Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 25 jun 2017, 09:46

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 10 apr 2017, 17:35 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
wie weet het ???



de meeste PCB makers willen een " gerber" file hebben en dan kunnen ze aan de slag

hoe kan ik nou eenvoudig van een bestaande PCB lay-out een file krijgen die ze kunnen gebruiken

ik ben helemaal niet ervaren met printjes maken ..

ik heb net KICAD op de pc geladen .. maar ik kom er niet echt uit ..

iemand ??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2017, 18:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jan 2006, 13:51
Berichten: 950
Woonplaats: Langezwaag
Rick

Is het een "ingewikkelde" print?

Vroeger gebruikte ik vaak Sprintlayout. Hier kon je gewoon de sporen tekenen en eilandjes plaatsten ipv compnenten plaatsen en de PC de sporen zelf te laten trekken

_________________
Licensed since 1998

https://www.qrz.com/db/PD9X

Contesten, een echte contactsport...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2017, 18:08 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
het is geen lastige print ..komt uit 1990 oud allemaal " gewone componenten"
..geen smd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 10 apr 2017, 20:40 
Offline

Geregistreerd: 01 apr 2013, 10:06
Berichten: 45
Ik ben ook nieuw in het maken van PCB's. Momenteel ben ik een aantal print aan het ontwerpen met https://circuitmaker.com/. Behoorlijk uitgebreid programma en volledig gratis.
Op youtube staat een tutorial waar ik zelf veel aan heb gehad, https://www.youtube.com/watch?v=_T1c3oMAYTs

Florian PB8DX

_________________
PB8DX


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 apr 2017, 07:54 
Offline

Geregistreerd: 24 sep 2015, 09:40
Berichten: 14
Woonplaats: Oudenburg Belgie
Ik gebruik ook meestal sprint layout. Heel gemakkelijk en intuitief.
Wat ik wel eens doe , is een bestaande print scannen naar een bitmap. Soms is het wat onduidelijk maar genoeg om te gebruiken. Deze bitmap kan je vervolgens , als achtergrond inladen in sprint layout , waarna je er de baantjes en pads kan over tekenen. Wel even de maatvoering controleren met een ic of zo en eventueel de bitmap een % aanpassen.
Veel printboeren kunnen met het .lay formaat weg. Ook kan je naar een gerber exporteren.
Etienne


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 11 apr 2017, 10:34 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
ben begonnen met sprint layout software ..
dat lijkt te lukken

inderdaad een scan gemaakt van het PCB .. dan als achtergrond neerzetten en dan de printbaantjes inkleuren
straks eens kijken of dat ook lukt voor de bovenkant van de print ( is dubbelzijdig )

ik gebruik een " free" versie van sprint layout ... blijkt dat ik er niet mee kan " saven"

dat wordt nog even zoeken naar een echte versie ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 apr 2017, 13:12 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
een extra probleempje ...

via via krijg ik een .dxp file (een compleet pcb !!)
maar die kan ik in Sprint layout niet inlezen ...

ik moet eerst de .dxf converteren naar Gerber files en die dan in het programma inlezen

ik kan eigenlijk geen converter vinden die een .dxf naar gerber files omzet ...

en daar zit je dan .. :lol: :lol:

totaal geen kennis van dit ssort zaken .. en toch een pcb willen designen..

?? iemand een tip ????


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 apr 2017, 13:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1196
Woonplaats: Brunssum
AutoCad dxf kun je naar Gerber converteren.

Google maar eens op DXF to GBR

Als je de Gerber files hebt dan kan je de print laten maken.

Maar SprintLayout kan geen Gerber files Importeren.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
Bouwt MultiBand-QRO-EndFed's voor 80-40-20m en 160-80-40m


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 apr 2017, 14:04 
Offline

Geregistreerd: 12 maart 2012, 08:40
Berichten: 197
Sprint layout kan Gerbers importeren, tenminste de versie die ik gebruik (6.0).
Wil alleen wel eens de mist in gaan met teksten e.d..

Groeten Eric.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 apr 2017, 19:48 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
@pa0ejh ...
ik zit nu ruim een uur progjes te downloaden ...
en te proberen ...

ik kom nu in versies uit die ik moet gaan kopen voor 2300 euro ..

als ik dat .dxf bestand in visio kan openen zie ik meerdere lagen ...

maar conversie van dxf naar gerber .. krijg ik maar een enkele file ik moet toch zeker 4 of 5 files hebben .. top bottom dril etc etc

de huidige dxf is ruin 4 M groot .. na conversie naar GBR nog maar 700 K ( met reacoverter standaard )

ik begrijp niets meer van al die formaten ..

ik voel me een autocad analfhabeet ...

toch weer stukjes plakband , nagellak en dan in de ijzerkorrels met die print ??


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 apr 2017, 21:48 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1059
Woonplaats: Oldebroek
pa1bvm schreef:
@pa0ejh ...
ik zit nu ruim een uur progjes te downloaden ...
en te proberen ...

ik kom nu in versies uit die ik moet gaan kopen voor 2300 euro ..

als ik dat .dxf bestand in visio kan openen zie ik meerdere lagen ...

maar conversie van dxf naar gerber .. krijg ik maar een enkele file ik moet toch zeker 4 of 5 files hebben .. top bottom dril etc etc

de huidige dxf is ruin 4 M groot .. na conversie naar GBR nog maar 700 K ( met reacoverter standaard )

ik begrijp niets meer van al die formaten ..

ik voel me een autocad analfhabeet .

toch weer stukjes plakband , nagellak en dan in de ijzerkorrels met die print ??




Autocad : veel te ingewikkeld.
Ik gebruik ook sprint layout, daarmee kun je ook een bestaande print scannen en omzetten naar .LAY sporen patroon.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 apr 2017, 09:05 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 505
Woonplaats: Lelystad
er zit een ultiboard in je mailbox.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 apr 2017, 10:18 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
@pe1cmo


WAUW .. zie pb !!!!!!!!!!!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 mei 2017, 17:52 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2212
Woonplaats: Schijndel
mooi mijn proto printjes zijn binnen ..

maaaaaar

ik heb natuurlijk wel wat foutjes ...
geen echte ramp ..

maar op sommige plekken zit het soldeer masker op die printbaan en dat had niet gemoeten
is er een oplosmiddel om het soldeermasker te verwijderen

natuurlijk met een klein mesje en krabben dat gaat .. maar kant het ook met een middeltje ???

73 Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 14 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Yahoo [Bot] en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling