Prijs verhoging .com domeinen, plus tax voor EU inwoners

Hardware en software.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
PA0AA
Berichten: 380
Lid geworden op: 29 dec 2007, 21:00
Roepletters: PA0AA
Locatie: Brunssum - Bonaire
Contacteer:

Prijs verhoging .com domeinen, plus tax voor EU inwoners

#1 Bericht door PA0AA »

Voor die OM, die een of meerdere .com domeinen in beheer hebben, hierbij het bericht, dat dit weer eens een keer duurder wordt. :x
Voor meer info klik op de volgende link; https://lowendspirit.com/discussion/559 ... e-increase

Plus nog even een bijzonder onaangename verrassing van m'n vaste domeinenboer, te weten https://www.namesilo.com
Ik zat hier altijd bij omdat ze lekker goedkoop waren, dit nadat GoDaddy de prijzen een aantal jaren geleden al fors omhoog gegooid had.
Nu heeft Namesilo het onzalige plan opgevat om ineens belasting te gaan incasseren, voor klanten die in de EU wonen, terwijl ze dit
jaren niet gedaan hebben. Mijn vraag: Is er dit jaar een nieuwe EU belastingwet ingevoerd ? ( klik HIER )

Bovendien vraag ik mezelf af, of Amerikaanse bedrijven verplicht zijn om belasting aan EU burgers in rekening te brengen, als het niet-stoffelijke
zaken betreft, die dus nooit langs de douane komen, zoals Internet domeinnamen en cloud opslag diensten.
Ik verdenk nl. Namesilo ervan, dat ze een mooie smoes bedacht hebben, om de prijzen met 15% te verhogen, en het tax-geld in eigen zak steken.
Het vreemde is nl. dat Namesilo deze belasting ook in rekening brengt op m'n tweede account, dat op het adres staat van het QTH van m'n tweede call, nl.
PJ4AA dit terwijl Bonaire toch echt buiten de EU gelegen is. :?
Iemand die weet, hoe dit fiscaal in elkaar zit ?

73. Ruben, PA0AA.

Gebruikersavatar
PA0ETE
Berichten: 5689
Lid geworden op: 21 feb 2006, 00:59
Roepletters: PA0ETE
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Prijs verhoging .com domeinen, plus tax voor EU inwoners

#2 Bericht door PA0ETE »

Ik werk met meerdere providers, alle in de EU. De provider in Portugal (o.a. voor https://wokka.be ) is er dit jaar toe overgegaan om de BTW in het land zelf te incasseren, dus bij mij nu vanuit Amsterdam. Dat was tot nu toe volgens mij niet mogelijk waar het particulieren betreft. (wokka.be is deels een privé-activiteit)

Bij facturen aan bedrijven doe ik dat al jaren. Dat werkt echter anders. Ik 'verleg' zoals dat heet de BTW (omzetbelasting) naar de afnemer. Daardoor kan ik de BTW op de factuur achterwege laten. De afnemer is echter verplicht om dit zelf aan zijn eigen belastingdienst aan te geven en af te dragen af te dragen.

Nadat deze regeling een aantal jaren geldig was, is er een verplichting gekomen tot het invullen van een zogenaamde intercommunautaire verklaring over binnen de EU naar andere landen (intercommunautair) in te dienen, tezamen met je aangifte omzetbelasting. Dat was nadat de niet makkelijk te traceren zogenaamde BTW-fraude tussen de landen steeds grotere vormen aannam, een heel eenvoudige manier van fraude.

Dit soort dingen geldt echter alleen de EU.

Ik weet niet hoe het zit bij het afnemen van diensten in de VS. Ik lever wel zelf naar de VS toe, en dan dien ik de factuur zonder omzetbelasting in.

De laatste jaren doet mijn accountant dit soort dingen voor mij, dus ik heb er daardoor wat minder zicht op.

Het is overigens zo dat je nooit belasting ergens hoeft te betalen als precies diezelfde belasting elders al is betaald. In bepaalde gevallen kun je daar je voordeel mee doen. In de VS geldt in een beperkt aantal staten een soort van omzetbelasting, meest over een beperkt aantal producten. In sommige staten gaat het daarbij om percentages van 1,5 tot 3%. Veel minder dus dan bij ons. Als je bij een bedrijf met meerdere vestigingen koopt, kun je even kijken hoe dat zit en het dan in zo'n staat kopen waar dit gerekend wordt. Het betalen van dat lage percentage vrijwaart je dan (waarschijnlijk) van het betalen van het veel hogere tarief hier. Op zich is wat ze in de VS hebben strikt genomen geen echte BTW. Of je recht hebt om dit zo te gebruiken is dus ook niet helemaal duidelijk, maar ik dacht dat hier nog geen jurisprudentie over was.

Als bedrijf kun je in je berekeningen vrijwel altijd de omzetbelasting voor bij. je winst-/verliesrekening negeren en rekenen met alle bedragen ex btw, omdat je zelf geen belasting betaalt. Alleen de eindklant betaalt dat, en zolang je niet bijv. lang op voorraad blijft zitten is het geen factor.

Een andere manier om (legaal) onder belasting uit te komen en onder de xenofobie van sommige Amerikaanse ondernemers is een bedrijf als https://myus.com in te schakelen. Die specialiseren zich daarin. Zij voorzien je van een Amerikaans postadres en een Amerikaanse credit card daar om te kunnen inkopen. Ik weet niet hoe het nu is, in het verleden kostte zoiets rond de 100 dollar per jaar. Als je vier Levi's spijkerbroeken daar kocht had je het eruit :)
Ik ben niet via PB's bereikbaar. Mailadres is x@xdv.me

Plaats reactie