Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 okt 2019, 23:29

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 21 okt 2018, 09:43 
Offline

Geregistreerd: 19 jun 2007, 23:59
Berichten: 2151
Ik heb hier een aantal solid state relais. Schakel relais 10 tot 250Vac. Voeding spanning 3 tot 30 Vdc.
Vraag ik mij af, hoezo kan ik hier geen dc spanning mee schakelen?
Er worden namelijk relais aangeboden die of ac, of dc schakelen. Heeft dit met het type thyristor te maken welke er in zit?
Wellicht iemand die mij weer wat kan leren.. :D

Dan nog de vraag, die dingen zijn via Ali voor een appel en een ei te bestellen, echter een Omron bijvoorbeeld is al snel een factor 10 duurder... :mrgreen:

_________________
Een postzegelverzamelaar en zendamateur hebben een ding gemeen...bang voor wind!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 okt 2018, 10:07 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 410
AC is waarschijnlijk een triac met nul doorgang. gaat dus niet meer dicht bij DC.
DC versie een dikke fet?

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AIS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 okt 2018, 11:58 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 308
Woonplaats: Groningen
andre schreef:
Ik heb hier een aantal solid state relais. Schakel relais 10 tot 250Vac. Voeding spanning 3 tot 30 Vdc.
Vraag ik mij af, hoezo kan ik hier geen dc spanning mee schakelen?
Er worden namelijk relais aangeboden die of ac, of dc schakelen. Heeft dit met het type thyristor te maken welke er in zit?
Wellicht iemand die mij weer wat kan leren.. :D

Dan nog de vraag, die dingen zijn via Ali voor een appel en een ei te bestellen, echter een Omron bijvoorbeeld is al snel een factor 10 duurder... :mrgreen:

Er zijn meer varianten SSR's. Triac, gewone T, enkele MosFet of dubbele MosFet. De laatste kan zowel AC als DC zonder polariteit.
En dan nog al of niet met 0-doorgangsdetectie ( alleen AC, want DC heeft geen nuldoorgang immers ).
Alles is dus afhankelijk van het type, de datasheet is onmisbaar.

Ik trouwens zelf mijn twijfels als ik voor 2,75 een 40 A SSR kan kopen met het formaat van een lucifersdoosje ...

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 okt 2018, 15:43 
Offline

Geregistreerd: 19 jun 2007, 23:59
Berichten: 2151
tja, helaas zijn van de China Export producten geen data sheet's voor handen. :lol:

Aan de andere kant, wil het er wel eens mee proberen voor die 3 usd

_________________
Een postzegelverzamelaar en zendamateur hebben een ding gemeen...bang voor wind!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 nov 2018, 12:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 812
Tijd geleden stond er op http://www.hackaday.com een artikel over SSR's uit China die beduidend slechter waren dan de originele. Uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden maar intern compleet anders en zeer zeker niet bestand tegen de specs op het doosje. Of ze schakelden niet af en bleven dus doorlaten wat letterlijk killing is.

Ik heb zelf enkele van die Chinese varianten in een hobbyproject zitten maar die schakelen een pomp en wat lampen, maximaal 1kW. Maar dan nog, you get what you pay for.

_________________
Proud owner of IC-7100 - FT-897 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 nov 2018, 12:31 
Offline

Geregistreerd: 19 jun 2007, 23:59
Berichten: 2151
Nou ik ga het wel zien. Heb er twee besteld die 100amp aan zouden moeten kunnen bij 10 tot 60 volt dc.
Overigens duurt nog wel even voor ik ze hier heb want china post heeft de eerste bestelling al tegen gehouden om duistere reden.
Nieuwe bestelling in onderweg...Misschien net nog op tijd voor onder de kerstboom. :lol:

_________________
Een postzegelverzamelaar en zendamateur hebben een ding gemeen...bang voor wind!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 nov 2018, 21:52 
Offline

Geregistreerd: 30 sep 2014, 12:05
Berichten: 126
Woonplaats: Vlaams Brabant
Als het om DC te schakelen is, kan je misschien eens naar de FET switch van W6PQL kijken :
https://www.w6pql.com/high_current_soli ... switch.htm
Kost je 15$ bij hem, maar ik heb hem zelf ook al eens (gedeeltelijk) nagebouwd
en nu in gebruik om de voeding van mijn SSPA te schakelen. dit werkt perfect zoals het hoort !
( ik schakel 50V 30A hiermee... )
grtz, Kevin.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2018, 20:12 
Offline

Geregistreerd: 19 jun 2007, 23:59
Berichten: 2151
Bijlage:
20181123_192439_resized.jpg
20181123_192439_resized.jpg [ 905.46 KiB | 818 keer bekeken ]


Inmiddels deze twee relais ontvangen. Samen voor ca 42 Euro incl. alu profielen bij Ali (die van de 7 rovers... :D )
Werken prima. Heb er nog geen hoge stroom doorheen gejaagd maar paar honderd watt schakelt vooralsnog prima.

_________________
Een postzegelverzamelaar en zendamateur hebben een ding gemeen...bang voor wind!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling