Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 okt 2019, 14:32

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 02 sep 2006, 22:57 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
Op een vlooienmarkt een (defecte) voeding van Delta Elektronica EK030-10 (30V-10A) gekocht.

Om te repareren heb ik toch een schema nodig. Wie kan me daaraan helpen?

m.v.g.
Harry
PE5HV
Bakel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 02 sep 2006, 23:28 
Offline

Geregistreerd: 26 aug 2005, 16:15
Berichten: 596
Woonplaats: Gasselternijveen
PE5HV schreef:
Op een vlooienmarkt een (defecte) voeding van Delta Elektronica EK030-10 (30V-10A) gekocht.

Om te repareren heb ik toch een schema nodig. Wie kan me daaraan helpen?

m.v.g.
Harry
PE5HV
Bakel

Wat is er stuk aan dit ding?
Meestal teken ik het schema er gewoon bij.
Is wel wat werk, maar begrijpen doe je het dan beter.
Ik heb geen zin om te Googelen, wat voor voeding is dit?
Traditioneel of geschakeld?

Groeten,
Theo

_________________
Heb niets meer te vertellen, hoor en wederhoor.
Da die da


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 sep 2006, 10:28 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
Theo Postma schreef:
PE5HV schreef:
Op een vlooienmarkt een (defecte) voeding van Delta Elektronica EK030-10 (30V-10A) gekocht.

Om te repareren heb ik toch een schema nodig. Wie kan me daaraan helpen?

m.v.g.
Harry
PE5HV
Bakel

Wat is er stuk aan dit ding?
Meestal teken ik het schema er gewoon bij.
Is wel wat werk, maar begrijpen doe je het dan beter.
Ik heb geen zin om te Googelen, wat voor voeding is dit?
Traditioneel of geschakeld?

Groeten,
Theo



Beste Theo,

Het is een lineaire voeding regelbaar 0-30V / 0-10A, laboratoriumvoeding van Delta Elektronica (NL fabrikaat uit Zierikzee volgens mij).
In eerste instantie geen uitgangsspanning, wel de LED indicatie CC en CV aan. Er is geen ingangsspanning op de trafo. In het ingangscircuit zit een thyristor of triac, waarschijnlijk als primaire beveiliging. Ik heb toen 220 V direct op de trafo aangeboden. Nu knalt elke keer de zekering eruit, dus ik ben bang dat ik het "verschlimbessert" heb. Een schema is broodnodig. De voeding zit zo in elkaar geconstrueerd, dat het niet eenvoudig is deze uit elkaar te halen.

Op Internet heb ik nog geen Google kunnen vinden met de EK030-10.

heb je een tip?

73
Harry PE5HV


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 sep 2006, 19:17 
Offline

Geregistreerd: 26 aug 2005, 16:15
Berichten: 596
Woonplaats: Gasselternijveen
PE5HV schreef:
De voeding zit zo in elkaar geconstrueerd, dat het niet eenvoudig is deze uit elkaar te halen.

Op Internet heb ik nog geen Google kunnen vinden met de EK030-10.

heb je een tip?

73
Harry PE5HV

Nee voor het schema niet , helaas.
Maar ik zou toch de voeding uit elkaar halen, en dan gaan meten.
Trafo zonder gelijkrichtbrug.
En zo door de voeding heen gaan.

Je zou dan de fout tegen moeten komen.

Groeten,
Theo

_________________
Heb niets meer te vertellen, hoor en wederhoor.
Da die da


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Antwoord.
BerichtGeplaatst: 22 nov 2006, 22:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 mei 2005, 18:10
Berichten: 261
Woonplaats: Culemborg (Gelderland)
Hallo Harry,

Die voeding is inderdaad oer-hollands (zeeuws) fabrikaat. En een echte Delta voeding misstaat in geen enkele shack. (Ik heb er zelf ook eentje) 8)

Helaas heb ik het gevraagde schema niet voor je, maar probeer Delta gewoon eens te benaderen. Wellicht zijn ze je behulpzaam. Ik meen dat er ook zendamateurs werken op de ontwikkel afdeling.

Surf eens naar http://www.delta-elektronika.nl/index.htm

Hou er trouwens rekening mee dat je Delta wel eens gemodificeerd zou kunnen zijn. In het amateurwereldje worden ze vaak naar 13.8V en multo-muchos amperes omgetweaked (Zo ook de mijne) en dus enige afwijking van het oorspronkelijke schema is te verwachten.

Veel knutselplezier, Johan.

_________________
________________________________________
Johan Evers (PE1PUP) QTH: Culemborg
Voorzitter/Webmaster VERON afdeling A29 Nieuwgein
Zie: http://a29.veron.nl/
________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 01 feb 2011, 22:02 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
Via Delta Elektronica heb ik inderdaad, dankzij bereidwillige radioamateurs die daar werken, de complete manual ontvangen.
Super jongens daar bij Delta.

Nu nog tijd vinden om inderdaad te gaan repareren....

73
Harry
PE5HV

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 feb 2012, 21:58 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
De complete manual heb ik ingescand en aangeboden aan de Schematheek in Wageningen

www.schematheek.eu

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 maart 2018, 20:29 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
Na veel onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen, dat er dermate veel componenten aan de secundaire kant defect waren, dat het niet meer zinvol was deze te repareren. Aangezien er veel regelbare geschakelde DC-DC converters te koop zijn, wil ik dat eens gaan uitwerken.

De EK030-10 heeft een primaire regeling met een triac. Deze werkt niet meer omdat de secundaire regeling volledig defect is. Als ik de triac overbrug, krijg ik op de trafo AC230V, terwijl deze oorspronkelijk voor AC220V ontworpen is.

Aan de secundaire kant zou ik bij AC230V zo'n 46 V op de Sprague elco's van 2 x 36000 uF = 72000 uF. Echter deze elco's zijn gespecificeerd op 40V DC.

Wat is de tolerantie op de maximale spanning van de elco's?

Ofwel: zou ik een grote explosie van de elco's krijgen bij 6 V overspanning, of zit daar veel tolerantie op?

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 12 maart 2018, 22:51 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 1000
Woonplaats: Nuenen
Mijn ervaring met deze voeding is dat er diverse C'tjes vervangen moeten worden.
Bij het bepalen van de max spanning over de C moet je de Vpiek aan houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 maart 2018, 10:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jun 2011, 21:51
Berichten: 3210
Woonplaats: Emmen (JO32LS)
Die TRIAC kan ook een inschakelvertraging zijn. Juist om te voorkomen dat je norme inschakelpieken hebt.
En 72mF (mili-farad) is ook niet weinig als die leeg onder spanning komen te staan.

_________________
73', André PE1PQX (Site: http://www.pe1pqx.eu)

"Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation"
John Young, Astronaut (Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 17 maart 2018, 15:59 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
De voornaamste functie van de triac is een primaire spanningsregeling, zodat de laboratoriumvoeding van 0-30V / 10 A ook bij lage spanning en hoge stroom een rendement van 80% heeft (volgens spec. Delta Elektronica). Mooi principe an sich.

Ik heb de 2 elco's in serie gezet, maar dat is geen succes. Er moeten dan weer bleeder weerstanden overheen, anders blijft de ene leeg, en krijgt de ander alsnog de volle spanning.

Ik wil de voeding gewoon als een normale voeding gaan gebruiken. Met 230V voeding ga ik derhalve een elco zoeken van 72 mF of daaromtrent, met een spanning van >>46V.

Als iemand een goed adres weet, waar deze relatief goedkoop te krijgen zijn, houd ik me aanbevolen.

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 apr 2019, 18:37 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 220
Woonplaats: JO21vm
Met een chinese DC-DC converter module en wat huisvlijt is de voeding weer wat nieuw leven ingeblazen. Trafo, kast, gelijkrichter en meters hergebruikt, de rest vervangen.

35V / 10 A.

De potmeter is van Bourns (? ook uit China) 10 slags.


Bijlagen:
6aec7434-7581-4743-93c4-9d8fd91acfea.jpg
6aec7434-7581-4743-93c4-9d8fd91acfea.jpg [ 124.22 KiB | 595 keer bekeken ]

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling