Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 16 jul 2018, 09:27

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 17:59 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 427
Woonplaats: Blanden JO20IT
Hallo iedereen,

Ik zou graag sdr sharp of hdsdr runnen met de Elecraft K3
Welke Dongle en programma geniet jullie voorkeur.
Beide dongels komen van http://www.vandijkenelectronica.eu
Buiten de kabel tussen de dongle en de tx, is er nog iets dat ik nodig heb ?


Bijlagen:
rtl-sdr-v3-tcxo-dongle-500khz-1700mhz-sma-aansluiting.jpg
rtl-sdr-v3-tcxo-dongle-500khz-1700mhz-sma-aansluiting.jpg [ 27.81 KiB | 1859 keer bekeken ]
rtl-sdr-dongle.jpg
rtl-sdr-dongle.jpg [ 14.36 KiB | 1859 keer bekeken ]

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 18:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 4952
Woonplaats: Aalst - Waalre
Ik heb beide via eBay. Bovenste €17,77
Onderste € 4,95

Beiden inclusief verzendkosten en in een weekje in huis.

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 18:42 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 427
Woonplaats: Blanden JO20IT
ok, die bovenste zou 40 € kosten in vernoemde store, de blauwe ± 25 €.
Maar is de werking hetzelfde van beide, het gaat mij voornamelijk namelijk van 0 - 30 Mhz.
Wat met de software ?

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 19:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4042
Woonplaats: Kampen
Volgens mij begint die onderste pas bij 25MHz, dus daar heb je dan niets aan...

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 19:18 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2011, 00:27
Berichten: 72
Woonplaats: Calabasas CA, USA
Beste ON5GM,

Begrijp ik het goed en will je de USB dongle aan de middenfrequent uitgang van je K3 koppelen? Voor zover ik na kan gaan is de uitgangsfrequentie van de K3 8.215 MHz.

De RTL-SDR stick (de zilverkleurige) is standaard voorzien van een schakeling om 0-30 MHz te ontvangen. De blauwe kan dat ook ontvangen, maar je zult dan zelf de stick aan moeten passen.

Met de koppeling tussen software en radio heb ik geen ervaring. Voor een idee hoe het in principe werkt kun je eens kijken naar een soortgelijke oplossing met een Kenwood TS480 en als software HDSDR en OmniRig:

https://www.k5acl.net/kenwood-ts-480sat ... pter-setup

73, Jaap


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 20:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 4952
Woonplaats: Aalst - Waalre
ON5GM schreef:
ok, die bovenste zou 40 € kosten in vernoemde store, de blauwe ± 25 €.
Maar is de werking hetzelfde van beide, het gaat mij voornamelijk namelijk van 0 - 30 Mhz.
Wat met de software ?

De bovenste voor €17,81 (wisselkoers. Van de week was het 17,77)

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2411458376

De tweede voor €7,19 (was vorig jaar iets van €4,95 incl. verzendkosten. Nu een paar Euro duurder maar nog schappelijk)
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre ... 2965216699

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 16 apr 2018, 20:59 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 694
https://www.rtl-sdr.com/product/rtl-sdr-blog-v3-r820t2-rtl2832u-1ppm-tcxo-sma-software-defined-radio-dongle-only/

Wordt snel geleverd, betaling via Paypal.
"Heb hem zelf ook."


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 22 apr 2018, 15:36 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 427
Woonplaats: Blanden JO20IT
Is er hier iemand die weet hoe ik sdrsharp en/of hdsdr aan de praat krijg met een K3S ?
Ik vermoed dat de dongle verbonden wordt met de k3 via de if-out, maar die beide programma's krijg ik niet aan de praat. Installeren was geen probleem, het enige wat ik zou te weten willen komen, zijn de instellingen
Dank bij voorbaat

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 22 apr 2018, 17:36 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2011, 00:27
Berichten: 72
Woonplaats: Calabasas CA, USA
Hallo ON5GM,

Hier vind je de handleiding om SDR# aan de praat te krijgen met iedere RTL dongle:
https://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-quick-start-guide/

Let op dat je ZADIG als administrator op moet starten nadat je de dongle hebt aangesloten!

Om op 8.215 MHz af te stemmen zul je "Direct Sampling" moeten gebruiken. De RTL-SDR blog v3 dongle is de enige RTL stick die daar hardwarematig op is voorbereid.

Als SDR# werkt kun je ook HDSDR aan de praat krijgen:
-Download de EXTIO dynamic link library: http://hdsdr.de/download/ExtIO/ExtIO_RTL2832.dll
-Kopieer de dll naar de directory waar je HDSDR hebt geinstalleerd. Meestal is dat "c:\Program Files (x86)\HDSDR"
-Start HDSDR op
-Klik op EXTIO om HF Direct Sampling in te stellen

HDSDR kan meelopen met je transceiver middels Computer Aided Tuning (CAT). Ik heb daar geen ervaring mee. Maar hier is een filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=kGgEejd1KG4

In plaats van de RTL-SDR v3 wordt hier de SDRPlay gebruikt. Maar de werking is hetzelfde. Persoonlijk denk ik dat de RTL-SDR v3 goed genoeg is voor een panadapter. Stabiliteit, gevoeligheid en selectiviteit zijn ruim voldoende voor deze toepassing.

73, Jaap


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 23 apr 2018, 09:43 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 427
Woonplaats: Blanden JO20IT
Hartelijk dank voor de uitgebreide toelichting Jaap. Heb beide programma's kunnen installeren zonder problemen, maar ik ontvang geen zier.
Alles gedaan zoals op het filmpje :evil: doch telkens komt de k3 automatisch in zending wat niet de bedoeling is.
Dongeltje in lade van kast gegooid, ben er gewoon te dom voor. :?
draadje mag dicht.

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 23 apr 2018, 14:40 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2241
Woonplaats: JO21XX
Probeer eerst eens gewone 3-meter te ontvangen. Vergeet ook niet aan de rf-gain te knutselen. Zonder versterking ontvang je niet veel...

Als je vervolgens naar bv de 2meterband gaat, vergeet dan niet dat HD’s 2meterband wordt gebruikt met een veel kleinere handbreeedte.

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 23 apr 2018, 17:07 
Offline

Geregistreerd: 02 apr 2008, 07:26
Berichten: 427
Woonplaats: Blanden JO20IT
Dat is een probleem, ik bezit niets voor 2m en 70 cm :D
Mijn bedoeling was die programma's aan te praat te krijgen op HF in combinatie met mijn transceiver met die grijze V3 dongle puur van de fun. Maar dat lukt me blijkbaar niet.

_________________
Elecraft K3S/100 | Elecraft KX3 | Ant : Mosley Pro67B


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: rtl sdr
BerichtGeplaatst: 23 apr 2018, 18:24 
Offline

Geregistreerd: 14 feb 2010, 09:32
Berichten: 128
ON5GM schreef:
Dat is een probleem, ik bezit niets voor 2m en 70 cm :D
Mijn bedoeling was die programma's aan te praat te krijgen op HF in combinatie met mijn transceiver met die grijze V3 dongle puur van de fun. Maar dat lukt me blijkbaar niet.


Ik weet niets van CAT en de k3 maar als excusses aanvoeren dat je geen beschikking hebt voor 200/70 cm ontvangst is
niet juist. Een stuk draad op de vensterbank op de juiste lengte werkt.
Al eerder merkte je op dat je te dom was en dat is niet zo , je bent te lui.

Probeer het probleem te onderkennen.
Een probleem kan niet bestaan zonder dat er een oplossing mogelijk is.
Ying Yang

Laat ons niet zitten met "die Belg vind zichzelf dom".

Het is niet haatdragend bedoeld maar meer als vermaak.

Groet:
jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling