Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 18 jul 2019, 04:10

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 18 jun 2019, 19:10 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
Ik heb een LED buitenlamp met bewegings/lichtintensiteits sensoropgehangen. Werkt prima, in het donker gaat de lamp aan wanneer bewegings wordt geregistreerd.

Nu komt het vreemde, de spanning heb ik afgetakt (parallel) van de vmvk-kabel die naar het schuurtje loopt. In dat schuurtje is hierop een schakelaar met een pomp voor het watervalletje aangesloten. Wanneer ik nu (ook bij daglicht) met de schakelaar de pomp uit zet gaat de buitenlamp heel kort aan en weer uit.
Hoe kan dit ? Wat gebeurt hier en wat kan (moet?) ik hiertegen doen?

Alvast bedankt voor jullie input,
Grtz, John

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jun 2019, 19:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2014, 19:45
Berichten: 53
Woonplaats: Goor
Dat de lamp even aan gaat en weer uit is omdat hij in de test stand komt, dit wordt veroorzaakt door een netspannings onderbreking.
Waarschijnlijk heb je een slechte lasverbinding, dat gebeurt nogal eens met prik lasdoppen.
Als je de fase van uit de schakelaar hebt aangesloten kan daar de slechte verbinding zitten

_________________
73, Johan PD3JH


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jun 2019, 21:10 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2016, 11:08
Berichten: 316
PD3JH schreef:
Dat de lamp even aan gaat en weer uit is omdat hij in de test stand komt, dit wordt veroorzaakt door een netspannings onderbreking.
Waarschijnlijk heb je een slechte lasverbinding, dat gebeurt nogal eens met prik lasdoppen.
Als je de fase van uit de schakelaar hebt aangesloten kan daar de slechte verbinding zitten


Nou, dat denk ik niet, als hij een slechte verbinding had met die priklasdoppen dan had hij al wel iets geroken, of er was al brand ontstaan, trouwens die rommel wil ik ook niet gebruiken, doe mij maar de ouderwetse gewone Conex lasdop.

Ik denk dat die buitenlamp geactiveerd wordt doordat de pompje van de watervalletje ingeschakeld wordt, dat levert een inductieve pulsje op het lichtnet, en daardoor wordt hij geactiveerd.

Dat merk ik hier in de schack als de XYl hier in huis de Dyson stofzuiger aanzet, gaat hier in de schack de verlichting aan het plafond even heel kort knipperen.

Misschien dat je tussen de aansluiting van de buitenlamp en de aansluiting op het lichtnet er even een netfiltertje er tussen plaatst dat het over is, het is experimenteel altijd even uit te proberen.

Voorbeeld van zo'n filter hieronder.

Suc6 met de eventuele oplossing.


Bijlagen:
2019-06-18 22_04_43-netfilter - Google zoeken.png
2019-06-18 22_04_43-netfilter - Google zoeken.png [ 19.25 KiB | 818 keer bekeken ]
2019-06-18 22_01_28-netfilter - Google zoeken.png
2019-06-18 22_01_28-netfilter - Google zoeken.png [ 118.1 KiB | 818 keer bekeken ]
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jun 2019, 21:27 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
PD3JH schreef:
Dat de lamp even aan gaat en weer uit is omdat hij in de test stand komt, dit wordt veroorzaakt door een netspannings onderbreking.
Waarschijnlijk heb je een slechte lasverbinding, dat gebeurt nogal eens met prik lasdoppen.
Als je de fase van uit de schakelaar hebt aangesloten kan daar de slechte verbinding zitten


Dank voor je reactie. Ik heb de vmvk kabel die naar het tuinhuisje leid onderbroken, dik 2 meter voor het huisje, en afgetakt naar de lamp. Dat het schakelen dan invloed kan hebben op lasdoppen 2 meter verwijderd van de schakelaar lijkt me niet mogelijk.

Toch bedankt voor het meedenken.

73, John.

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jun 2019, 21:31 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
PA3ECZ schreef:
Ik denk dat die buitenlamp geactiveerd wordt doordat de pompje van de watervalletje ingeschakeld wordt, dat levert een inductieve pulsje op het lichtnet, en daardoor wordt hij geactiveerd.

Dat merk ik hier in de schack als de XYl hier in huis de Dyson stofzuiger aanzet, gaat hier in de schack de verlichting aan het plafond even heel kort knipperen.

Misschien dat je tussen de aansluiting van de buitenlamp en de aansluiting op het lichtnet er even een netfiltertje er tussen plaatst dat het over is, het is experimenteel altijd even uit te proberen.

Voorbeeld van zo'n filter hieronder.

Suc6 met de eventuele oplossing.


Ok, daar kan ik wat mee, buiten dat het alleen gebeurt als ik de pomp uitschakel. Inschakelen heeft geen effect. Ik ga op zoek naar een netfilter. Thnx voor het meedenken.

73, John

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jun 2019, 12:21 
Offline

Geregistreerd: 13 maart 2018, 15:53
Berichten: 71
PD1JAP schreef:
PA3ECZ schreef:
Ik denk dat die buitenlamp geactiveerd wordt doordat de pompje van de watervalletje ingeschakeld wordt, dat levert een inductieve pulsje op het lichtnet, en daardoor wordt hij geactiveerd.

Dat merk ik hier in de schack als de XYl hier in huis de Dyson stofzuiger aanzet, gaat hier in de schack de verlichting aan het plafond even heel kort knipperen.

Misschien dat je tussen de aansluiting van de buitenlamp en de aansluiting op het lichtnet er even een netfiltertje er tussen plaatst dat het over is, het is experimenteel altijd even uit te proberen.

Voorbeeld van zo'n filter hieronder.

Suc6 met de eventuele oplossing.


Ok, daar kan ik wat mee, buiten dat het alleen gebeurt als ik de pomp uitschakel. Inschakelen heeft geen effect. Ik ga op zoek naar een netfilter. Thnx voor het meedenken.

73, John




John, heb je in de buurt een gelouterde zendamateur die periodiek zijn set test, wonen?

De huidige beschikbaar gestelde frequentie "doet van zich spreken"

pd0hdf


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jun 2019, 19:49 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
-Pd0hdf- schreef:
John, heb je in de buurt een gelouterde zendamateur die periodiek zijn set test, wonen?

De huidige beschikbaar gestelde frequentie "doet van zich spreken"

pd0hdf


Een zendamateur die telkens zijn set test wanneer ik op een schakelaar druk? We leven in een vreemde wereld........

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 jun 2019, 21:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 08 dec 2013, 18:58
Berichten: 34
Misschien kijkt het uit het raampje :lol:

_________________
Beter een muisarm dan een apestaartje


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jun 2019, 12:23 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 797
Pomp van de waterval zal wel gelijkstroom zijn, uitschakelen levert dan een tegen-EMK op die een puls op de netspanning veroorzaakt. Dikke kans dat de elektronica van de sensor dit ziet als een reden om te schakelen.

_________________
Proud owner of IC-7100 - FT-897 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2019, 08:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1780
Woonplaats: Lage Mierde
Dubbelpolige schakelaar gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2019, 09:19 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
Een netfillter op de aansluiting van de pomp heeft het probleem opgelost. PD0HF bedankt.

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2019, 11:02 
Offline

Geregistreerd: 18 sep 2015, 20:26
Berichten: 170
Woonplaats: JO30AV
PD1JAP schreef:
Een netfillter op de aansluiting van de pomp heeft het probleem opgelost. PD0HF bedankt.


Oeps... PA3ECZ bedoel ik... temperaturen boven de 25 laten mijn iq dalen 5 punten per graad...

_________________
Wie spelfouten vind mag ze houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling