Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 14 dec 2017, 08:51

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 04 feb 2014, 11:04 
Offline

Geregistreerd: 25 feb 2008, 23:16
Berichten: 36
Woonplaats: Hoorn
Hallo allemaal,

Ik ben in het bezit gekomen van een MPEG-2 encoder waar 70mhz uitkomt met een instelbaar uitgangsvermogen, -5dbm, -30dbm.
Wie heeft er een idee om dit signaal om te zetten naar 13cm??

Aangezien het om DATV gaat lijkt mij bijmengen naar deze frequentie de beste oplossing??

Ik hoor graag van jullie gedachten of ervaringen hierbij.

groet maarten PA1U


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 feb 2014, 12:36 
Offline

Geregistreerd: 06 dec 2006, 17:47
Berichten: 1958
Woonplaats: Zwolle
Misschien kan je hier wat mee ?
http://www.dg0ve.de/mischer.htm

En dit is misschien iets voor wie met dvb-t/s wil exprimenteren.
http://www.datv-express.com/

"DATV-Express boards can be ORDERED NOW

The DATV-Express project team is pleased to announce that we can now accept normal orders for the DATV-Express hardware boards beginning February 1."

_________________
Groet, Joeri

typ en schijf fouten mogen zelf vervangen worden door de onderstaande letters en cijfers:
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz1234567890


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 feb 2014, 12:48 
Offline

Geregistreerd: 25 feb 2008, 23:16
Berichten: 36
Woonplaats: Hoorn
Hallo Joeri,

Hartelijk dank, ga ik zeker even bekijken.
Had ik natuurlijk zelf op moeten komen.

tnx


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 feb 2014, 13:07 
Offline

Geregistreerd: 06 dec 2006, 17:47
Berichten: 1958
Woonplaats: Zwolle
Oja ik wil je natuurlijk niet van zelf bouw af houden hoor.
Ik ben zelf nu eenmaal niet zo'n zelfbouwer als het om dit soort frequenties gaat.
(hoog uit antennes :) en tja dat vind ik eigenlijk ook het leukste)

_________________
Groet, Joeri

typ en schijf fouten mogen zelf vervangen worden door de onderstaande letters en cijfers:
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz1234567890


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 feb 2014, 20:23 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2006, 16:03
Berichten: 621
Woonplaats: Oisterwijk
Wat komt er uit op 70MHz? DVB-S? Wat voor modulator is het?
Is het alleen een modulator of óók een encoder?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 feb 2014, 18:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 533
Woonplaats: Amsterdam
Het kan van alles zijn. Ik heb een bejaarde TV/COM modulator (ASI in, QPSK uit op 70 of 140 MHz). Kreng van een ding. 70 MHz was altijd de standaard middenfrequent voor dit soort broadcasttoepassingen.

Tjerk


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 08:50 
Offline

Geregistreerd: 25 feb 2008, 23:16
Berichten: 36
Woonplaats: Hoorn
Heren heren,

Het is een Wegener DVT-2000 MPEG2 encoder.
Zie onderstaande link voor info.
Het is een apparaat uit 1997, het laatst geserviced eind 2005.
Via de menubesturing is behoorlijk wat in te stellen waaronder natuurlijk ook de FEC en de audio sampling.

http://www.digitalbroadcasting.com/doc/ ... eries-0001

P.S. ik ben inmiddels in het bezit van de gebruiksaanwijzing en enkele service info met dank aan Wegener.

groet maarten PA1U


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 09:13 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2006, 16:03
Berichten: 621
Woonplaats: Oisterwijk
Ik denk dat dit een DVB-S modulator is. Je zult dan een upconverter moeten maken, dus bv. 70MHz in en 23cm uit.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 11:54 
Offline

Geregistreerd: 25 feb 2008, 23:16
Berichten: 36
Woonplaats: Hoorn
Ja dat klopt helemaal.

De vraag was dus ook hoe ik van 70mhz bijv. 23 of 13cm te maken op een zo eenvoudig mogelijke manier.
Ik weet dat er passieve mixers zijn die dit kunnen.

Het wordt in ieder geval zelfbouw als ik de prijzen van DG0VE zie pfoeiiiiiii.

Dan ben je zomaar een honderd of 5 verder om tot 2 watt te komen op 13cm incl filtering etc.

groet maarten PA1U


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 13:44 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2006, 16:03
Berichten: 621
Woonplaats: Oisterwijk
Inderdaad. Even kijken wat voor signaalniveau eruit komt eventueel een MMIC erachter, dan in een ringmixer en daarna weer filteren en versterken.

Ik gebruik steeds vaker de MAMX-009239-001500 mixer. Daar kun je dan een VCO blokje met een MMIC op de LO input zetten. Op de uitgang een helix of SAW filter en een versterker.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 16:08 
Offline

Geregistreerd: 25 feb 2008, 23:16
Berichten: 36
Woonplaats: Hoorn
Het uitgangsniveau van de mixer is toch ook afhankelijk van het ingangsniveau volgens mij?

Het uitgangsniveau is instelbaar van -5dbm --> -30 dbm.

Frequente instelbaar van 52Mhz --> 87 Mhz.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 16:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 533
Woonplaats: Amsterdam
Ik heb een converter gebaseerd op een LHB6403. Dit is een Philips kanaalomzetter voor in een wijkcentrum (kabelTV). Je wilt de IF zo hoog mogelijk om zo ver mogelijk van je LO en spiegel te zitten. Ik heb een modulator op 110 MHz, dat mix ik met 1140 MHz en daarmee kom ik uit op 1250 MHz. Dan nog iets om het vermogen op te krikken. Ik ga zo hard mogelijk in, ook in mijn geval iets van -5 dBm. Je moet een spectrum analyzer gebruiken om te verifieren dat je intermodulatie niet te erg wordt. Het signaal krijgt als het ware schouders, en die mogen niet hoger komen dan -30 dB. Uiteindelijk kan ik 29 dBm maken uit een BFQ136.

Ik vind allerlei interessante publicaties over Doherty versterkers die harder uitgestuurd kunnen worden dan gewone lineairs. Maar dat is stof voor een ander topic...

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 feb 2014, 16:54 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2006, 16:03
Berichten: 621
Woonplaats: Oisterwijk
Dat is inderdaad zo, maar vaak wil je wel een stabiel signaal. Faseruis en vervorming is erg belangrijk. Gelukkig doen MMIC's het vaak prima bij QPSK signalen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling