Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 jan 2018, 09:32

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 16:11 
Offline

Geregistreerd: 15 okt 2014, 15:54
Berichten: 27
Hoi allemaal,
Ik heb geen verklaring voor het volgende,
Ik heb een ft897 en een ft991a, ik heb onlangs een hele dikke kadel 12v van c.a. 12 meter naar mijn accu's en zonnepanelen getrokken, als ik met 25 watt zend op mijn ft991a komt er niet meer uit dan ca18 watt uit, als ik de ft897 op dezelfde kabel aansluit doet hij 100 watt als het moet.
Nu heb ik alles gecontroleerd, ook om de bananenstekkers uit te sluiten heb ik de ft991a rechtstreeks gesoldeerd op de 12 kabel.
Ook heb ik beide sets rechtstreeks op de accu aangesloten maar vol vermogen geen probleem
Weet iemand wat het kan zijn?
Ik hoor het graag!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 16:16 
Offline

Geregistreerd: 30 dec 2013, 08:14
Berichten: 12
Dus als je de FT991a op 100w zet dan komt er maar 18w uit ?

Misschien is je tor kapot ?

Zou me niks verbazen na al je antenne probeersels ;)

Grapje hé ....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 16:47 
Offline

Geregistreerd: 15 okt 2014, 15:54
Berichten: 27
Hoi Sven, nou gelukkig niet, ik heb beide radio's op accu gehad zonder probleem.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 16:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 568
Woonplaats: Dronten
Meten is weten, als de voedingsspanning niet inzakt als je die bij je set meet dan zit dat wel goed.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 17:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3767
Woonplaats: Kampen
Meet je ssb output of met cw sleutel neer?

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 18:01 
Offline

Geregistreerd: 15 okt 2014, 15:54
Berichten: 27
Nee ik meet het vermogen met een fm signaal


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 07 okt 2017, 20:37 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 3767
Woonplaats: Kampen
Tja, 18 Watt ipv 25 Watt. Hoe nauwkeurig is die vermogensinstelling? Een potmeter?

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-817ND | FT-847 | FT-857D | FT1000MP Mark V | Elecraft KX1 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 08:01 
Offline

Geregistreerd: 14 nov 2007, 18:56
Berichten: 1206
Woonplaats: Zuidbroek
Probeer eens in CW, het kan zijn dat FM beperkt wordt omdat je met FM nooit 100W mag maken want dan blaas je de eintrap op.
Kees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 10:45 
Offline

Geregistreerd: 15 okt 2014, 15:54
Berichten: 27
Bedankt voor de reacties,
Ik heb het ook nog in cw getest, maar beide radios zijn in goede conditie, ook een externe wattmeter er tussen gehad maar het lijkt dat de ft 991a veel meer vermogen trekt dan de ft 897 bij hetzelfde zendvermogen, de 15m verleng kabel heeft dezelfde dikte als de ft 991a dus daar mag het ook niet aan liggen.
Mocht het niet lukken dan zal ik genoodzaakt zijn nog een dikkere kabel te plaatsen, maar deze zal het volgens de tabellen makkelijk moeten kunnen trekken?

Groet Ed


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 11:16 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 mei 2014, 08:03
Berichten: 713
De voedingsspanning nabij de sets is natuurlijk zeer bepalend voor het opgewekte uitgangsvermogen.
Heb je deze spanningen al eens gemeten nabij de sets om een indruk te hebben van het spanningsverlies in/over de kabel?

Cees


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 11:34 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1553
Woonplaats: Etten-Leur
Die 12 m kan als antenne werken en HF terugwerking veroorzaken op de set. Is het vermogen op alle banden laag of alleen op 1 of meer banden?

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
Theorie en simulatie zijn mooi, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 11:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 jul 2009, 19:32
Berichten: 190
Moderne sets willen nogal eens de CW/FM maken met de standaard lineaire versterker.
Het rendement daarvan ligt onder de 60 %.

Een goede set schakelt voor CW/FM over naar een klasse C instelling, het rendement ligt dan veel hoger ( 90% ) en dus het stroomverbruik lager.

De opgegeven vermogens van de meeste sets is al optimistisch en alleen haalbaar bij de maximaal toelaatbare voedingsspanning EN een afsluiting met 50 ohm of heel dicht daar bij.
De lange kabel geeft gegarandeerd spanning verlies, accu's die niet onder lading staan geven een volt of 13 ( goede kwaliteit, net geladen ).
De juiste voedingsspanning voor het maximale vermogen haal je dus al niet meer.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 18:38 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1130
Woonplaats: Oldebroek
Nee, een FT-991 schakelt niet over naar klasse C, overigens geen enkele mij bekende set doet dat.
Een HF set met 100W output zal bij 13 V 18 tot 20 Amp trekken.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 08 okt 2017, 23:25 
Offline

Geregistreerd: 15 okt 2014, 15:54
Berichten: 27
Bedankt voor de reacties!
Ik heb ook nog een 20 m dipole geprobeerd die 53 ohm weergaf, wel gaf de set een fractie meer vermogen.
Wat Hans zegt zal het ook wel zijn, volgens de folder geeft deze kabel geen verlies tot 20M..... ook zijn de accus deze dagen niet tot de nok gevuld!. Binnenkort gaat de ark weer naar de haven dus walstroom!

Groet
Edwin


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: 12 v amp vraag
BerichtGeplaatst: 09 okt 2017, 06:38 
Offline

Geregistreerd: 21 dec 2005, 20:02
Berichten: 900
Woonplaats: Nuenen
Wat zijn dan de gemeten waarden?
spanning, stroom, vermogen.
Testen en vergelijken van de output op een dummyload.
Hoe ziet de test opstelling er uit?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling