Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 jul 2018, 04:51

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Kps spa 8230 overleden
BerichtGeplaatst: 18 jul 2015, 19:24 
Offline

Geregistreerd: 04 mei 2010, 16:16
Berichten: 306
Helaas buiten de garantie natuurlijk .

Door de teleurstelling nog geen aandrang gehad om te meten waar het probleem zit .

Voeding werd niet vol belast,maar besloot er toch mee te stoppen.
Groep lag er uit in de meterkast aardlek nog ingeschakeld.
( trx werkt nog )
Voeding aan is groep er uit .. zit dus sluiting in .


Iemand die het herkend en opgelost heeft?

Schema is inmiddels wel in bezit .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jul 2015, 19:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 02 jan 2006, 14:55
Berichten: 740
Kan je het schema hier ook delen?

_________________
73' Björn de PD5DJ
https://www.pd5dj.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 jul 2015, 21:47 
Offline

Geregistreerd: 24 jul 2013, 00:20
Berichten: 467
Zitten er tegenwoordig geen zekering in aan de primaire kant?

73s Cor PD0RKC


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 apr 2018, 13:19 
Offline

Geregistreerd: 15 apr 2009, 12:53
Berichten: 33
Woonplaats: Almere
royaal schreef:
Helaas buiten de garantie natuurlijk .

Door de teleurstelling nog geen aandrang gehad om te meten waar het probleem zit .

Voeding werd niet vol belast,maar besloot er toch mee te stoppen.
Groep lag er uit in de meterkast aardlek nog ingeschakeld.
( trx werkt nog )
Voeding aan is groep er uit .. zit dus sluiting in .


Iemand die het herkend en opgelost heeft?

Schema is inmiddels wel in bezit .


Exact hetzelfde verhaal... ook een groep eruit, zelfde model voeding, de aangesloten transceiver stond al een tijdje in ontvangst. Tevens was ook de 5 A zekering in de netentree zwartgeblakerd, dus er heeft best wel een flinke stroom gelopen :oops: .
Visueel geen enkele sporen van het defectraken gevonden... zo op het eerste gezicht zijn de beide transistoren Q1 en Q2 defect (volledige sluiting tussen basis, emitter en collector).
Ik ga een nieuwe voeding bestellen, aangezien ik er geen vertrouwen in heb dat na het vervangen van deze transistoren de boel weer betrouwbaar gaat functioneren.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 apr 2018, 16:40 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1226
Woonplaats: Oldebroek
PD5DJ schreef:
Kan je het schema hier ook delen?


Wil ik wel doen maar alleen na PB, niet delen hier.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 apr 2018, 22:44 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 476
Woonplaats: Eindhoven
Even googlen leverde https://pd2rkg.com/tag/schema-spa-8230/ op.

Ik denk dat je je over reparatie niet teveel zorgen moet maken. Grofweg wat filtering, een diodebrug, twee schakeltorren en nog wat diodes, meer zit er niet primair en dat is een typisch ontwerp.
Je kunt dit hele spul met veilige laagspanning (wel graag met stroombegrenzing!) testen op sluiting.

Kans dat er een halfgeleider doorgeslagen is en als er een gaat, kun je zien wat er met de rest gebeurt.
De paar keer dat ik daarmee gewerkt heb, heb ik ze gewoon allemaal vervangen.

Let wel: dit is snelschakelspul, je kunt de diodes dus niet door een 1N4001 vervangen!

Ik zou de nieuwe halfgeleiders wel netjes vervangen, dus niet "aan draadjes vastsolderen" maar proper werk doen.

De truuk is altijd om de hoeveelheid energie te beperken, dus als je met laagspanning werkt, stroombegrenzing erop, en als het moment komt om het met netspanning te testen, gloeilamp in serie (een wolframlamp, geen spaarlamp oid).

Zoals Leo ook diverse keren heeft aangegeven: de foutmode van een SMPS is meestal dat 'ie niks meer doet, of ga een grote BOEM niks meer doet, maar voor drama's met te hoge uitgangsspanning maak je met een lineaire voeding veel meer kans.

Uiteraard: als er hoge spanning op heeft gestaan en de voeding "doet het niet" dan zijn de elco's in het primaire waarschijnlijk wel geladen....

Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling