Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 24 mei 2019, 06:00

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 23 feb 2018, 23:19 
Offline

Geregistreerd: 19 jul 2010, 14:43
Berichten: 617
PA3DAT schreef:
Ik gebruik één usb-kabel, stel de software in en klaar. Jij gebruikt een usb-naar serieeel kabel,
soldeert dan een schakeling in een rs232-stekker en maakt daar weer een kabel aan met cw-stekker...
Hoezo is dat simpeler? :wink:

En dan heb jij nog niet eens cat-control, vanuit N1MM. Dan moet er nog een interface tussen?
Ik regel alles met één simpel usb-kabeltje! Pakweg 5 minuten werk.


Helaas is dat bij de TS590sg in samenwerking met N1MM niet mogelijk. Het CW signaal kan niet via CAT en moet worden aangeboden via de CW key input.

ps. Ik gebruik zelf WinKey om CW te genereren naast de CAT aansluiting


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 17:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4457
Woonplaats: Kampen
PA3DAT schreef:
Op dit moment werkt N1MM volledig, dus ook in CW.

De instellingen
In N1MM heb de "configurer" (config > Configure ports etc.) als volgt ingesteld:

Port Com4, Radio IC-7300, CW/Other vinkje, 19200 N 8 1, DTR=CW, RTS=Always Off, TX=1
(Bij Icom-code heb ik 94 ingevuld)

Verder heb ik van EA2HW (link hierboven) die tabel "Ajustes en el IC-7300=>MENU=>SET=>Connectors"
ingesteld zoals hij aangeeft. Behalve de baudrate dan, die stond bij op Auto en dat werkt gewoon.

Het werkt: met Ctrl-T in N1MM gaat de 7300 tunen, de bandmap loopt mee, in CW doen de functietoetsen
wat ze moeten doen!

Aanvulling: aan beide kanten de baudrate op 115600 gezet én... in N1MM werkt het bandscope-window ook!
En alles met slechts één usb-kabeltje! :D

Ik heb gebruik gemaakt van een youtube-video van K0PIR.

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 21:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 mei 2007, 11:08
Berichten: 2049
Woonplaats: Krabbendijke
Aloys, welke video van K0PIR? Hij heeft er namelijk 32 gemaakt :wink:

_________________
73, Maarten PD2R/OV2T

TRX: Icom IC-7300 / Yaesu FT 857D
Ant: End Fed antennes voor 20 en 40 meter / Diamond X-30
Website: PI4DX Contest Group Zeeuws-Vlaanderen
QRZ pagina: PD2R


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 22:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4457
Woonplaats: Kampen
Net thuis van de verenigingsavond...

Ik denk deze: https://youtu.be/nasSxs_ueK4

Er staat Win 10, maar ik gebruik 7, alles hetzelfde als in de video.

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 14:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4457
Woonplaats: Kampen
Ja, Maarten, die link is ok, die was het!

Heb FT8 met JT-Alert ook aan de praat. Via diezelfde usb-kabel...

Met één probleempje, dat moet ik nog even uitvogelen. Het verticale balkje linksonder in WSJT-X (Receiving)
staat bij mij op circa 88dB en is ROOD. Hoe krijg ik dat naar beneden?

Volgende stap wordt FSK, ik wil (na 20-30 jaar) ook weer eens wat aan RTTY gaan doen... :D
Ook met N1MM en MMTTY, voor een contest. Tips zijn welkom!

Vroeger was ik goed in RTTY, heb er zelfs wel eens een lezing over gehouden, begin jaren '80. In Friesland destijds
een projectje opgezet waarbij we met enkele tientallen mensen een DJ6HP-convertor bouwden. Daarvan ligt er
nog eentje in de junkbox. Zonder computer ging dat, met nog een echte "wortelstamper" eraan. Van die mooie
Siemens machines, de T37, T100a, T100b, T1000. Ik had er meerdere en werd wel eens gebeld: "hebt u nog een
telex te koop?" :D En elke zondagavond de RTTY-ronde op 144.300!
Oh kijk, PA2OLD had ook zo'n convertor! En DJ6HP is alive and kicking, min of meer...

Afbeelding

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 15:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 747
PA3DAT schreef:
Met één probleempje, dat moet ik nog even uitvogelen. Het verticale balkje linksonder in WSJT-X (Receiving)
staat bij mij op circa 88dB en is ROOD. Hoe krijg ik dat naar beneden?


2 manieren,
1. in het menu van de 7300 de AF output volume naar beneden draaien.
of
2. In windows bij de volume mixer het microfoon niveau wat naar beneden schroeven.
Sommige drivers hebben een boost gain optie.. daar ook mee spelen.

_________________
73' Björn de PD5DJ
https://www.pd5dj.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 16:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4457
Woonplaats: Kampen
Bedankt!

De output van de set heb ik gevonden in Menu >> set >> Connectors >> ACC/USB AF Output Level
Ik moet terug naar 30% om in groen te blijven.
Ik zal ook nog even kijken naar de andere mogelijkheid, de computer zélf.

RTTY met MMTTY en N1MM
Ondertussen aardig filmpje gevonden van K0PIR om de 7300 in RTTY te gebruiken met N1MM én MMTTY
met gebruik van slechts de usb-kabel: https://www.youtube.com/watch?v=YaOo3D3NAlQ

Hij gebruikt daarbij een Virtual Serial Ports Emulator, VSPE. De installatie daarvan is te zien in dit
filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=UtB-DfBMmB0

Meer info over VSPE via deze link naar Google.

K0PIR heeft er ook een blog over: http://www.k0pir.us/icom-7300-rtty-fsk-mmtty/

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 17:02 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 682
Woonplaats: Dronten
Ik moet het even controleren maar volgens mij hoef je geen virtuele poorten te gebruiken. Als ik me het goed herinner moest je MMTTY een keer extra installeren speciaal voor N1MM, voornamelijk omdat je dan de eigen settings voor beide (stand alone en via N1MM) kon maken. Ik heb zo meegedaan met een russische rtty contest ook met N1MM met alleen de usb en geen virtuele poorten.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 17:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4457
Woonplaats: Kampen
klinkt goed!
Ik heb MMTTY nog niet kunnen testen op ontvangst, want er is erg weinig activiteit op het moment.

Voor wie wél virtuele poorten wil gebruiken, het lijkt me niet moeilijk: ik vond een uitstekende stap-voor-stap
handleiding voor VSPE op deze website: http://www.cedrickjohnson.com/2017/03/i ... sk-keying/

Tjonge jonge, wat een hoop info en video's over één type transceiver... :D

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 19:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 682
Woonplaats: Dronten
PE1KVL schreef:
Ik moet het even controleren maar volgens mij hoef je geen virtuele poorten te gebruiken. Als ik me het goed herinner moest je MMTTY een keer extra installeren speciaal voor N1MM, voornamelijk omdat je dan de eigen settings voor beide (stand alone en via N1MM) kon maken. Ik heb zo meegedaan met een russische rtty contest ook met N1MM met alleen de usb en geen virtuele poorten.


Ik heb de boel even afgestoft en getest. Je kunt met alleen de usb kabel RTTY zenden en ontvangen (AFSK). Ik kan wel wat foto's of screenshots maken van de instellingen enzovoort mocht iemand daar belang bij hebben. Als je tegelijk ook HamRadio deluxe oid wilt gebruiken dan zul je wel met virtuele poorten aan de slag moeten (of is dat al ingebouwd?).

Wel mooi dat als je in N1MM een RTTY contest kiest dat die automatisch de set al helemaal instelt naar je wens. Dat was ik alweer vergeten...

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 21 mei 2019, 20:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 dec 2005, 23:30
Berichten: 626
Woonplaats: Roodeschool
Ben ook aan het proberen alles te laten werken met 1 USB kabel. Helaas krijg ik het niet werkend. Niet met de info van K0PIR en niet met de gegevens van de spaanse HAM. In DM780 krijg ik de melding "Error opening COM3 to send CW - Toegang geweigerd.". Voor alle duidelijkheid COM3 is de poort die de driver heeft gegeven voor communicatie met de IC-7300. De connectie met de HRD werkt prima. Ook WSJT-X en JTDX werken prima maar dat heeft natuurlijk weinig te maken met CW. Geen idee of ik dan misschien iets niet goed heb staan in DM780?? In de "program options" onder het menu "Modes+IDs" heb ik enable COM port keying aangevinkt en natuurlijk COM3 gekozen en DTR aangevinkt. RTS niet. Overigens werkt DM780 prima in samenwerking met een optocoupler op COM1 en gewoon de stekker in de keyer ingang van mijn IC-706 (zelfde settings, alleen dan COM1).

_________________
Bas PE4BAS

http://pe4bas.blogspot.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: De IC-7300 digitaal?
BerichtGeplaatst: 23 mei 2019, 21:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 dec 2005, 23:30
Berichten: 626
Woonplaats: Roodeschool
Vandaag nog weer even wat geprobeerd. Immers PA3DAT lukt het ook dus waarom mij niet? Ik lees hier ook wat over een virtuele com poort. Dus weer even gezocht over hoe en wat.

http://www.cedrickjohnson.com/2017/03/icom-ic-7300-usb-for-radio-control-fsk-keying/

Hier vond ik wat ik zocht. Wel even voor HRD een andere COM poort setting maken met als snelheid 19200bd. Vanavond mijn eerste CW QSO gemaakt met de IC-7300 en computer als keyer, ontvangen doe ik met CW skimmer. En loggen en aansturen met DM780.

Nu nog even N1MM instellen, maar dat zal niet zo een heel groot probleem zijn nu het werkt. Alleen even weer een virtuele com op 115200bd maken.

_________________
Bas PE4BAS

http://pe4bas.blogspot.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling