Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 14 dec 2019, 09:13

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Geen perpetuum mobile
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 15:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1813
Woonplaats: Etten-Leur
Onze vergunnig is onder andere verleend voor het doen van proeven. Vandaar...!
Met een paar geschakelde omvormers (rendement > 80%) kun je vaststellen dat een perpetuum mobile systeem (nog) niet bestaat.
De cijfers achter de komma, zijn afgerond en de accuspanning stabiliseerde zich op 12.40 Volt.


Bijlagen:
Geen perpetuum mobile.gif
Geen perpetuum mobile.gif [ 5.28 KiB | 827 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 16:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jul 2018, 12:24
Berichten: 179
Woonplaats: Zeewolde
En toch klopt er iets niet met de Accu, 6A uit en 4A in...?

_________________
73, Richard (PD1RAM)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 16:52 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4819
Woonplaats: Kampen
Wat klopt er niet aan? Die 2A gaat verloren door de werkzame apparatuur.

Campereigenaren met wat minder ervaring met elektriciteit overkomt dit nog wel eens bij de installatie
van een omvormer: accu > omvormer naar 230V > laadapparaat van de camper > accu.

Gaat vanzelf uit, net als de verlichting van de auto wanneer je die vergeet uit te schakelen... :mrgreen:

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 16:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1813
Woonplaats: Etten-Leur
PD1RAM schreef:
En toch klopt er iets niet met de Accu, 6A uit en 4A in...?

Als de omvormers en accu een rendement hebben van 100% en de draden zijn supergeleidend,
dan zou het vermoedelijk een goed lopend langdurig proces worden.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 19:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1346
Woonplaats: Maarssen
PA3DAT schreef:
Wat klopt er niet aan? Die 2A gaat verloren door de werkzame apparatuur.

Campereigenaren met wat minder ervaring met elektriciteit overkomt dit nog wel eens bij de installatie
van een omvormer: accu > omvormer naar 230V > laadapparaat van de camper > accu.

Gaat vanzelf uit, net als de verlichting van de auto wanneer je die vergeet uit te schakelen... :mrgreen:


Ik snap de opmerking van PD1RAM wel (nog even, en dan wordt die D een andere letter), als je bij de accu links = "plus" en rechts = "min" denkt. Het zijn hier alleen functionele "draadjes".

Je kunt trouwens zo'n constructie maken met een loodaccu waarbij de accuspanning tijdelijk oploopt. Als je eerst 1 A eruit trekt, en daarna gedurende iets kortere tijd er weer 1A instopt (zodat er netto geen elektrische energie is uitgewisseld), is de spanning hoger. Het lijkt dan of je een perpetuum mobile hebt gemaakt. Helaas kun je dit geintje niet blijven herhalen, op een gegeven moment is je accu leeg.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 20:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jul 2018, 12:24
Berichten: 179
Woonplaats: Zeewolde
PA3DAT schreef:
Wat klopt er niet aan? Die 2A gaat verloren door de werkzame apparatuur.


Seriekring en dus moet de afgaande stroom gelijk zijn aan retour stroom. Stroom gaat niet verloren, vermogen wel.
En inderdaad pas F examen gedaan... :roll: :mrgreen:

_________________
73, Richard (PD1RAM)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 20:58 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1346
Woonplaats: Maarssen
PD1RAM schreef:
PA3DAT schreef:
Wat klopt er niet aan? Die 2A gaat verloren door de werkzame apparatuur.


Seriekring en dus moet de afgaande stroom gelijk zijn aan retour stroom. Stroom gaat niet verloren, vermogen wel.
En inderdaad pas F examen gedaan... :roll: :mrgreen:


Als je naar de tekst bij de aansluitingen kijkt, zie je dat het geen serieschakeling is. De kabel die van de accu naar de 12 V - 230V inverter gaat, bestaat uit een plus- en mindraad. De kabel tussen de twee inverters bestaat ook uit twee draden waar AC overheen gaat.

Jij veronderstelt dat bij de accu links de "min" zit, en rechts de "plus". Die veronderstelling gaat hier niet op. Er gaan uiteindelijk 4 draden naar de accu, in paren van twee. Ik vermoed dat het lampje nu wel even gaat branden.

I ben ooit benaderd voor een ontwerpklus voor vermogenselektronica voor iets wat lijkt op dit, maar ik heb voor de opdracht bedankt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 23:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1813
Woonplaats: Etten-Leur
PA3DJS schreef:
Als je naar de tekst bij de aansluitingen kijkt, zie je dat het geen serieschakeling is. De kabel die van de accu naar de 12 V - 230V inverter gaat, bestaat uit een plus- en mindraad. De kabel tussen de twee inverters bestaat ook uit twee draden waar AC overheen gaat.

Misschien is dit beter te begrijpen.


Bijlagen:
PM.gif
PM.gif [ 7.08 KiB | 680 keer bekeken ]

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 23:21 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1446
Woonplaats: Oldebroek
Ik zie het probleem eigenlijk niet : de accu levert 2 A.
Dat klopt ook aardig met een rendement van 80 % van beide converters.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 nov 2019, 23:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1813
Woonplaats: Etten-Leur
PA0LMD schreef:
Ik zie het probleem eigenlijk niet : de accu levert 2 A.Dat klopt ook aardig met een rendement van 80 % van beide converters.

Dag Leo, het is geen probleem en je hebt de juiste conclusies getrokken. In feite is het, gezien de huidige techniek (voor consumenten elektronica) geen slecht rendement.
Op den duur zal de accu door de 2 A leeg raken, maar dat heb ik niet afgewacht.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 nov 2019, 10:26 
Offline

Geregistreerd: 27 aug 2015, 12:52
Berichten: 34
Hallo Frits,
zelfs bij ideale bedrading en omvormers bereik je toch niets met deze opstelling?
In mijn ogen hetzelfde als niet aangesloten omvormers en accu en dit laatste is handiger.

Groet Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 nov 2019, 13:16 
Offline

Geregistreerd: 07 apr 2013, 12:03
Berichten: 32
Woonplaats: Drachten
perpetuum mobile

En als je de eerste wet van de thermodynamica erbij haalt dan weet je ook dat dit nooit zal lukken

_________________
:D live starts at 1000 Mhz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 nov 2019, 13:39 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 jul 2018, 12:24
Berichten: 179
Woonplaats: Zeewolde
Maar goed dat ik deze vraag niet voor min examen had :roll: :mrgreen:

_________________
73, Richard (PD1RAM)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 nov 2019, 13:57 
Offline

Geregistreerd: 10 jun 2018, 21:14
Berichten: 26
Woonplaats: L’voorde
PD1RAM schreef:
Maar goed dat ik deze vraag niet voor min examen had :roll: :mrgreen:


Hi, er zouden best een paar leuke vragen over gemaakt kunnen worden. Gelukkig kennen de examens alleen "verliesvrije" componenten en transformatoren.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 nov 2019, 19:10 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2728
Woonplaats: Schijndel
het ongeveer net zo als bij " baron van munchhausen" die trok zichzelf aan zijn schoenveters uit de modder ... tja ...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 15 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling