Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 20 nov 2018, 15:16

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 12:26 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Beste leden;
Zijn er nog mogelijke radioamateura die hetzelfde project bouwden en misschien een paar tips kunnen geven ?
Ik heb aan de K3NG CW keyer doos een oud MEDION PS2 keyboard gekoppeld.
Dit werkt echter uit de kunst met één nadeel dit keyboard staat in de QWERTY mode.
Heeft iemand een idee en of kent de werkwijze hoe ik dit PS2 keyboard nu in de AZERTY mode krijg met de ARDUINO ?
Een bijkomstig probleempje dat er ook nog is,ik heb een CW speed controle potmeter aangesloten op de A1 poort.
Ik heb de nodige ARDUINO files hiervoor aangepast doch ik krijg echter deze CW speed control niet in werking
Heeft er soms iemand enig idee wat er mogelijks nog verkeerd is ?
Ik heb de compilatie uitgevoerd en een upload gedaan allemaal zonder enige foutmelding !
Ik heb de hardware aansluiting van deze 10K potentiometer meerdere malen gecontroleerd en blijkt 100% OK
Alvast uitkijkend naar de suggestie en ervaringen van andere bouwers van dit project.
Met vriendelijke groet Jan ON4AEF
Email: on4aef@telenet.be


Bijlagen:
Arduino Manual_Ned_ K3NG_CW_Keyer_v4.3.pdf [3.94 MiB]
20 keer gedownload
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 nov 2018, 13:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Hallo Jan.

In de Librarie K3NG_PS2Keyboard.h kun je uit 3 toetsenborden kiezen, US, German of French, de laatste zou kunnen voldoen??

De Speed Pot kan ook een foute declaratie zijn, of RotaryEncoder gekozen...

Of eens A2 of een andere vrije poort kiezen en in de Software juist benoemen, of de gebruikte Poort is defect...

Vond ook nog deze opmerking, je moet de Speed Control aanzetten met >:
\v Toggle potentiometer active / inactive (requires FEATURE_POTENTIOMETER)

Dus met backslash ( \ ) en (v) vanaf het keyboard.

Suc6.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2018, 14:46 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Beste OM
Bedankt voor de tip ...
Ik heb met het commando \V in de command mode de potentiometer actief gekregen en werkt uit de kunst hoor.
Ik heb een NORITAKE CU20045-UW4J VFD display 20 karakters 4 rijnen aangesloten in parallel op deze K3NG CW keyer.
Ik heb de instructie volgens de bijlage in de verschillende configuratie files correct gezet.
De controller van dit display is een HD66712 en is 100% compatibel met een HD44780.
Als ik de keyer aan zet heb ik totaal geen segment oplichting op het display,laat staan enige vorm van zichtbare karakters.
Nochtans de draad verbindingen zijn correct uitgevoerd (5 maal nagegaan hi )
Ik vermoed dat er nog ergens iets is met de software setup voor dit typical VFD display en of de ARDUINO LCD library niet 100% volledig is ?
Ik lees in de software ook nergens niets van instructies voor de HD44780 controllers ..
En ofwel moet ik het VFD display opzetten aan de hand van een software instructie maar dat ken ik echter niet direkt.
Is er mogelijk iemand die me kan verder helpen hoe het exact moet ..
Alvast mijn dank en 73's JAN ON4AEF


Bijlagen:
K3NGCW keyer documents around use and configuration of LCD'S.pdf [459.4 KiB]
10 keer gedownload
ARDUINO aansluiten LCD display 20 karakters en 4 lijnen.pdf [1.15 MiB]
8 keer gedownload
CU20045-UW4J DATASHEET.pdf [441.25 KiB]
9 keer gedownload
VFD display NORITAKE.pdf [388.38 KiB]
10 keer gedownload
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2018, 15:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Volgens de PDF moet je nog 2 bestanden aanpassen aan het type Display,

Bijlage:
on4aef.png
on4aef.png [ 126.08 KiB | 414 keer bekeken ]


en op je display moeten ook Jumpers ingesteld worden op Parallel interface, zie PDF van je Display
de 10K contrast pot is voor dit type Display niet nodig, en als het H44780 compatible is , zou het moeten werken
mits alle instellingen en Jumpers goed staan.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2018, 16:05 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 250
Woonplaats: Groningen
on4aef schreef:
En ofwel moet ik het VFD display opzetten aan de hand van een software instructie maar dat ken ik echter niet direkt.
Is er mogelijk iemand die me kan verder helpen hoe het exact moet ..
Alvast mijn dank en 73's JAN ON4AEF


Als je ergens een losse Nano of Due of zo hebt zou je met de standaard LCD library voorbeelden eens puur het display
kunnen aansturen. Dan haal je alle eventuele instellingen van het keyer programma even weg en kijk je puur hoe je het display aan de gang krijgt.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 nov 2018, 18:49 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Avond collega's..

De files volgens de instructie heb ik aangepast
En wat de jumpers op het display zelf betreft moeten er geen jumpers geplaatst worden dacht ik ?
Er staat ondermeer een jumper plaatsen voor SERIAL maar ik werk parallel = geen jumper dus ....
JP9 is CPU bus mode geen jumper = M68 type ?
JP2 geen jumper = NC ??
JP13 SERIAL en of parallel mode use : geen jumper =PARALLEL mode(k3NG is parallel mode).
JP11 character font instelling minder belangrijk momenteel !
JP1-6 -8 -10-12 factory settings use only
Default setting is no external reset inputs, M68 CPU bus and parallel interface and Katakana font.
Nogmaals bedankt voor de replys en tips,maar het display blijft een moeilijke kwestie tot heden.
Nog steeds geen progressie ...

Groeten Jan ON4AEF


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 nov 2018, 10:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Hallo Jan.

Als ik mijn Mega met de USB poort gebruik is mijn 5V maar 4.56V al s ik de Voeding via de ronde stekker aansluit is de 5V van de Mega 4,95V

Dus de 5V voedingspanning is lager als je de USB steker als voeding gebruikt, het Display geeft als laagste Vcc 4,75V op in de PDF.

Op de Display print zit nog een omvormer voor de ontsteekspanning van het VFD display, misschien start die niet bij een te lage Vcc

Is misschien ver gezocht maar zou een oorzaak kunnen zijn dat het Display niet wil werken...op de USB voeding...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 11:15 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Bedankt OM voor de tips
Maar gans de keyer is gevoed via een externe voeding met een 7805 regulator
Trouwens de standaard voeding via de ARDUINO regulator kan zoveel stroom niet leveren
Deze is enkel goed voor het ARDUINO bordje zelf en niet voor rand apparatuur te gaan voeden.
Ik heb K3NG keyer ontwerp nu volledig operationeel
Maar er is nu een software probleem opgetreden met het compileren van de files in IDE
Ik krijg steeds de melding FOUT BIJ COMPILEREN VOOR BOARD ARDUINO/GENUINO MEGA or MEGA 2560
Heeft soms enig idee waar dit de oorzaak van is .
Ik weet 100 % zeker dat de te compileren files 100% goed en foutloos zijn .
Trouwens ik heb dezelfde files een paar dagen eerder gecompileerd en opgeladen naar de ARDUINO MEGA 2560
Trouwens compileren kan je toch zonder dat het MEGA bord is aangesloten aan de PC,dus er iets iets binnen het PC gebeuren
vermoed ik.
Al een paar dagen op zoek naar maar nog geen concrete oplossing dus het programmeren en opladen lukt me niet meer door deze fout !!
Misschien zijn er nog bouwers dit dezelfde fout ervaren en dit toch opgelost kregen .
Wat de werking van het VFD display betreft dit was de R/W die niet verbonden was met de massa hi !!
En het VFD display is compatibel met de HD44780 controller dus kwasi 100% compatibel met de standaard
bij een gewone 4 bit LCD display.

Alvast bedankt en vriendelijke groeten Jan .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 11:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Beetje weinig info wanneer die fout optreed.

Als die fout tijdens het compileren optreed dan geeft de IDE ook aan waar die fout optreed...

Je kunt Controleren en Uploaden, bij controleren hoeft de arduino niet aangesloten te zijn...

Als je Uploaden kiest, dus het pijl symbool, dan moet de arduino wel aangesloten zijn, als dat niet gebeurd krijg je ook een foutmelding.

Dus graag meer info...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 16:00 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Beste OM

Ik heb ondertussen het probleem van de software ERROR kunnen voor mekaar krijgen
Blijkt dat alles een kwestie is,waar je alles exact installeert en op welke harde schijf op de PC
Dit ARDUINO IDE programma is daar schijnbaar gevoelig voor hi ..
Ondertussen alle K3NG files foutloos opgeladen.
Vraag : kent u het ontwerp van de K3NG CW keyer met de ARDUINO MEGA 2560 ?
Bij dit project is er een voorziening om een Lambic paddle aan te sluiten.
Deze heb ik hier ook op aangesloten en deze werkt uit de kunst.
Mijn vraag weet u soms hoe ik ook 2 leds kan aansturen met de K3NG soft en die knipperen op het ritme van de DOTHS en DASHES van de paddle ?
Een feature die elke elektronische keyer op het frontpaneel heeft staan die hier niet aanwezig is,spijtig genoeg ?
Het oog wil ook wat bij inbouw in een kastje..

Vriendelijke groeten Jan ON4AEF.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 16:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Mooi dat alles nu werkt..

Ja, libraries moeten ook in de Librarie Folder en niet in de sketchmap, wat sommige ZIP files wel eens doen..

Ik had eerst een vroege versie van de IDE en die gaf de meest rare Errors, later een nieuwe IDE geinstalleerd en die ging goed..

Zelf heb ik de NanoKeyer gemaakt, en die Led's voor Dot en Dash zal ook wel lukken, zal er eens naar kijken.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 16:43 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
OK Egbert alvast bedankt voor de info en u tijd.
U mag mij altijd ook mailen via mijn home E-mail adres.
Ja in de programmatie ben ik echt geen held hoor.
Ik heb al eens naar de K3NG files gezien maar das nog veel onbekend terrein voor mij ..
Je moet durven in de files gaan spitten ...

Met vriendelijke groeten Jan ON4AEF.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 nov 2018, 20:19 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Volgens mij kun je gewoon een LowPower LED en een weerstand van 2k2 in serie zetten tussen 5V en de Paddle ingang.

Dus dit bij iedere paddle ingang,..

De ingang is al positief gemaakt in de Sketch, dus als je een paddle drukt wordt die ingang laag, en dus ook de Led met massa verbonden.

Bijlage:
Paddle-led.png
Paddle-led.png [ 3.8 KiB | 134 keer bekeken ]

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 nov 2018, 16:58 
Offline

Geregistreerd: 01 dec 2015, 10:02
Berichten: 91
Ok Egbert,
Ga ik zeker proberen volgende dagen;
Ik lees hier ook iets gevonden bij de summiere K3NG manual,het volgende :
In de keyer_pin _settings.h file
Dit and Dah Pins :
If you need sepatate pins to indicate dits and dah,the pins can be defined here :
#define tx_key_dit 0 //[b]bijvoorbeeld pin 9

#define tx_key_dah 0[/b] //bijvoorbeeld pin 10
Bedoelt men hiermee dezelfde LED functionaliteit als u voorgestelde opzet ?
En de aansluitingen,gaat dit dan over de DIGITALE aansluitpennen op de MEGA van klem D2 tot en met D13 ?
Ik veronderstel van wel :een led met 470 ohm in serie naar massa vrij te kiezen en te configureren in de "#DEFINE_TX KEY_DIT" en dezelfde werkwijze voor "DAH" ?

Met vriendelijke groet Jan .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 nov 2018, 17:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1411
Woonplaats: Brunssum
Hallo Jan.

Dat gaat ook, wel een vrije Pin kiezen als die er nog zijn..

In beide gevallen heb je weerstanden en led's nodig..

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling