Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 okt 2017, 20:23

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 15:28 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
:shock: Een raadsel , jawel , dat blijft het voor mij.
Ik heb al enkele keren gehad dat de buitenlamp met sensor het niet meer doet.
Ding open gemaakt en op het paneeltje zijn 60 heldere leds aangebracht die alle in serie staan geschakeld. En dan blijkt er weer eens een stuk te zijn ... heel gekker vond ik dat bij de laatste keer er 3 stuk waren, terwijl het toch een serieschakeling is. Als ik de defecte leds ohms meet dan zie ik bij 2 stuks een niet meetbare weerstand en één van de 3 meet 15 megOhm.
Hoe kan het gebeuren dat leds ( vaker ) stuk gaan?
Na vervanging meet ik een stroom door de led-serie : ong. 13 mA bij 190 V DC.
Niks mis mee zou ik zeggen, toch heb ik nu de lamp voor de derde keer moeten repareren.
Nu weer hopen dat het een lange tijd goed gaat.
Wie kan me vertellen hoe dit zit. En dan nog dit ... de leds zien er allemaal hetzelfde uit , doorzichtige behuizing en 5 mm diam. Dus alle heldere leds. Hoe kan ik nu nieuwe aanschaffen als ik geen type aanduiding weet ?
Heel graag opheldering. met dank
Stef pa0sjm

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 maart 2017, 18:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 519
Woonplaats: Dronten
Kunnen ze ook een negatieve spanning krijgen of is dat met een diode geblokkeerd bijvoorbeeld. Ze kunnen niet al te veel negatieve spanning verdragen en de slechtste krijgt dan het meeste te verwerken.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 maart 2017, 17:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
PE1KVL schreef:
Kunnen ze ook een negatieve spanning krijgen of is dat met een diode geblokkeerd bijvoorbeeld. Ze kunnen niet al te veel negatieve spanning verdragen en de slechtste krijgt dan het meeste te verwerken.

dat negatief lijkt me onwaarschijnlijk. Er zit een printje in met een bruggelijkrichter en deze brug wordt via een seriecondensator ( met daaraan een weerstand parallel) gevoed uit 220 V.
Dus de sensor schakelt de 220 naar de brugcel en deze is belast met een weerstand ( 47 k ) en een elco 4,7 uF ( 400 V) en de plus (+190 V) gaat via een kleine serieweerstand naar de leds. Dus negatief kan haast niet.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2017, 11:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 519
Woonplaats: Dronten
Heb je misschien snelle spanningspieken op de 230Vac waarvoor de condensator een lage impedantie vormt. Dan krijg je ook korte stroompieken, misschien is dat het?

Bert

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2017, 19:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
PE1KVL schreef:
Heb je misschien snelle spanningspieken op de 230Vac waarvoor de condensator een lage impedantie vormt. Dan krijg je ook korte stroompieken, misschien is dat het?

Bert

Bert , dat is een lastige vraag ... ik zou denken dat de belastings-weerstand die parallel aan de afvlak-elco staat geschakeld daar wel weg mee zou weten. En ... dan nog ... dat er meerdere leds stuk zijn (onderbroken of heel hoogohmig tot 15 Megohm) is toch ook vreemd bij de serieschakeling ? Er zijn geen brandsporen op de led-print zichtbaar.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2017, 20:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 jul 2009, 19:32
Berichten: 178
Kapotte witte LED's komen wel vaker voor.
Heb zelf mijn 3e bedleeslampje met een cirkel witte LED's erin.
Staan op een klein DC voedingkje dus weinig kans op piekspanningen en toch gaan er na verloop van tijd LED's uit, begint meestal met 1 die minder brandt.
Is inderdaad een serieschakeling dus geen onderbreking in de LED of print, althans in de leesmapjes bij mij.

Nou zijn witte LED's eigenlijk blauwe LED's met een stof erop dat het blauwe licht ( deels ) omzet naar wit licht.
Op een of andere manier gaat er in dat omzettingsproces iets mis waardoor er geen licht meer uit komt.
Zal wel een probleem van erg goedkoop gemaakte LED's zijn.
Misschien wel zo iets als destijds met het electroliet in elco's ( incomplete formule gejat en toegepast, hebben we jaren last van gehad ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2017, 21:44 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 519
Woonplaats: Dronten
Interessant. Afvlakelco's hebben nogal hoge impedanties voor snelle pulsen maar of dat het is vraag ik me af. Het kan geen kwaad om er een zenerdiode overheen te zetten maar het blijft gokken zonder meten (kon zo snel niet vinden hoe snel zeners eigenlijk zijn). Misschien dat sommige led's van slechte kwaliteit zijn maar ik heb er wel goede ervaring mee en ik begrijp dat ze bij jou toch snel stuk gaan.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 maart 2017, 13:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
Hans PE1KWH schreef:
Kapotte witte LED's komen wel vaker voor.
Heb zelf mijn 3e bedleeslampje met een cirkel witte LED's erin.
Staan op een klein DC voedingkje dus weinig kans op piekspanningen en toch gaan er na verloop van tijd LED's uit, begint meestal met 1 die minder brandt.
Is inderdaad een serieschakeling dus geen onderbreking in de LED of print, althans in de leesmapjes bij mij.

Nou zijn witte LED's eigenlijk blauwe LED's met een stof erop dat het blauwe licht ( deels ) omzet naar wit licht.
Op een of andere manier gaat er in dat omzettingsproces iets mis waardoor er geen licht meer uit komt.
Zal wel een probleem van erg goedkoop gemaakte LED's zijn.
Misschien wel zo iets als destijds met het electroliet in elco's ( incomplete formule gejat en toegepast, hebben we jaren last van gehad ).

Interessant dit van je te vernemen...en hier kan geen sprake zijn ( lijkt me ) van piekspanningen.
Vraag blijft wel ... hoe kom ik een nieuwe leds? Is er ergens een type aanduiding ? Weet nu alleen dat ze 5 mm zijn maar enige lichtwaarde ( in candela?) is me niet bekend.
Dank voor reactie !

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 maart 2017, 13:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
PE1KVL schreef:
Interessant. Afvlakelco's hebben nogal hoge impedanties voor snelle pulsen maar of dat het is vraag ik me af. Het kan geen kwaad om er een zenerdiode overheen te zetten maar het blijft gokken zonder meten (kon zo snel niet vinden hoe snel zeners eigenlijk zijn). Misschien dat sommige led's van slechte kwaliteit zijn maar ik heb er wel goede ervaring mee en ik begrijp dat ze bij jou toch snel stuk gaan.

Mooi idee , zener erover .. maar zoals Hans aangaf heeft hij een lampje welk brandt op een DC voedinkje. Dus daar zijn geen pieken te verwachten, lijkt me. Maar nu nog het probleem ... hoe bestelt men nieuwe leds van dit soort. Geen typering bekend . 73 Stef

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 maart 2017, 18:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 519
Woonplaats: Dronten
Volgens mij is het niet een dc voeding maar meer een serie weerstand bestaande uit onder andere een condensator. Voor snelle pulsen vormt die een lage impedantie wat een hogere spanning aan de uitgang oplevert dus dan zou een zenerdiode van 200 v wel nut hebben. Een schema zou trouwens wel handig zijn :)

De eerste stap is de oorzaak vinden. De juiste led vinden lijkt me niet zo moeilijk, aangezien er weinig bekend is zou ik gewoon uit een lijst de meest waarschijnlijke kiezen of meerdere types bestellen. Zo veel zal dat niet kosten.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2017, 16:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 346
Woonplaats: Edam
PE1KVL schreef:
Volgens mij is het niet een dc voeding maar meer een serie weerstand bestaande uit onder andere een condensator. Voor snelle pulsen vormt die een lage impedantie wat een hogere spanning aan de uitgang oplevert dus dan zou een zenerdiode van 200 v wel nut hebben. Een schema zou trouwens wel handig zijn :)

De eerste stap is de oorzaak vinden. De juiste led vinden lijkt me niet zo moeilijk, aangezien er weinig bekend is zou ik gewoon uit een lijst de meest waarschijnlijke kiezen of meerdere types bestellen. Zo veel zal dat niet kosten.

schema munt uit door zijn eenvoud... de brugcel ( 4 diodes ) zit aan de geschakelde 225 V via een condensator/weerstand. Dus parallel aan de C de weerstand. De uitgang van de brug : elco 4,7 uF en een weerstand 56 kOhm aan de + en de _ . De plus gaat via een kleine weerstand naar de anode van de eerste led , terwijl de laatste led-kathode aan de min van de brugcel zit.
ps .. de waarde van de C aan de ingang van de brug weet ik even niet meer.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuner home-made ( S-match ).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 apr 2017, 11:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 701
Als ik me niet vergis, hebben LEDs de nare eigenschap dat de weerstand omlaag gaat als de spanning/stroom toeneemt. Daardoor sneuvelen LEDs nogal vlot als er piekspanningen voorbij komen. Bij de voeding van 230V met een condensator in de spanningsdeler krijg je dus piekjes, lagere weerstand in de LEDs en dus doorfikkende LEDs. En daarna is je spanningsdeler in de voeding niet meer afgestemd op de belasting en neemt de spanning verder toe tot je een sneeuwbaleffect krijgt. Zener toevoegen over de LED-array zou kunnen helpen om de spanning in toom te houden.

_________________
Proud owner of IC-7100 - FT-897 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 apr 2017, 12:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 jul 2013, 09:11
Berichten: 519
Woonplaats: Dronten
Precies, en dat zou je kunnen verhelpen met een zenerdiode. Dat is simpel te doen dus ik ben benieuwd of dat helpt.

_________________
De beste ideeën komen achteraf.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 apr 2017, 13:06 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 540
Woonplaats: Lelystad
Witte leds hebben een drempel spanning van ongeveer 3V (hangt per merk en type af)
Dan begint rond de 3V de led te geleiden met een beetje licht. De maximale stroom wordt vaak bij 3,3V bereikt, en daar ook de maximale licht opbrengst.

Als je zelf een lamp maakt met ledjes van een bepaald merk, zal die lang meegaan.

Maar die lampen uit China worden vooral B keuze leds gebruikt en de ene led heeft 1000 uur, de andere 10000 uur levensduur.
Dat ligt niet aan de piekspanningen, want die led kan dat wel aan, maar gewoon aan de kwaliteit van de LEDS.

Je hebt dat bij meerdere componenten van Chinese makelij.
Zo zijn er voedingsprintjes (downconverters) bestaande uit de LM2596, potmetertje (meerslagen), Speol en nog wat meuk, kost bijna 1 dollar.
Het IC de LM2596 kost zelfs in grote aantallen (10k +) een stuk duurder.
Heb ik een printje met de HV versie, geschikt tot max 57V maar bij 48V fikt hij er wel uit ????

Van HF torren hoor ik hetzelfde, ze maken echt alles na, maar goed werken ho maar.
Zelfs de CE logo's maken ze na :mrgreen:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 apr 2017, 13:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2009, 15:17
Berichten: 167
Woonplaats: Rotterdam
pe1cmo schreef:
Zelfs de CE logo's maken ze na :mrgreen:

Dat staat toch voor 'Chinese Export' ? :roll:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling