Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 20 sep 2018, 22:52

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 62 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 20:48 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2440
Woonplaats: Schijndel
Bijlage:
IMG_3264.JPG
IMG_3264.JPG [ 88.97 KiB | 742 keer bekeken ]


heb je hier nog iets aan ??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 20:49 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2440
Woonplaats: Schijndel
heb je ook een foto hoe jij hem gemaakt hebt ???
die extra spoel met 4 wikkelingen zitten om een buis ????
of ???


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 21:51 
Offline

Geregistreerd: 01 apr 2017, 18:54
Berichten: 31
Woonplaats: Heerhugowaard
Harry,

Die geplaatste foto is niet van jouw bouwsel, deze komt hier vandaan: http://cb-antennas.com/wp-content/uploa ... rsie-2.pdf Dat is ook de complete bouwbeschrijving, ik ga er even van uit dat je hem zo wil maken.
Een ingebouwd swr meter van een Ham jumbo is nu niet echt een betrouwbaar meetinstrument, eerlijk gezegd heb je er niks aan.
En hoe staat de antenne, staat hij kort tegen een gevel of dak aan of staat hij vrij?
Op het CB forum zie ik ook een posting van je over deze antenne met diverse vragen, op zich geen probleem maar ik zie vooral veel ongeduld en als men je een wedervraag stelt niet echt een duidelijk antwoord.
Zowel hier als op het CB forum wil men je wel helpen, deze antenne is al vaker gebouwd.
Maar dan verwachten we wel duidelijke antwoorden als er vragen gesteld worden, maak bijvoorbeeld ook eens duidelijke foto's van hetgene je nu gebouwd hebt, een aantal detail foto's en een totaal overzicht. Geef ook eens de actuele maten aan van het geheel.
Er gaat ergens wat mis en om dat duidelijk te krijgen is er echt meer informatie nodig.
Glazen bollen hebben we hier nog steeds niet.


Joop


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 feb 2018, 23:05 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2440
Woonplaats: Schijndel
wat ook merkwaardig is ..
je SWR is niet hetzelfde bij verschillende vermogens ..
dat zou niet mogen ..

je zou deze meter ( zit in de radio geloof ik ) ook eens kunnen aansluiten op een dummy load
( een forse weerstand van 50 Ohm) zie je dan hetzelfde gedrag ???
met een 50 ohm dummy load zou je 1:1 moeten meten ( of daar vlak bij in de buurt ) ..onafhankelijk van het door de radio geleverde vermogen ..

nog beter is natuurlijk een wat beter SWR meet instrument ... binnenkort is er een zeer grote radiovlooienmarkt ( ook nieuw spul) in Rosmalen
ga daar eens een paar uur rondstruinen ..kom je vast met een mooie SWR meter thuis ..en vast ook wel met een dummy load .

https://www.autotron.nl/evenement/lande ... oienmarkt/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 06:38 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
Hoi hoi ,

zal is kijken.

Mvg


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 feb 2018, 08:21 
Online

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 146
Harry

Ik denk toch dat we langs elkaar heen schrijven?
Wáár zit die spoel van coax waar je het over hebt???? Zit die gewoon onder de antenne in de coax onderweg naar de set?
Op klein onduidelijk fototje is niks te zien.

Je komt op dit forum voor hulp, die willen mensen je ook geven, maar dan moet je wel duidelijk zijn en/of duidelijke foto plaatsten. Anders blijven we in vage rondjes draaien.

Wat ook helpt is als je begrijpt hoe een J-antenne nu werkt met het 50 Ohm aansluitpunt op de impedantie transformator (= onderzijde). En hoe je dat de aansluiting dus kan afregelen (op de grond)

_________________
Communiceren kost soms inspanning en geld, lui communiceren kost vaak meer.....

http://www.giyf.com/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 17:15 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
swr ;
op kan 1 : 1 : 1.2
op kan 40 : 1 : 1.2

lengte lange buis 7,80 en lengte korte buis 2,87.
voedingspunt 0.25 cm.

stand van zaken.

Mvg


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 19:26 
Offline

Geregistreerd: 28 jan 2010, 21:23
Berichten: 386
harry61 schreef:
swr ;
op kan 1 : 1 : 1.2
op kan 40 : 1 : 1.2

lengte lange buis 7,80 en lengte korte buis 2,87.
voedingspunt 0.25 cm.

stand van zaken.

Mvg


Harry,

Wat is het probleem dan nu?
Dit zijn toch nette waarden?

Gr Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 20:02 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
jan58 schreef:
harry61 schreef:
swr ;
op kan 1 : 1 : 1.2
op kan 40 : 1 : 1.2

lengte lange buis 7,80 en lengte korte buis 2,87.
voedingspunt 0.25 cm.

stand van zaken.

Mvg


Harry,

Wat is het probleem dan nu?
Dit zijn toch nette waarden?

Gr Jan



Wilde jullie effe op de hoogte houden ,hoever ik ermee ben.
morgen wordt hij weer op de carport gezet.
staat nu (nog) op de grond.
en dan een keer op het dak ,of in een mast.

Mvg


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 22:42 
Offline

Geregistreerd: 09 jul 2017, 09:09
Berichten: 6
Hallo,

Waarom niet beginnen bij het begin, i.p.v. wilde gissingen te maken en vanalles te gaan veranderen?

Simpel controleer eerst je voedingslijn, de coax dus. Met een multimeter kom je er niet het is iets complexer dan dat,
beschik je over een analyser, of ken je iemand die over een analyser beschikt? Die zijn ook voor een redelijk bedrag te koop en hoeven niet echt duur te zijn op een beurs kun je misschien wel een afgedankte MFJ kopen voor een kleine 100€.

Neem dus je coax, en sluit er op het uiteinde een dummyload op aan de andere kant sluit je aan op je analyser
indien de coax en je connectors goed zijn moet je overal op elke band een 'platte VSWR' te zien krijgen, is dit niet het geval controleer je met DTF (Distance To Fault) waar de fout zit, het kan op je connectoren zitten maar ook in de kabel ergens
en met DTF afstand tot fout kun je perfect nagaan of je coax oke is.

Dan pas ga je over tot meten van antenne, die kun je afzonderlijk meten met een korte stukje coax tussen je analyser en antenne of met de volledige voedingslijn er tussen, je kan hiervoor ook een SWR meter gebruiken maar dan moet je al zeker zijn van het stukje coax tussen radio en swr-meter en coax tussen swr-meter en antenne. Een voordeel bij het gebruik van een analyser is dat je meteen ook kan zien of je antenne al dan niet te lang of te kort is.....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 23:42 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
Ronny schreef:
Hallo,

Waarom niet beginnen bij het begin, i.p.v. wilde gissingen te maken en vanalles te gaan veranderen?

Simpel controleer eerst je voedingslijn, de coax dus. Met een multimeter kom je er niet het is iets complexer dan dat,
beschik je over een analyser, of ken je iemand die over een analyser beschikt? Die zijn ook voor een redelijk bedrag te koop en hoeven niet echt duur te zijn op een beurs kun je misschien wel een afgedankte MFJ kopen voor een kleine 100€.

Neem dus je coax, en sluit er op het uiteinde een dummyload op aan de andere kant sluit je aan op je analyser
indien de coax en je connectors goed zijn moet je overal op elke band een 'platte VSWR' te zien krijgen, is dit niet het geval controleer je met DTF (Distance To Fault) waar de fout zit, het kan op je connectoren zitten maar ook in de kabel ergens
en met DTF afstand tot fout kun je perfect nagaan of je coax oke is.

Dan pas ga je over tot meten van antenne, die kun je afzonderlijk meten met een korte stukje coax tussen je analyser en antenne of met de volledige voedingslijn er tussen, je kan hiervoor ook een SWR meter gebruiken maar dan moet je al zeker zijn van het stukje coax tussen radio en swr-meter en coax tussen swr-meter en antenne. Een voordeel bij het gebruik van een analyser is dat je meteen ook kan zien of je antenne al dan niet te lang of te kort is.....



Als het allemaal zo simpel was ,
had niemand een probleem.
dan waren er ook nergens wc`s en riolen verstopt.
en dan hoor je niemand zeggen:
wat ne ( Shit of Kut-zooi).

Mvg;
een riool-werker.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 maart 2018, 23:50 
Offline

Geregistreerd: 09 jul 2017, 09:09
Berichten: 6
Zo simpel is het toch!

Meten is weten en beginnen bij stap 1

Hoe kun je nu zeker zijn van de goede werking van een antenne als je niet 100% zeker bent van je voedingslijn?
Misschien is het voor mij simpel, omdat ik beroepshalve dagelijks met antennes, zij het dan in de wereld van de mobile telecom te maken heb, maar het principe blijft het zelfde, beginnen bij het begin en het begin is je coax.


harry61 schreef:
Ronny schreef:
Hallo,

Waarom niet beginnen bij het begin, i.p.v. wilde gissingen te maken en vanalles te gaan veranderen?

Simpel controleer eerst je voedingslijn, de coax dus. Met een multimeter kom je er niet het is iets complexer dan dat,
beschik je over een analyser, of ken je iemand die over een analyser beschikt? Die zijn ook voor een redelijk bedrag te koop en hoeven niet echt duur te zijn op een beurs kun je misschien wel een afgedankte MFJ kopen voor een kleine 100€.

Neem dus je coax, en sluit er op het uiteinde een dummyload op aan de andere kant sluit je aan op je analyser
indien de coax en je connectors goed zijn moet je overal op elke band een 'platte VSWR' te zien krijgen, is dit niet het geval controleer je met DTF (Distance To Fault) waar de fout zit, het kan op je connectoren zitten maar ook in de kabel ergens
en met DTF afstand tot fout kun je perfect nagaan of je coax oke is.

Dan pas ga je over tot meten van antenne, die kun je afzonderlijk meten met een korte stukje coax tussen je analyser en antenne of met de volledige voedingslijn er tussen, je kan hiervoor ook een SWR meter gebruiken maar dan moet je al zeker zijn van het stukje coax tussen radio en swr-meter en coax tussen swr-meter en antenne. Een voordeel bij het gebruik van een analyser is dat je meteen ook kan zien of je antenne al dan niet te lang of te kort is.....



Als het allemaal zo simpel was ,
had niemand een probleem.
dan waren er ook nergens wc`s en riolen verstopt.
en dan hoor je niemand zeggen:
wat ne ( Shit of Kut-zooi).

Mvg;
een riool-werker.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 maart 2018, 19:20 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
Discussie voer,
It`s a simple

swr op de grond :
1 ; 1.2 op kan 1 en 40


Bijlagen:
image-2018-03-02.jpg
image-2018-03-02.jpg [ 25.3 KiB | 409 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 maart 2018, 19:24 
Offline

Geregistreerd: 14 jan 2018, 21:36
Berichten: 35
Op het platte dak ;
swr: 1 ; 1.6

laten we het simpel houden (voor mij).

Mvg


Bijlagen:
image-2018-03-02 (1).jpg
image-2018-03-02 (1).jpg [ 18.32 KiB | 407 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 maart 2018, 19:34 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2440
Woonplaats: Schijndel
bij 1:1.6 komt er ongeveer 5% van het uitgezonden signaal " terug " en 95% van het signaal wordt " uitgezonden"
niet echt iets om van wakker te liggen ..

bij bijv 1:1.2 komt er ongeveer 1% van het uitgezonden signaal " terug" en 99 % van het signaal wordt "uitgezonden"

als het volgende week een keertje goed regent zal het wel weer een ander getal zijn ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 62 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling