Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 19 nov 2019, 06:01

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 98 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 19:39 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Hallo, ik heb sinds kort een mooie Icom ID 31E.
Heb hem van iemand overgenomen maar alle info was eruit. Heb zelf een DMR-repeaterlijst met veel moeite erin gekregen, maar nu?
Over een lokale repeater werken gaat goed, maar over een DMR-repeater werken uit de lijst gaat niet. Ik kan wel de repeater open drukken maar ik kan het tegenstation niet horen, dat heb ik gecontroleerd op de DMR-repeaterstreaming via internet. Wat gaat hier niet goed?

'73 Hans


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt DMR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 19:43 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2324
Woonplaats: JO21XX
Is het geen d-star-apparaat? Allebei digitaal maar niet uitwisselbaar.

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt DMR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 20:18 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Ja je hebt gelijk het is D-star :oops:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 21:16 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 feb 2006, 00:59
Berichten: 4112
Woonplaats: Amersfoort
Hallo Hans,

Ik ben zo vrij geweest de titel even voor je aan te passen.

John


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 21:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 feb 2006, 00:59
Berichten: 4112
Woonplaats: Amersfoort
Voor het instellen van een D-STAR-apparaat op een repeater zijn de volgende zaken van belang:

- Het apparaat moet op de uitgangsfreq van de repeater staan
- De shift moet goed ingesteld zijn (op 70 cm is dat -7,6 MHz)
- Het apparaat moet in de DV-mode staan
- In het register MY moet de eigen call staan
- In het register UR moet CQCQCQ staan
- In R1 (RPT1) moet de roepnaam van de repeater staan met op de 8ste positie de bandletter (meestal is dit B, voor 70 cm, bij een 2m-repeater is dit een C)
- In R2 (RPT2) moet de roepnaam van de repeater staan met op de 8ste positie de letter G (van gateway)

In Nederland zou dit moeten werken. Voor verkeer naar reflectors die met REF beginnen moet je daarnaast zijn aangemeld op een gatewayrepeater. Dat kun je doen op de onderstaande URL. Doe exact wat er staat, ook wat er in het tweede mailtje staat. Mocht het lang duren niet bij een tweede repeater proberen zonder dat de eerste afgemeld is, anders werkt het niet.

http://pi1utr.nl/registratie/index.HTML

De meeste REF-reflectors die veel gebruikt worden zitten buiten de Benelux en Duitsland.

Als je nog meer vragen hebt laat maar weten.

Ik heb zelf een ID-31. Ik vind het een fantastisch apparaat.

N.b. nog een toevoeging. Er zijn behalve veel repeaters ook veel hotspots. Die zitten met name op 2m zodat je er de ID-31 niet voor kunt gebruiken, maar er zijn er ook een paar op 70 cm. Hotspots werken op 1 frequentie. Ze relayeren geen lokale stations.

De instellingen zijn voor een hotspot gelijk aan hierboven, maar er is een belangrijk verschil. Je moet namelijk iets vreemds instellen: hoewel je op één frequentie werkt, moet je de repeatershift WEL inschakelen, namelijk op 0 kHz. :-) (plus- of min-shift maakt uiteraard geen verschil).

Dat lijkt heel onlogisch, maar de verklaring hiervoor is de volgende: als je het apparaat op simplex zendt wordt de registerinformatie met de repeater/hotspotcallsign uit R1 en R2 niet door de porto uitgezonden, en zonder dat springt de hotspot op je signaal niet aan. Bij shift aan op 0 kHz wordt die informatie wel uitgezonden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 21:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 feb 2006, 00:59
Berichten: 4112
Woonplaats: Amersfoort
P.s. ik heb nog even gezocht, een ICF-bestand van een datum die recent genoeg is om er wat aan te hebben heb ik niet kunnen vinden. De nieuwste was van 2009, maar sindsdien is er zoveel veranderd (toen had je nog 3 D-STAR-repeaters met 9,4 MHz shift) dat je daar niets aan hebt. Aan mijn instellingen heb je ook niet veel, ik gebruik de ID-31 uitsluitend hier in de omgeving en bij mij thuis, en daar staat een D-STAR-hotspot (PI1XDV op 430,975) en dat is dus de enige die ik in mijn ID-31 geprogrammeerd heb :-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 29 maart 2014, 22:47 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Bedankt voor je info John,

heb nu e.e.a. aangepast, maar kan nog niet zien of het werkt.
Maar hoe kan ik nu via de Dstar-repeater in Breda horen wie er op een repeater in Spanje aanwezig is?

Hans


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 00:35 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2010, 13:34
Berichten: 43
Je moet op een andere repeater opstappen....
breda is al jaren niet meer gekoppeld met het netwerk wat we standaard gebruiken.
dus daar zul je niemand horen.

PD0SDO


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 08:31 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Dankje PD0SDO, maar hoe doe je dat opstappen, hoe stel ik dat in, in mijn 31E.
Hoe weet ik welke D-star repeaters wel bruikbaar zijn en welke niet?
Er zijn schijnbaar heel veel mogelijkheden met het apparaat maar ik kan werkelijk nergens op internet vinden hoe je dat in de porto kunt/moet programmeren....

Hans


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 14:10 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2010, 13:34
Berichten: 43
Hallo Hans,

kijk even in deze lijst bij repeater digitaal voor repeaters...
of bij hotspot digitaal voor simplex nodes....

http://www.pe1dgw.nl/dstar/index.php

even kijken wat bij jouw in de buurt zit dan zou het moeten lukken.

Groeten Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 18:00 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Dankje Jan,

vreemd genoeg staat Breda toch in de lijst van Dstar repeaters die dus niet meer gekoppeld zou zijn.
Dan moet ik dus via Bergen op Zoom of Dordrecht "opstappen" maar wat moet ik dan inprogrammeren bijv bij R1 en R2 en de rest, gateway, cqcqcq?

Hans


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 19:10 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2010, 13:34
Berichten: 43
voorbeeld

UR CQCQCQ
R1 repeatercallsign B of C B voor 70cm C voor 2meter
R2 repeatercallsign G G staat voor gateway
MY je eigen Call

dus bijvoorbeeld om over de repeater van Drachten PI1DRA te werken (70CM)

UR CQCQCQ
R1 PI1DRA B
R2 PI1DRA G
MY PD1A

ik hoop dat het zo duidelijk is Hans

Groeten Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 19:46 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
Sorry Jan,

je voorbeeld is duidelijk maar, dat is maar 1 repeater, wat ik wil is via een NL repeater uitkomen op een repeater in Spanje, wat moet ik dan voor gegevens invullen?
Is R2 dan de repeatercallsign van Spanje?

Hans


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 20:58 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2010, 13:34
Berichten: 43
een repeater verbinden word niet vaak gedaan...
maar kan in sommige gevallen wel als de repeater zo ingesteld is door de beheerder,dan kun je de repeater waar jij op werkt linken aan die repeater in Spanje doormiddel van een link commando..
wil je een bepaalde amateur oproepen op die repeater?
dan zou je calsignrouting kunnen doen.
wat je ook kunt doen is linken aan de reflector waar die Spaanse repeater mee verbonden is.

heb je een call van die spaanse repeater?
dan kijk ik dat even voor je na
maar probeer eerst eens wat verbindingen te maken op DCS007B dan kun je eerst even kijken hoe het gaat.

Groeten Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: Hoe werkt D-STAR??
BerichtGeplaatst: 30 maart 2014, 21:02 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:14
Berichten: 92
ED5ZAC 438.300

of

EA5DW 437.000


staat in Denia.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 98 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling