Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 aug 2017, 05:39

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 24 feb 2017, 11:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
Goedendag radio professionals,

Op een raspberry draait er D-star software en kun je deze benaderen met bv het gratis programma VNC vieuwer.
Sinds een dag of tien vanuit geen enkele computer meer te bereiken. via kabel niet en via wifi niet.

Steeds de melding:
............The connection was refused by the Host computer.......

Wat te doen bij dit probleem ?
Trek ik de voeding uit het stopcontact dan loop ik weer het risico dat de boel crasht op het sd kaartje en kan ik de boel niet herinstalleren omdat ik via VNC vieuwer er niet in kan !!
Wat te doen ?
Graag uw hulp.

Groeten van Rene pd0ejn

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2017, 13:29 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 91
Woonplaats: JO30AV
Vermoedelijk is dus de vncserver gecrasht ( ik neem aan dat de hotspot wel nog werkt)

Ik zou inloggen met ssh en dan via de commandline de raspberry of alleen de vncserver herstarten.

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2017, 16:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
hallo pd1jap,
hartelijk dank voor uw reactie.
ik heb al veel gelezen maar ik begrijp echt niet wat u bedoelt.
graag in Jip en Janneke taal .....
vriendelijke groet van Rene.

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2017, 16:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2009, 15:17
Berichten: 158
Woonplaats: Rotterdam
pd0ejn schreef:
hallo pd1jap,
ik heb al veel gelezen maar ik begrijp echt niet wat u bedoelt.
graag in Jip en Janneke taal .....

https://www.raspberrypi.org/documentati ... ccess/ssh/

Als je SSH nog niet geactiveerd hebt op de RasPi of je het te lastig vindt, denk ik dat je beter een toetsenbord, muis en scherm aan de Raspberry Pi kunt hangen om VNC weer aan de praat te krijgen of hem netjes af te sluiten en opnieuw op te starten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 feb 2017, 17:22 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 91
Woonplaats: JO30AV
pd0ejn schreef:
hallo pd1jap,
hartelijk dank voor uw reactie.
ik heb al veel gelezen maar ik begrijp echt niet wat u bedoelt.
graag in Jip en Janneke taal .....
vriendelijke groet van Rene.


Hmmm... een raspberry is niet Jip en Janneke compatible. Wanneer je niet weet wat ssh is denk ik dat de commandline van linux niet het geschikte gereedschap voor je is.

Graag verwijs ik dan ook naar bovenstaand advies. Sluit een muis, toetsenbord en scherm aan en start kijk op die manier wat er aan de hand is.

73, John

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 07:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
Goedemorgen radio professionals,
dank voor deze link:

https://www.raspberrypi.org/documentati ... ccess/ssh/

ik ga er zo aan beginnen echter ik zal nu toch eerst op een onorthodoxe manier de stekker er uit moetentrekken en dan werkt de hotspot niet meer en crasht het sd kaartje voor de zoveelste keer.
Al met al gezeur met de hotspot af en toe.

Wat jip en janneke betreft: de helft v d amateurs krijgt zo een ding niet eens aan de praat dus zo gek is het niet als ik vraag om wat duidelijkheid toch. ?
we zijn hier gelukkig om elkaar te helpen en dat is gewoon fijn.

Nogmaals heren bedankt ik ga het verder proberen in de loop v d ochtend.
groeten uit Middelburg

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 08:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2009, 15:17
Berichten: 158
Woonplaats: Rotterdam
pd0ejn schreef:
Wat jip en janneke betreft: de helft v d amateurs krijgt zo een ding niet eens aan de praat dus zo gek is het niet als ik vraag om wat duidelijkheid toch. ?
we zijn hier gelukkig om elkaar te helpen en dat is gewoon fijn.

Niet alles laat zich in jip-en-janneketaal uitleggen. 't Is vaak een kwestie van experimenteren. Dingen uitproberen. Zoeken. Lezen. Opnieuw proberen. Steeds een stapje verder :wink:

Ik heb 2 Raspberry Pi's hier. Op een draait al maanden Node-RED stabiel. De andere gebruik ik om dingen uit te proberen, zie hierboven.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 09:31 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1545
Woonplaats: Oldenzaal
vaak staat ssh wel standaard aan,
je kunt op je windows-computer putty.exe downloaden
hiermee kun je een ssh-vebinding maken met je raspberry (via het ip nummer)
en kun je bijvoorbeeld een reboot doen

Je kunt ook proberen of je nog kunt pingen (als dit niet gaat is hij waarschijnlijk helemaal vast gelopen)
De voeding er uit trekken gaat 99 van de 100 keer zonder probleem. Het gaat alleen mis als hij net iets belangrijks aan het wegschrijven is

Maak een img-file van je sd-kaartje, als het dan een keer misgaat, kun je alles zo weer terug zetten

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 17:00 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
Goedemiddag radio professionals,

Na flink wat gedoe uiteindelijk als tweede conclusie getrokken dat ik de oude versie van vnc viewer maar eens moest updaten en van 5.01 naar 6. nog wattus gegaan.
Door de onorthodoxe manier van afsluiten heeft mijn raspberry ook een ander ip adres gekregen en na herstart etc. draait het weer als een tierelier.

Het volgende project is een toetsen bord en scherm aansluiten ... u hoort er van.
Dank voor uw zeer gewaardeerde reactie mannen !

Daarvoor zal ik wel het een en ander in linux moeten schrijven en dat ga ik uitzoeken er is vast veel over te vinden.

Dank nogmaals.

Groeten vanuit een rustig droog Middelburg.
Rene

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 19:06 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 91
Woonplaats: JO30AV
pd0ejn schreef:
Door de onorthodoxe manier van afsluiten heeft mijn raspberry ook een ander ip adres gekregen en na herstart


Het nieuwe ip adres heeft weinig te maken met het onorthodoxe. Het afsluiten van de raspberry op zich zorgt daarvoor als je in de router geen vast ip adres hebt gereserveerd voor het betreffende mac-adres van de netwerkchip in de rapsberry.

Het kan zijn dat de rapsberry steeds hetzelfde ip adres heeft gekregen zonder reservering maar dat is dan meer een gelukszaak geweest.

73, John

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 19:33 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
dank voor mee denken pd1jap,
ik begrijp wat u zegt maar dat zou betekenen dat ik instelling in de router verkeerd heb staan ?
of iets anders ?
ik moet nu weg maar morgen lees ik er verder over.
groet v rene

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 feb 2017, 20:25 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 91
Woonplaats: JO30AV
pd0ejn schreef:
dank voor mee denken pd1jap,
ik begrijp wat u zegt maar dat zou betekenen dat ik instelling in de router verkeerd heb staan ?
of iets anders ?
ik moet nu weg maar morgen lees ik er verder over.
groet v rene


De router staat in principe goed ingesteld maar als je wil dat een appparaat in het netwerk steeds hetzelfde ip-adres krijgt dan moet je dat instellen.

In de instellingen van de router vind je ergens dat ip adressen verdeeld worden mbv. Dhcp, op diezelfde pagina kun je zien welke ip adressen aktueel vergeven zijn aan welk apparaat. Hier kun je ook ergens een permanente toewijzing maken mbv. Het mac-adres ( =hardwarematig) van de raspberry kun je daar verbinden aan een vast IP adres.

73,John

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 feb 2017, 09:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1545
Woonplaats: Oldenzaal
een toetsenbord en muis werken doorgaans meteen
bij sommige routers kun je de raspberry ook benaderen via zijn dns-naam (die staat in /etc/hostname standaard raspberry)
als dit bij jou ook zo is kun je inolaats van het ip-nummer ook raspberry typen

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 feb 2017, 09:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1545
Woonplaats: Oldenzaal
Als je scherm niet wordt herkent, kun je het sd-kaartje in een windows machine stoppen en de config.txt aanpassen:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2

kan ook lokaal /boot/config.txt

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 feb 2017, 07:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2006, 09:51
Berichten: 542
Woonplaats: Middelburg-Zeeland JO11TL
Goedemorgen radio professionals,
dank dank,
ik ga er straks weer verder mee .
fijne dag allen
groeten van uit Middelburg

_________________
Luctor-Et-Emergo


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: elsinga en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling