Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 sep 2018, 15:35

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 06 feb 2016, 21:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 nov 2009, 18:08
Berichten: 375
Woonplaats: Oegstgeest
All,
Heb sinds vandaag de Ultimate draaien. Erg leuk!!
Op wsprnet.org kan ik op de wereldkaart een mooi overzicht zien waar het signaal allemaal terecht komt. Het enige is dat mijn qth niet klopt. Het lijkt erop dat ik midden in JO22 zit. Nu gebruik ik een Ultimate 3 en kan alleen JO22 invoeren. Maar de GPS geeft ook sync, dan zou het qth toch preciezer moeten zijn?

_________________
best 73 de Eric - pa 2 reh
========================
Licensed since 1976 - CW operator
Member/operator PI4CC
Projectgroup PG.540
QRZ page: PA2REH

========================
"There are no strangers in Amateur Radio, just friends you haven't met."


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2016, 22:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 dec 2006, 12:22
Berichten: 742
Woonplaats: Eibertjesdarp
De reden dat er bij alleen maar JO22 te zien is komt omdat de Ultimate geen verbinding kan maken met internet om zo je log gegevens en extra data door te geven. Maar je zit ook nog vast aan lage baudrate die een beperkt aantal tekens wat je mag verzenden binnen de 2min > call,4letters van je locator,dB.
De GPS aan je setje word volgens mij alleen maar gebruikt voor de timing van je TX signaal ,want ik ga er niet van uit dat de ultimate alle coördinaten kan omzetten in locators :?:

_________________
Soms weet het ook niet meer.........


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2016, 22:56 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2251
Woonplaats: JO21XX
Ehh... Voor zover ik weet is de Ultimate alleen een zender. En deze zender heeft geen verbinding met internet. Hij krijgt z'n tijd en locatie door middel van een gps-ontvanger...

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 12:06 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 362
Woonplaats: Arnhem
Typisch geval van Read The Fine Manual: in de Ultimate 3s manual staat exact beschreven waarom er maar 4 cijfers/letters van de locator gebruikt worden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 12:07 
Offline

Geregistreerd: 21 apr 2013, 16:19
Berichten: 362
Woonplaats: Arnhem
PA3BAS schreef:
Ehh... Voor zover ik weet is de Ultimate alleen een zender. En deze zender heeft geen verbinding met internet. Hij krijgt z'n tijd en locatie door middel van een gps-ontvanger...


U3s is inderdaad alleen een zender. GPS ontvanger kan maar is optioneel. Je kunt ook gewoon met het handje de locator en tijd instellen. GPS is veel prettiger vind ik.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 14:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 nov 2009, 18:08
Berichten: 375
Woonplaats: Oegstgeest
Bedankt allemaal voor de reactie. Ik heb de manual gelezen en inderdaad stel ik maar 4 digits in. Dat klopt, maar er staat ook, "then the locator is set automatically from the GPS data". Maar het is/ was me niet helemaal duidelijk in hoeverre de GPS nog iets toevoegt, m.a.w. een meer exacte locatie in het grote vak JO22 (in mijn geval). Ik zie dat de GPS tijd synchroniseert en de frequentie, maar feitelijk zit er ook positie informatie in, maar dat wordt kennelijk niet gebruikt.
Geef toe, moet me nog verdiepen in het precieze protocol van het wspr gebeuren. Wellicht kan de datastream geen 6 digits bevatten voor een locator (wel jammer). Heb nu wel ontdekt dat wspr heel leuk is.

_________________
best 73 de Eric - pa 2 reh
========================
Licensed since 1976 - CW operator
Member/operator PI4CC
Projectgroup PG.540
QRZ page: PA2REH

========================
"There are no strangers in Amateur Radio, just friends you haven't met."


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 15:04 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2251
Woonplaats: JO21XX
Hier:

http://www.qrp-labs.com/ultimate3/u3s.html

Staat:

- GPS interface, for frequency lock, timing and location information
- WSPR maidenhead locator from GPS-derived latitude/longitude

Niet zo moeilijk toch?

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 16:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 nov 2009, 18:08
Berichten: 375
Woonplaats: Oegstgeest
PA3BAS schreef:
Hier:

http://www.qrp-labs.com/ultimate3/u3s.html

Staat:

- GPS interface, for frequency lock, timing and location information
- WSPR maidenhead locator from GPS-derived latitude/longitude

Niet zo moeilijk toch?


Hallo Bas,
Nee zeker niet moeilijk. Maar of ik lees er overheen of ik mis iets, maar is dat dan 4 digits of 6 digits. M.a.w. corrigeert de GPS dan naar 6 digits? Waarschijnlijk niet, maar "that's my question". Maar het antwoord zal ik wel vinden als ik heb uitgezocht hoe het protocol is opgebouwd en dat heb ik nog niet gedaan. Dank u wel

_________________
best 73 de Eric - pa 2 reh
========================
Licensed since 1976 - CW operator
Member/operator PI4CC
Projectgroup PG.540
QRZ page: PA2REH

========================
"There are no strangers in Amateur Radio, just friends you haven't met."


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 19:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 856
Woonplaats: Almelo/JO32HI
Het standaard WSPR formaat bevat de volgende info : callsign + 4-digit locator + dBm (b.v. bij mij PH2LB JO32 23)

Als je jezelf registreert bij wsprnet.org en daar al je gegevens invoert (incl 6 digit locator), zal de database je spots automatisch vertalen naar je 6 digit locator. Er is een mogelijkheid alles in 2 frames te versturen zodat je 6-digit locators hebt.
zie ook : https://en.wikipedia.org/wiki/WSPR_(ama ... o_software)

GPS is handig voor de strakke tijd sync (volgens mij moeten de frames binnen 1 of 2seconden nauwkeurig vallen) en het automatisch invullen van je grid (persoonlijk vind ik de timesync het belangrijkste).

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 feb 2016, 21:18 
Offline

Geregistreerd: 17 nov 2015, 18:33
Berichten: 303
ziet eruit als een zelfbouw klokje wat ik laatst in china gekocht heb.

maar is niet duur.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling