Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 17 dec 2017, 12:58

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 34 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 15:02 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 555
Woonplaats: Lelystad
Maar in 2016 is het toch mogelijk om een velddag op zonne energie te doen. Overdag op de zonnecollectoren, en als de zon 's avonds ondergaat een barbeque. Volgende dag om 6 uur weer verder gaan.
Of extra collectoren en de stroom opslaan in accu's. :idea:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 15:56 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2447
Woonplaats: Sintjohannesga (JO22ww)
96dB is inderdaad best hard. Maar er mag 100m verlengkabel aan. ;)

Zonnepanelen is ook leuk, maar alles met elkaar is dat best veel om mee te nemen. Paar panelen, paar accu's, omvormer...

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, navigatie en communicatie enthousiasteling, zendamateur, scannerluisteraar, scout leiding, IT architect
Icom IC-7000, X50N (14m asl), MFJ926B+ZS6BKW (inverted V, 12m asl), Kenwood TH-F7E, Retevis RT90, Polmar DB-50M, Diamond SG7500 (2m ASL ;) ), Hytera PD-785G, Tytera MD380, Retevis RT82, 18x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Garmin NuviCam, Garmin Montana 650t
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 16:48 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 jun 2011, 09:52
Berichten: 243
Woonplaats: Breda
ik gebruik een "good old " Honda EX650 , een 35 jaar oud ,deze is nog goed te transporteren , en behoorlijk stil , 79dB op 1meter .. continue levert hij 2 ampere, geen echte krachtpatser maar wel zeer betrouwbaar en goed , wat ik wel als extra gebruik is een stevige aardpen en een netfilter ,, dat is allebei een aanrader .

Ooit ben ik professioneel geflest door een externe firma , die een ongeaard aggregaat had geplaatst en aan gesloten op een meet en regel installatie , zwevende spanning heeft toen veel kapot gemaakt .230 volt klopt meestal wel tussen fase en nul , maar een zwevende aarde kan behoorlijk funest zijn .

dus eerst de aardpen slaan en aansluiten alvorens het aggregaat te starten !!!

_________________
Icom 7600. Yaesu FT817, Yaesu FT847, Yaesu vr6,Diamond x30,x50n,MFJ1786, hvt-400, hyendfed 10-20-40, sandpiper MV5+3

ik soldeer beter dan ik schrijf !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 17:09 
Offline

Geregistreerd: 07 jan 2011, 22:19
Berichten: 2150
Woonplaats: JO21XX
Ik heb het geprobeerd, maar mijn set loopt niet op een bbq. Hij is nu wel gaar trouwens....;-)

_________________
.... But will it blend?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 jun 2016, 20:22 
Offline

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 690
Ik en een maat hebben beide een Honda I10 (origineel), doet al vele contesten/velddagen prima dienst.. :)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 jul 2016, 10:36 
Offline

Geregistreerd: 26 mei 2008, 08:46
Berichten: 1520
Woonplaats: Nijkerk
pe1cmo schreef:
Maar in 2016 is het toch mogelijk om een velddag op zonne energie te doen. Overdag op de zonnecollectoren, en als de zon 's avonds ondergaat een barbeque. Volgende dag om 6 uur weer verder gaan.
Of extra collectoren en de stroom opslaan in accu's. :idea:


Dan kon je de afgelopen SSB velddag in 2015 bijna 24 uur BBQ'en tussen de buien door.
Alleen op zondag een beetje zon gezien.

Wij gebruiken altijd een 2,2KVA Europower waar een Honda moter in zit.
Maakt wel een partij herrie maar de aggregaat staat altijd 50m weg en rekening houdend met de wind hebben we daar nooit last van.

_________________
'73, Maarten -PA3EYC-


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 02:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 jan 2008, 02:37
Berichten: 487
Woonplaats: Vianen
PD0JSB schreef:
ik gebruik een "good old " Honda EX650 , een 35 jaar oud ,deze is nog goed te transporteren , en behoorlijk stil , 79dB op 1meter .. continue levert hij 2 ampere, geen echte krachtpatser maar wel zeer betrouwbaar en goed , wat ik wel als extra gebruik is een stevige aardpen en een netfilter ,, dat is allebei een aanrader .

Ooit ben ik professioneel geflest door een externe firma , die een ongeaard aggregaat had geplaatst en aan gesloten op een meet en regel installatie , zwevende spanning heeft toen veel kapot gemaakt .230 volt klopt meestal wel tussen fase en nul , maar een zwevende aarde kan behoorlijk funest zijn .

dus eerst de aardpen slaan en aansluiten alvorens het aggregaat te starten !!!


Hallo O.M.
kun je wat meer vertellen over je aardpen, waar bestaat die uit, ik neem aan dat je niet op elke plaats waar je toevallig je aggregaat start een aarde slaat zoals thuis in de groepen kast zit.
Of steek je gewoon een stuk koper in de slootkant?
Een niet geaard aggregaat in combinatie met een schakelende voeding en de nabijheid van de HF antenne heeft mij een keer bijna een HF set gekost.
Dus ben erg benieuwd hoe je een aggregaat op een simpele manier kunt aarden.
73's Wim PA4WK

_________________
When all else fails...Amateur Radio


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 07:14 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 jun 2011, 09:52
Berichten: 243
Woonplaats: Breda
Heee Wim,

in het begin maakte ik gebruik van een "restant"koperen pijp dat ik de grond in klopte, dat ding sla je binnen de kortste keren krom , die sluit ik aan met behulp van een startkabel met een klem aan de pijp , en een klem aan de aard aansluiting van de EX 650..

Later kwam ik bij de firma Cranenbroek , bij de afdeling Aggregaten ( filialen in Budel , Dongen ,Landgraaf, Schijndel, en Opglabbeek)een aardpen tegen ,die koste een 6 of 7 euro , die was degelijk en massief, daar heb ik een Litze van een meter aan gemonteerd en die kan ik zo aan de aard aansluiting schroeven , dat is een degelijke constructie.
Ik sla die pen altijd in veld situaties, Thuisgebruik is vrijwel niet van toepassing ,maar er is altijd wel een startkabel in de buurt om deze bv aan een aardblok te koppelen in de meterkast

_________________
Icom 7600. Yaesu FT817, Yaesu FT847, Yaesu vr6,Diamond x30,x50n,MFJ1786, hvt-400, hyendfed 10-20-40, sandpiper MV5+3

ik soldeer beter dan ik schrijf !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 11:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 jan 2008, 02:37
Berichten: 487
Woonplaats: Vianen
Dank voor je bericht
Hoever gaat die pen de grond in en plaats je die bij voorkeur ergens waar het nat is, de slootkant of zo?

_________________
When all else fails...Amateur Radio


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 13:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 11 jun 2011, 09:52
Berichten: 243
Woonplaats: Breda
die gaat een 45 cm de grond in , en liefst niet te droge , doorgaans staat het aggregaat een meter of 15 weg

_________________
Icom 7600. Yaesu FT817, Yaesu FT847, Yaesu vr6,Diamond x30,x50n,MFJ1786, hvt-400, hyendfed 10-20-40, sandpiper MV5+3

ik soldeer beter dan ik schrijf !


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 13 aug 2016, 18:36 
Offline

Geregistreerd: 06 dec 2006, 17:47
Berichten: 1962
Woonplaats: Zwolle
http://www.schrikdraad.com/search/aardpen/
Zo iets ?
Ik dacht aan de 0,5m met 3m kabel ?

Gebruikte nooit een aardpen maar heb eens zitten lezen en het is zeker geen slecht idee, dus doe dat de volgende keer zeker.
(Zal wel de elfsteden contest worden)

_________________
Groet, Joeri

typ en schijf fouten mogen zelf vervangen worden door de onderstaande letters en cijfers:
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz1234567890


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 aug 2016, 15:16 
Offline

Geregistreerd: 26 mei 2008, 08:46
Berichten: 1520
Woonplaats: Nijkerk
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen een geaarde en niet geaarde aggregaat?
En meteen waarom het veilig is om een pennetje in de grond te draaien zonder de weerstand te meten?

Wij draaien al jaren tijdens de velddag met een niet geaarde aggregaat en een schakelvoeding.

_________________
'73, Maarten -PA3EYC-


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 aug 2016, 20:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 jun 2015, 20:48
Berichten: 124
Woonplaats: Gouda
Ik heb zelf ook zo'n 900 watt 2 takt aggregaat en werkt best leuk, ook al met velddag gebruikt.
Indertijd bij Kranenbroek gekocht voor rond de 86 Euro.

73 Fred PA1FJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 aug 2016, 10:43 
Offline

Geregistreerd: 26 dec 2015, 12:37
Berichten: 79
1 aggregaat kan niet onder spanning komen te staan.
2 geen zwevende nul,normaal zijn in de transformator de nul en aarde doorverbonden.
3 bij een 3 fase aggregaat kan het somverschil van de fase op de nul staan(hoeft niet altijd)
4 als je gebruik maakt van een dif(beveiliging) kan deze ook daadwerkelijk reageren om dat
je gebruik maakt van een retourweg.
5 heb wel eens meegemaakt dat het aggregaat op een houten pellet gezet werd? omdat de dif
uitschakelde!!!!!.
6 dus wil je veilig wat doen, aarden.
7 gebruik je netfilters,is het niet geaard,kan het jeuken,of meer.
8 alleen als je uitsluiten dubbel geisoleerde apparatuur gebruikt,dus geen metalen buitenkant,
kun je geen optater krijgen.
9 er zullen vast nog veel meer reden zijn om te aarden.

pe9kkm 73"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2016, 09:16 
Offline

Geregistreerd: 26 mei 2008, 08:46
Berichten: 1520
Woonplaats: Nijkerk
Ik werk hier op de defensie werkplaats waar ze alle aggregaten van de landmacht repareren en onderhouden.
Dus ik ben even langs de specialisten gelopen.

Zoals ik in een eerdere reactie al aangaf maken wij altijd gebruik van een Europower 2,2kVA.
Dit is een aggregaat met twee uitgangen van 230V/50Hz welke opgewekt wordt door een asynchrone machine. Dus geen inverter.
Deze aggregaat heeft, formeel, geen fase en nul. Tussen de twee aansluitingen van de contactdoos is een 230V wisselspanning. Zoals dat ook het geval is bij een scheidingstrafo. Het aarden van deze aggregaat, d.m.v. een pennetje in de grond, heeft geen enkele zin.
Het vastpakken van één van die aansluitingen is ongevaarlijk zolang er geen stroomkring is naar de andere aansluiting.
Op die aggregaat zijn wel stopcontacten met randaarde. Isolatiewachters meten constant de weerstand tussen de twee aansluitingen en de randaarde. Wanneer die weerstand te laag is wordt de spanning afgeschakeld.

_________________
'73, Maarten -PA3EYC-


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 34 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling