?
Wat levert het beste resultaat op en wat is het beste ferriet?
Is de standaard ferriet clamp afdoende?
Ik hoor dat de FT240-31 goed zou moeten werken met name bij freq. onder 10mHz.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2013, 11:54 
Offline

Geregistreerd: 21 nov 2011, 21:36
Berichten: 192
Het zijn "Common mode" stromen, die voornamelijk, maar zeker niet alleen geïnduceerd worden in de draden/kabels.

Een manier om het te voorkomen is misschien afscherming en aarden.

Bij de MKII is er ook een modificatie geweest waarbij de afscherming van de USB gekoppeld wordt met aarde via een condensator.
Wellicht is dat bij de USB 3 ook een optie.

Echter, de veldsterkte kan dicht bij de antenne redelijk hoog zijn.
Wij zijn bij de scouting een eeuwigheid bezig geweest om common mode bij de brandmelders weg te krijgen, maar het is niet gelukt!
De onderlinge koppelingsdraden zijn heel lang, en de melders gaan bij het aller-kleinste spanningsverschil al af.
Afgeschermde kabel, condensators, varkensneusjes, noem maar op. Niks helpt.

Er is dus eventueel een heel pakket aan maatregelen nodig, zonder dat je garantie op succes hebt.

Ik neem aan dat de 5V stabilisator in de USB 3 zit.
Voor zo ver ik weet zijn alle Microham producten galvanisch gescheiden tussen radio/interface en de pc.

Ik zou dus kunnen bedenken dat er een te hoge spanning op de usb kabel heeft gestaan.
Om dat te voorkomen zou je misschien kunnen proberen te voorkomen dat in alle kabels van/naar de pc Common mode stromen de PC kunnen bereiken (Waarbij een “ferriet clamp” wellicht voldoende help als je de draden er een paar keer door doet.), en de afscherming van de USB kabel via een condensator met de massa van de USB te koppelen om een hoge HF spanning tussen kabel en interface te voorkomen.


Misschien....

http://www.murata.com/products/emc/knowhow/pdf/26to30.pdf


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 okt 2013, 16:31 
Offline

Geregistreerd: 14 maart 2013, 22:42
Berichten: 31
Bedankt voor je reactie Paul.

Ik had al een ferriet clamp om de PC kabel gewikkeld.
Misschien moet er nog 1 of zelfs 2 bij.
Aan de andere kant hoor ik ook dat de ferrit clamps bij voorbaat niet veel helpen.
Het blijft lastig, ook met het uitproberen of iets voldoende werkt terwijl je misschien de interface weer ook de zeik (lees defect) helpt.

De 5V stabilisator zit in de USB3 interface.

73,
Harry.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 okt 2013, 10:09 
Online

Geregistreerd: 11 nov 2009, 13:44
Berichten: 211
Woonplaats: Haarlem
Hoi Harry was de usb interface misschien niet gewoon rot? of heb je duidelijke aanwijzingen voor je RFi probleem?

_________________
http://www.PE1KXY.NL


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 25 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling